torsdag 6 december 2012

Tiggare, läxhjälpsrut & hållbar integration

Hjälp genom att inte ge
Jag får en del frågor om råd avseende hur man skall bete sig när man ser tiggare på Uppsalas gator. Jag ger följande tips; 1) försök tala om för dem att de kan kontakta kommunen som löpande jobbar med att personer i svåra sociala och ekonomiska lägen skall få stöd av det gemensamma 2) ge dem inga pengar för om de inte får några pengar kommer de att upphöra med tiggandet eller flytta till andra platser 3) om de går runt och tigger är det inte förenligt med våra regler och då kan ordningspolis, som uppmärksammas på problemet, ge dem böter. Eftersom de sannolikt inte kan betala några böter är det sannolikt meningslöst och kostar bara en massa pappersarbete för poliser som kan göra viktigare saker. Kort och gott tror jag att vi hjälper dessa människor, som jag i huvudsak tror är i klorna på organiserad brottslighet, genom att inte ge dem några pengar.

Stärk den pedagogiska undervisningen
De allra flesta partier tycks vara eniga om att skolan inte fungerar tillräckligt bra. Det finns bara ett intressant mått på hur bra vår skola är och det är hur många som går ut olika utbildningar med tillräckligt bra och gärna mycket bra kunskaper. Nu vill regeringen att skatteavdrag skall erbjudas för läxhjälp. Läxhjälp kan säkert vara bra. Särskilt för dem som har det lite svårare i skolan än andra. Om syftet med läxhjälpsavdraget är att ge högskattebetalarna mindre skatt för intressanta tjänster så är det en sak. Säg det i så fall. Om syftet är att generellt förbättra kunskapen bland våra barn och unga tror jag det finns bättre vägar framåt. Satsa alla pengar som avdraget antas kosta på att erbjuda alla Sveriges elever lärare över internet istället + väldigt pedagogiska filmer och applikationer som hjälper dem att lära sig mer inom respektive ämne! Det ligger lite i bifogad ledare.
http://www.unt.se/ledare/var-gar-gransen-for-folkpartiet-2000539.aspx

Kommunerna klarar inte trycket på ett hållbart sätt
Återigen får vi läsa och höra om t ex Södertälje och att det inte är hållbart med att Sverige skall fortsätta att ta ett mycket stort ansvar för nya flyktingar och asylberättigades anhöriga. Det är rimligt att Sverige ansluter sig till EUs förslag om att mer solidariskt sprida flyktingansvaret inom EU vilket enligt deras förslag skulle innebära att Sveriges andel av flyktingstöd skulle minska med cirka 50%. Vi måste bli betydligt bättre på att integrerara nya invånare innan vi gör samhällsutmaningen helt ohållbar. Lär av Södertälje! Där finns kommunalråd för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet som vågar vara tydliga med att integrationen har stora svårigheter och att vi bättre måste klara av redan gjorda åtaganden innan vi förvärrar situationen. Läs gärna veckans nummer av Dagens Samhälle, där får du återigen bl a höra vad ovanstående kommunalråd (S & MP) tycker om nuvarande situation. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar