torsdag 27 december 2012

"Flat tax" eller nytankande?

Om du gor som du gjort sa blir det som det blivit....
Skatteresonemang ar alltid roliga. De engagerar. De Nya Moderaterna, som inte ar sa nya langre, kom pa att det svenska folket hade blivit sa retoriskt forstorda av Socialdemokraterna att det var svart att fa makten genom att tala i klartext om att skattetrycket i Sverige var och fortsatt ar vansinnigt hogt. I vart fall i ljuset av att vi fortsatt inte har varldens basta skola, vara aldre som inte varit medel eller hoginkomstagare, och/eller kloka nog att spara i egna forsakringslosningar, har det inte sa fett och mycket upplevs bli samre. Hur ar det mojligt med ett skattetryck i varldsklass? Kan det vara for att vi natt vags ande med det Socialdemokratiska experimentet? Eller ar det bara sa att vi inte ar lika foretagsamma som tidigar? Du far avgora men sanningen ar att vi ar inne pa en ohallbar vag om vi vill ha ett generellt valstand. Och det vill i vart fall jag.

Adam Smith lade grunden till den marknadsekonomi vi kanner idag. Han avskydde betalda foretagsledare och entreprenorer da han ansag att de var allt for giriga och kortsiktiga. Han insag dock att ekonomier som vill bli rika maste tanka utifran hur manniskor vill leva och utifran att mota manniskors behov. Sa ar det men dagens nationalekonomer dom har tappat bort verkligheten. Dom har reducerat sig sjalva till teoretiska modelltankare runt ekonomi istallet for att studera verkligheten och sedan reflektera over vad den standigt foranderliga verkligheten innebar for nationer, foretag eller foreningar som vill skapa stora varden for sina medlemmar. Det ar nog klokt att atervanda till Adam Smiths perspektiv pa nationalekonomi! Valstand kan bara skapas genom att folja tiden och vaga ga fora genom att forsta sin samtid. Manga nationer och foretag har gatt under genom manniskans existens pa grund av att de inte insett detta.

Ar da "flat tax" en bra vag framat? Kanske. Men ar det forenligt med att kommuner och regioner skall fa bestamma sjalva vilka skatter och vilket samhallsstod de vill forsoka att erbjuda? Har vi inte redan idag "flat tax" eftersom de som betalar mer an kommunal och landstingsskatt betalar ytterligare 25% skatt? da inkluderar jag givetvis inte all moms och alla avgifter som vi ocksa maste betala. Gor om! Tank nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar