torsdag 8 september 2011

Flit, effektivitet och sparsamhet måste löna sig mer

Individnivån viktig

Media är lysande på att lyfta fram ömmande exempel på människor som hamnar snett i förhållande till olika maktgrupper. När det inte bara är populism bakom rubrikerna är det ett värdefullt inslag för att motverka korruption och maktfullkomlighet. Det är framförallt alltid viktigt att stötta enskilda individer som på felaktiga grunder anklagas eller utsätts för oacceptabla sanktioner. Det finns dock något som heter eget ansvar. Det egna ansvaret är en bärande del av Centerpartiets politiska bas. Med rätten till frihet och väldigt mycket kollektivt stöd följer också ett stort enskilt ansvar. Både på det individuella planet och på det kollektiva måste flit, effektivitet och sparsamhet löna sig. Det måste löna sig mer för fler än bara det fåtal som redan idag är väldigt högt ersatta. Det är ett viktigt signalspråk i sig som skapar en kultur som säkrar välstånd. Håller du med?

Ineffektivtet och slöseri måste kosta

I dagens DN kan man läsa om de enorma skillnader som finns mellan Italiens folk och Tysklands folk vad avser effektivitet och produktivitet. Väldigt enkelt och därignom tydligt ser man skillnaderna. Som tur är ingår vi inte i Euro samarbetet än men andra Europeiska länder gör det. T ex våra systrar och bröder i Finland. Är det rimligt att finnar och tyskar kollektivt skall betala för t ex Greklands och Italiens ineffektivitet och slösaktighet? Även vi svenskar får betala dyrt för att de kollektivt inte är lika effektiva och produktiva som vi. Kan det finnas kulturella samband? Kanske. De kulturella skillnaderna mellan norra och södra Italien är enorma. Då är det kanske inte konstigt att de blir ännu större ju längre norröver man kommer.



Ett gemensamt valutaområde kräver ett gemensamt språk (alla kan självklart ha kvar sitt nuvarande språk också) och det kräver en liknande kultur kopplat till arbete och det offentliga. Även om skillnaderna är stora mellan de Nordiska länderna, mellan Tyskland och Frankrike och mellan England och Finland och så vidare tror jag att en nord EURO och en syd EURO blir en bättre lösning för alla. Då kan vi som jobbar hårdare och som accepterar rimligt fungerande offentliga institutioner utveckla vår del av världen. Samtidigt kan de som gärna lever en annan livsstil göra det genom att bl a ständigt devalvera sin valuta. Nytänkande tack! Det går!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar