onsdag 31 augusti 2011
Hur lever du längre och friskare?
tisdag 30 augusti 2011
Störst nytta?
måndag 29 augusti 2011
Invånarkraft och infrastruktur
Vi befinner oss i en svår tid. Kaoset som uppstog 2008 hanterades inte och de flesta av oss borde ha lärt sig att det man sopar under mattan förr eller senare kommer fram igen och då är det klokt att lösa problemet på riktigt. Problemet kan endast lösas genom att vi tänker nytt i kortsiktig kombination med effektiviseringsprojekt och vissa höjda skatter (inte det senare i Sverige eftersom vi redan har världens högsta skattetryck även efter alla viktiga skattesänkningar). Det värsta vi kan göra i Europa och i Sverige nu är att enbart jobba med effektivisringar och nedskärningar. Om vi väljer den vägen går vi verkligen en mörk framtid till mötes med stora sociala spänningar och inte minst en allt svagare konkurrensförmåga. Borg! Sverige måste våga tänka nytt och framförallt kominera effektiviseringar med nytänkande och investeringar i infrastruktur!
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/borgs-barrikader
Nytänkande, effektiviseringar och investeringar i infrastruktur
Om vi inte går en väg som innebär en kombination av nytänkande, effektivisering och investeringar i infrastruktur där investeringarna gör störst samhällsnytta, då begår vi "kollektivt självmord". Det räcker inte att Sveriges stat har en god ekonomi. Staten har ett uppdrag och det är att värna om sina medborgares bästa! Då måste man tänka större och våga mer. Några förändringar som krävs är t ex införandet av en allmän Invånartjänst, en obligatorisk A-kasseförsäkrning och ändringar i LAS. Det är nu som riktigt ledarskap prövas! Det räcker inte att hålla i pengarna, man måste också låta de pengar man har jobba på rätt sätt.
söndag 28 augusti 2011
Individens betydelse
lördag 27 augusti 2011
Katten på råttan
fredag 26 augusti 2011
Okunnig och Grattis!
torsdag 25 augusti 2011
Konspiration?
Kan det vara så att familjen Bush, i USA, gjorde en gigantisk affärsöverenskommelse med den så kallade kommunistiska ledningen i Kina? Bush drog igång "kriget mot terrorismen" och fick allt fokus mot vissa grupper och länder och tömde västländerna på pengar samtidigt som Kina ostörda fick rusa fram och bli en enorm supermakt. Det finns säkerligen de som tror att det är sant. Är det någon som vet var far och son Bush håller till idag? Kanske inte på sin ranch i Texas.....
Tar de över Sverige
Ingvar Kamprad är åter exponerad i media. Helt klart är att han är en framgångsrik person som skapat många arbetstillfällen och samtidigt en enorm personlig förmögenhet. Kan det vara så att han nu låter en bråkdel av denna förmögenhet användas för att ta över Sverige? Vissa tycks tro det. Faktum är att två av riksdagens partiledare är smålänningar (Socialdemokraten och Kristdemokraten) och sannolikheten är att även Centerpartiet snart leds av en smålänning. Är det en tillfällighet? Håller Småland på att ta över Sverige? När övriga delar av landet försöker bilda nya regioner eller få nya regioner att fungera kanske det är så att smålänningarna helt enkelt tar över landet och sedan bilder en ny region av hela Sverige som blir Småland. Det kanske är bra om vi får en nationell "Gnosjöanda" på köpet........
Det är ju trots allt torsdag så jag hoppas att du kan acceptera lite reflektioner som kan tolkas som humor och eller ironi....
onsdag 24 augusti 2011
Arga unga och glada äldre
tisdag 23 augusti 2011
Eurons sammanbrott
måndag 22 augusti 2011
Trovärdighet
söndag 21 augusti 2011
Öhhh, hur tänkte du nu?
lördag 20 augusti 2011
Strutsbeteende
fredag 19 augusti 2011
Kan vi lita på Moderaterna?
torsdag 18 augusti 2011
Det gungar det gungar...
Det är tur att det är festliga tider i den verkligt verkliga världen. Om man vill må dåligt låter man börsvärlden förstöra humöret för närvarande. Vad är det vi är med om nu? En sak är klar och det är att väst världen måste spara pengar. Det kommer självklart innebära mindre pengar i omlopp. Det kommer givetvis påverka även företagsvärlden. Men inte i den utsträckning som kursrasen nu vittnar om. Personligen tror jag att det är alla automatiserade borshandelssystem som bidrar till dessa osunda svängningar. Ja, ja. Jag tänker ha roligt på kräftskivor i alla fall.
Hur klarar vi oss?
Vi kan spara mycket pengar om vi väljer klokare politiker att förvalta våra pengar. Idag kan man läsa i många tidningar att en före detta försvarsminister, Björn Von Sydow, drivit en linje vid helikopterköp som anses ha belastat oss skattebetalare med 4,7 miljarder!!!!! kronor extra. Tänk vilken effektivitetsbesparing vi måste ha genom att förvalta våra pengar bättre. Han var ju trots allt en ledande politiker under en lång tid så förbättringspotentialen måste vara stor.
onsdag 17 augusti 2011
Folkbildning och kontraster
tisdag 16 augusti 2011
Vad händer?
måndag 15 augusti 2011
Bra vägar framåt
Det är bra att Centerpartiet har minst tre kandidater som gärna vill leda det nationella partiet på ett bättre sätt än idag. Det är bara en av dem som praktiskt varit i Centerpartiets innersta centrala krets under en längre tid. Två av de andra sitter inte fast i några tidigare bindningar. Är det bra eller dåligt att vara fri att bli mer tydlig med vad Centerpartiet som alternativ innebär? Jag glädjs särskilt åt de senaste dagarnas utspel om slopad värnskatt och att det femte jobbskatteavdraget inte är mer prioriterat än lättnader för småföretagare! En slopad värnskatt och skatt samt avgiftslättnader för småföretagare premierar utbildning samt företagande på ett konkret och riktat sätt som Sverige behöver. Centerpartiet behöver en ny ledare inom kort. Det är tråkigt att all den publicitet vi nu får hinner glömmas av befolkningen innan nästa val. Samtliga kandidater presenterar bra vägval framåt. Frågan är vem som kan beröra och nå flest väljare att dela Centerpartiets vägval?
Bra omvärldsanalys
Jag tycker att en av kandidaterna idag presenterar en rätt bra väg framåt. Framförallt följande del av vad han tycker är viktigt;
"6. Välfärdens finansiering behöver ett svar. Alla vet att pengarna inte räcker när vi blir allt fler äldre och allt färre som arbetar.
Nyckeln är att locka fler människor till Sverige men vi behöver även se över hur vård och omsorg finansieras och organiseras. Detta bör göras i samförstånd som vi gjorde kring pensionsfrågan. Därför vill jag ta initiativ till en kommission som ser över frågan och lämnar förslag till valet 2014."
http://www.dn.se/debatt/sa-ska-centern-bli-en-tydlig-kraft-i-alliansregeringen
söndag 14 augusti 2011
Hur möter vi framtiden?
Många av oss kanske inte funderar så mycket över framtiden. Dag efter dag har sin gång. De av oss som funderar över framtiden, och som vill påverka hur framtiden skall bli, har olika erfarenheter och perspektiv. Många har växt upp i ett och samma land. Många, allt fler, har endast levt i en stad i ett land och gjort korta nedslag på andra platser och i andra kulturer. Är det något problem med det? Vi kan ju idag "resa" i princip var som helst via Internet, böcker och filmer. Varför skulle egna upplevelser vara så myckt värdefullare än det du lär dig via studier och intresse rent teoretiskt? Helt klart är dock att vi alla har väldigt olika kunskaper och erfarenheter. Utifrån den plattformen skall vi försöka hitta en gemensam väg mot framtiden. Det är inte en lätt utmaning. Inte för ett folk som i t ex Uppsala där stora grupper är olika. Det är betydligt lättare inom ett företag där vi alla rekryterats utifrån tydliga riktlinjer och där målsättningen med verksamheten ofta är väldigt tydlig. Världen är komplex. Enligt tidigare resonemang är den också kaotisk. Vissa skulle säkerligen tycka att komplexitet och kaos är synonymer. Det tycker inte jag. Även i det lilla är våra perspektiv väldigt olika beroende av vilken kunskap och vilka erfarenheter vi bär på. Kan man utifrån detta tycka att det är positivt att personer med mycket kunskap och stor erfarenhet skall leda oss? Har ledarna sett ut så ur ett historiskt perspektiv? En slutsats för mig är att fler behöver delta i det politiska arbetet!
Ny tid kräver ny ordning
Bo Ekman är en mycket välutbildad och erfaren person. Många, inklusive jag, skulle också, utan tvekan, klassa honom som klok. Vi är påväg in i en ny tid. I mitt lilla Uppsala kan det idag exemplifieras med att en allt större grupp kineser i morse, och regelbundet, träffas i Stadsträdgården och gör Qigong, precis som i Kina, tillsammans. I mitt lilla Uppsala är väldigt många av de turister som besöker oss idag från Ryssland. Inte minst idag. Tiderna förändras. Läs gärna bifogade kloka ord från Ekman.
http://www.dn.se/debatt/vi-kan-inte-se-pa-framtiden-med-gardagens-kunskaper
Jag är säker på att många ser hans inlägg som provocerande. Jag är också säker på att kunskap och erfarenhet kommer att avgöra om du kan uppfatta eller i vart fall hur du tolkar det han skriver. Det är nytänkande, nyfikenhet och respekt som kan föra oss rätt.
Några rader med exempel från Ekmans artikel
"Nya ordningar uppstår när de förhandenvarande inte längre levererar säkerhet, välfärd, rättvisa, trygghet, försörjning och framtidstro. Hittills har människor alltid löst övergången till nya ordningar genom krig i kraftmätningen mellan det kvardröjande, bestående och det obevekligen frambrytande.
Den suveränitets- och nationalstatsbaserade gamla ordningen blir förloraren i denna kamp. Vinnare blir demokratiska – lokala och globala – ordningar som utgår från de enorma, gemensamma behoven av solidaritet, innovation, resurseffektivitet, systemstabilitet och anpassningsförmåga."
lördag 13 augusti 2011
Sommarpratare
fredag 12 augusti 2011
Invandring
Somalia 6819 st
Irak 4534 st
Polen 4414 st
Danmark 3437 st
Kina 3186 st
Iran 2820 st
Thailand 2775 st
Finland 2300 st
Turkiet 2232 st
"Bara" ovanstående antal medmänniskor, som kommit till Sverige med önskemål om att få stanna här under en längre tid, är i ett litet land stora tal. I flera av ovanstående länder är kulturerna inom samma land väldigt många. Endast runt 10% av invandringen klassas som arbetskraftsinvandring.
Eftersom jag gillar mångfald och eftersom jag har stor erfarenhet av att jobba i verksamheter där människor från alla delar av världen och med olika religioner samarbetar bra, blir jag allt mer intresserad av hur Sverige lyckas integrera alla dessa nya krafter med väldigt olika bakgrund. Om du känner till någon länk, till en enkel och bra förklaring om hur vi möter våra nya invandrare utifrån deras olikheter och hur vi därifrån snabbt gör dem delaktiga i välståndsbyggandet, skicka den gärna till mig!
onsdag 10 augusti 2011
Strul
I natt fick min son sin plånbok och sin mobil stulen. Väldigt tråkigt och en massa extra strul för att få nya id-kort, bankkort och mobil-sim, mobiltelefon mm. Livet är utvecklande och fullt av upplevelser. Både positiva och negativa. Vissa upplevelser hade man gärna sluppit. Som tur är var detta endast en materiellt negativ upplevelse. Jag är väldigt glad över att han inte blev skadad.
Straffskalor i otakt
Det är tråkigt att det finns människor som stjäl från andra. Visst är stora sociala skillnader mellan människor ett av skälen till varför dessa människor finns. Men det räcker inte som förklaring. I vår värld (västvärlden) med överflöd (även om det blir allt sämre tider för många tills vi åter skapar mer värde än vi förbrukar) är det dock inte sociala skillnader hela förklaringen. Allt för många tjuvar har det som affärsidé och kommer inte från socialt utsatta bakgrunder. Det man kan fråga sig är om våra tjuvar får tillräckligt hårda straff. Vad tycker du? Om det kriminella är en affärsverksamhet så brukar logiken kopplad till risk vara hur stor vinschansen är i förhållande till just risken att 1) åka fast 2) straffets kostnad. Hur länge tror du att en person som stjäl 120 miljoner kronor från t ex en bank får sitta i fängelse om han 1) över huvudtaget åker fast 2) döms för brottet? Jag tror att straffet i förhållande till vinstchansen, i allt fler fall, är för lågt för att i tillräcklig utsträckning avskräcka.
Storvreta - utveckling i kranssamhällen
Det är mycket roligt att det finns ett stort intresse för att investera i kranssamhällen runt Uppsala stad. Särskilt finns ett stort intresse att investera i Storvreta. Som alltid genom vår historia är bra infrastruktur mycket viktigt för en plats positiva utveckling. Storvreta har mycket bra spårförbindelser (när de fungerar) och mycket bra vägnät (bl a den nya riksvägen norrut). Uppsala kommun växer så det knakar och då är det mer hållbart att vi bygger ut bostadskapaciteten och nödvändig service distribuerat på platser där just infrastrukturen gör området attraktivt för både boende och exploatörer.
Miljö och klimatmål gäller
Uppsala har angenäma bekymmer. Vi är en attraktiv kommun med ett stort regelbundet flöde av ambitiösa personer till våra universitet. Många andra kommuner skulle gärna byta med oss. Väldigt många kommuner brottas med stora problem då befolkningen lämnar, ofta i kombination med att arbetstillfällena minskar. På många håll är det snart endast offentliga jobb som erbjuds. Även det blir ett problem om inga unga finns kvar. När platser växer blir självklart klimatpåverkan lokalt större. Centerpartiet är för tillväxt och då med fokus på hållbar tillväxt. Vi tror att det finns goda chanser att bl a Storvreta kan utvecklas klimatsmart. Om de som vill exploatera Storvreta kan presentera planer som klarar våra ambitiösa hållbarhetsmål är jag övertygad om att de får stöd för sina planer när de kommer för beredning när detaljplanerna skall antas eller förkastas.
Perspektiv
Vi lever inte isolerat! Om vi verkligen vill påverka världens klimatutmaning i positiv riktning är det viktigt att teknikutvecklingen går framåt, att vi har råd att bry oss och att vi satsar mer på att klimatkompensera där det gör bäst nytta för jordens utveckling. Tror du att det är bättre att satsa 100 kronor på skog i tropiska breddgrader eller 100 kronor på klimatåtgärder i Uppsala? Jag säger INTE att vi inte skall jobba ambitiöst med miljö och klimatfrågorna även i vårt närsamhälle MEN man måste också ha perspektiv på utmaningen. Uppsalas och Sveriges påverkan på jordens klimat är nästan obefintlig.
tisdag 9 augusti 2011
Vem vill få det sämre?
måndag 8 augusti 2011
Långsiktighet
söndag 7 augusti 2011
"Tok högern"
lördag 6 augusti 2011
Ändrad livsstil
fredag 5 augusti 2011
Hoppet står till politikerna.....
torsdag 4 augusti 2011
KRIG
tisdag 2 augusti 2011
Instabilitet inom kaos
Enligt många relevanta vetenskapsmän är kaos ett feltolkat ord. Enligt dem lever vi i en värld som kan definiteras som kaos och där kaos i sig är det enda konstanta. Inte minst hjälper Einsteins relativitetsteori till att vetenskapligt bevisa att allt ständigt är i rörelse och att inget någonsin är som förr. Kaos är med andra ord den verklighet inom vilken vi verkar. Inom detta kaossystem lyckas bakterier, celler, människor och andra liv att ibland skapa små öar av struktur och ordning. Även den strukturen och ordningen är i ständig förändring och faller oftast sönder när den inte längre tjänar sitt syfte eller när någon starkare och mer organiserad makt tar över. Darwins läror om att den som är bäst på att anpassa sig överlever kan med fördel kombineras med kaosteorierna. Alla som försökt starta företag vet att det ofta är kaotiskt i början och i takt med att det börjar gå bra orkar man också att bygga strukturer som gör verksamheten mer stabil.
Instabilitet i Kaoset
Om si så där tjugo år kommer vi att förstå vidden av den tid vi nu upplever. De strukturer vi byggt upp i västvärlden och inte minst i mellanöstern gungar och påvisar märkbar instabilitet. Samtidigt som Kina växer sig allt starkare.
Vissa tror att politik är något värdelöst men det är ordningen i kaoset för att försöka få med sig så många människor som möjligt mot en framtid som upplevs så bra som möjligt för i vart fall en majoritet. Bättre än så är det sannolikt svårt att få det i en värld som är en del av kaos. Stora delar av västvärlden lyckas inte längre, utifrån dagens samhällssyn, skapa det mervärde som krävs för att upprätthålla vår höga välfärd. I mellanöstern har tillräckligt många människor fått nog av att bara några få, som ärvt den, lever i sus och dus medan andra kämpar på existensminimum och utan chans att förverkliga sig utifrån egen duglighet. I t ex Kina, Indien, Brasilien och Ryssland vill alla invånare ha det minst lika bra som medelklassen i Sverige. Utöver våra konstruerade samhällen brottas vi nu också med allt större och globala miljö och klimatutmaningar. Miljö och klimatutmaningar som vissa fortsätter att ifrågasätta.....
Sverige utgör inget undantag
Sverige utgör inget undantag. Även här måste vi bli bättre på att skapa ekonomiskt mervärde i en ny tid. Även här måste vi bli bättre på att motverka den negativa miljö och klimatutveckling vi är en del av. Även här har vi politisk instabilitet. I Uppsala har regeringen endast 1 rösts övervikt. En rösts övervikt i en kaotisk värld, där inte alla respekterar de demokratiska spelreglerna, är inte så stabil. I Sverige saknar regeringen egen majoritet. Det är inget ovanligt men det gör regeringen mycket instabil i en tid som är väldigt riskfylld. Jag läste också idag en artikel om att t o m en instuítution som IKEA går mot instabilare tider. I Kina har det nu skapats ett bolag som helt kopierat IKEAs affärskoncept. Jag tror att det hade varit omöjligt att bli ett seriöst hot om bolaget startats i vilket annat land som helst förutom i Kina. I Kina kan detta företag lätt bygga upp en enorm marknad för att den dag då Ingvar Kamprad dör börja sin resa ut i världen. För första gången på väldigt många år tror jag att Kamprad är orolig för sin skapelse. Vi lever i en instabilare tid än under de tidigare 40 åren. Vi lever i en brytningstid! Vi lever också i en tid där vi ur vårt ständiga kaos kan skapa något helt nytt som banar en positiv väg framåt för våra kommande generationer. Det är fantastiskt kul att leva! Vilken tid tror du att vi är påväg in i mänsklighetens korta historia? Kan det finnas instabilitet inom kaos?
Sjukvård i gungning
Sjukvården utsätts för allt större påfrestningar. Sjukvårdens förmåga förbättras ständigt samtidigt som vi blir allt fler och allt äldre. Runt om i västvärlden skär man nu ner ordentligt inom stora delar av omsorgen och inom sjukvården. Det är inte en enkel ekvation. Utmaningarna att få ekvationen att gå ihop blir allt större. Inte minst i Sverige ser vi att dessa utmaningar är krävande. Inte minst för personalen. Erfaren och mycket värdefull personal säger upp sig i en allt större utsträckning. Precis som inom skolan är de relativt sett låga ersättningarna ett av problemen. Precis som inom skolan är det dock långt ifrån den enda utmaningen. En av de viktigaste frågorna är hur en verksamhet organiseras för att både klara efterfrågan och personalens tillfredställelse på ett bra sätt. I Sverige idag väljs allt för ofta centraliserade lösningar. Om vi skall kunna klara sjukvårdens utmaningar, inklusive motiverad personal, krävs ett mycket starkare decentraliseringsperspektiv på hur man skapar bästa möjliga värde. Det är hög tid att se alla fördelar med decentralisering och decentralisera så mycket som möjligt. Det är inte en tjänstemannafråga! Det är i högsta grad en politisk och styrningsfråga!
måndag 1 augusti 2011
Framtida pensioner
Det är glädjande att allt fler tydligt börjar lyfta utmaningen med framtida pensioner. Vi lever idag med ett pensionssystem som är kraftigt underfinansierat för att även i framtiden klara av dagens pensionsnivåer. Skälen till det är många. Bl a, och kanske det allvarligaste, är alla de oskäliga avgifter som de som förvaltar våra pensionspengar tar ut. Som jag skrivit om förr är det än mer orimligt då det framförallt är förvaltningen av alla dessa miljarder som ger orimliga individuella ersättningar till vissa personer inom finansindustrin. Vi måste ta utmaningen med pensionssystemet på större allvar. Att framtida generationer måste jobba mycket längre än idag kommer inte att räcka som lösning för att det generella pensionssystemet skall ge det stora flertalet invånare något rimligt att leva på under sina sista år i livet. Hur skapar vi ett tidsenligt system som klarar av att svara på frågan vad vi skall leva på när vi inte längre arbetar?http://www.dn.se/debatt/staten-kan-tvingas-skjuta-till-pengar-till-pensionerna
Skattebetalarna har tagit över riskerna
2008 stog världen inför en enorm risk för en djup ekonomisk kris. Finansvärlden hade utnyttjat möjligheterna att ta orimliga risker för att skapa enorma kortsiktiga vinster. Vissa finansföretag gick i graven och dess aktieägare fick betala ett pris. Det stora priset har dock alla de som drabbats av att de fått låna för mycket eller vi skattebetalare fått betala när all den röra som skapats flyttats över till länder runt om i världen istället för att ligga kvar som problem i företagens balansräkningar. När då länder, ett efter ett, börjar bli eller redan är konkursmässiga, då återvänder vi till krisläget 2008. Vid något tillfälle är det inte längre möjligt för länder eller valutaunioner att fortsätta att låta sedelpressarna gå för att blunda för de strukturella problem som finns.
Det är viktigt att vi bygger hållbara tillväxtekonomier. Det är framförallt viktigt för de 80% av befolkningen som inte är förmögen och som är beroende av framtida pensioner för sin försörjning. Det är dessa 80% och de som är beroende av pensioner som framförallt tvingas ta smällarna när ekonomierna måste saneras. Det är inte så konstigt att det är dessa personer som får ta smällarna då det utgör en stor majoritet av befolkningen. Tror du mig inte? Titta på vad som händer i Grekland, Island, Portugal, England, Spanien, USA osv. Enligt ovanstående debattlänk är svenska invånare särskilt utsatta. Om vi inte blir bättre på att hantera dessa viktiga frågor kommer den negativa egoismen breda ut sig ännu mer och då blir utmaningarna för samhället i stort ännu större. Vad tycker du vi skall göra?