onsdag 31 augusti 2011

Hur lever du längre och friskare?

Folkhälsorådet
Jag är ordförande i Folkhälsorådet inom Uppsala kommun. Det är ett intressant och viktigt uppdrag. På vårt förra möte hade vi en gästföredragare vid namn Dan Andersson. Han är en auktoritet inom området statliga utredningar och har en imponerande meritlista. Tillsammans med ytterligare en person genomförde Andersson en statlig utredning, via Finansdepartementet, om samhällsutmaningarna med övervikt och fetma. Budskapet och fakta som styrkte det var mycket tydligt. Svenska folkets hälsa blir inte bättre utan mycket sämre över tiden. Mycket höga blodtryck är ett huvudproblem och källan till mycket ont är att de allra flesta av oss har en livsstil som innebär för mycket bilresande, TV tittande och Internet surfande. Vi äter helt enkelt mycket mer än vi behöver och vi rör oss på tok för lite.

Idag kunde vi också höra på TT nyheterna att en Dansk studie i Köpenhamn klargjorde att män vinner fem år om de cyklar eller promenarer 30 minuter, i rask takt, varje dag. Kvinnor förlänger endast livet med fyra år. Min första reflektion över att kvinnor inte vinner lika många år som männen var ett uttalande som Dan Andersson gjorde inför Folkhälsorådet. "Jämställdheten för kvinnor har utan tvekan haft en mycket negativ effekt på kvinnors hälsa". Vi lever sannerligen i en komplex värld. Hur ser du på att kvinnor förlorar i hälsa och snart blir lika sjukliga och dör lika tidigt (i genomsnitt) som oss män? Det är väl jämlikt......

tisdag 30 augusti 2011

Störst nytta?

Hur tänker man?
Regeringen presenterade idag en satsning på spårbunden trafik motsvarande 5 miljarder kronor. Med tanke på hur urdåligt spårnätet inom välståndskritiska områden verkar krävs nog de pengarna endast för att underhålla de spår som redan finns. Enligt rykten skall dessutom eventuella nysatsningar göras i Mälarbanan! 

Vissa tycker att jag är "för affärstänkande" som politiker. Kan så vara men jag hävdar att affärstänkande är det som skapar mest nytta för medborgarna och i synnerhet för de svagaste som behöver ett starkt och välmående samhälle för att stödet till dem skall vara så bra som välstånd kan erbjuda. Varför satsar man inte mer på spårförbindelser mellan Uppsala och Stockholm? Var kan medborgarna får mest ut för pengarna när man nyinvesterar? Jag är säker på att en förstärkt infrastruktur mellan Uppsala - Arlanda och Stockholm har en mycket positiv välståndseffekt över tiden. Ja, visst talar jag i egen sak men jag skulle gärna vilja se casen för att alternativa investeringar skulle vara samhällsekonomiskt klokare. Vad tror du?

Jag efterlyser fler tillväxtinvesteringar! Vi måste satsa mer på att bygga vår och våra barns framtid. Sveriges gemensamma skattkista har råd med det. Det är rätt tid att göra det nu! De beslut som fattas nu får effekt först om cirka ett år. Nu! Nu! och Nu!

måndag 29 augusti 2011

Invånarkraft och infrastruktur

Kollektivt självmord
Vi befinner oss i en svår tid. Kaoset som uppstog 2008 hanterades inte och de flesta av oss borde ha lärt sig att det man sopar under mattan förr eller senare kommer fram igen och då är det klokt att lösa problemet på riktigt. Problemet kan endast lösas genom att vi tänker nytt i kortsiktig kombination med effektiviseringsprojekt och vissa höjda skatter (inte det senare i Sverige eftersom vi redan har världens högsta skattetryck även efter alla viktiga skattesänkningar). Det värsta vi kan göra i Europa och i Sverige nu är att enbart jobba med effektivisringar och nedskärningar. Om vi väljer den vägen går vi verkligen en mörk framtid till mötes med stora sociala spänningar och inte minst en allt svagare konkurrensförmåga. Borg! Sverige måste våga tänka nytt och framförallt kominera effektiviseringar med nytänkande och investeringar i infrastruktur!
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/borgs-barrikader


Nytänkande, effektiviseringar och investeringar i infrastruktur

Om vi inte går en väg som innebär en kombination av nytänkande, effektivisering och investeringar i infrastruktur där investeringarna gör störst samhällsnytta, då begår vi "kollektivt självmord". Det räcker inte att Sveriges stat har en god ekonomi. Staten har ett uppdrag och det är att värna om sina medborgares bästa! Då måste man tänka större och våga mer. Några förändringar som krävs är t ex införandet av en allmän Invånartjänst, en obligatorisk A-kasseförsäkrning och ändringar i LAS. Det är nu som riktigt ledarskap prövas! Det räcker inte att hålla i pengarna, man måste också låta de pengar man har jobba på rätt sätt.

söndag 28 augusti 2011

Individens betydelse

Har det betydelse?
Har vi som enskilda individer en betydelse? Självklart. Det är märkligt att det finns personer som anser att det inte är så utan endast tar ett grupp perspektiv på allt. Det är alltid grupper som skapar de stora framgångarna eller katastroferna. Små eller stora grupper. Så har det nästan alltid varit. Skillnaden mellan grupperna är dock de individer som ingår i dem, hur väl individerna kompletterar varandra och vem som leder dem. Ett lysande exempel på individens betydelse för framgång är Steve Jobs. Han är en av två grundare till Apple. Gång efter gång har han bevisat vilken enorm betydelse en person har för om en verksamhet utvecklas positivt eller ej. Nu när han närmar sig döden i en allt för tidig ålder, och lämnar mer och mer av Apples ledning, lyfter jag på hatten för hans enastående bedrifter så långt!

lördag 27 augusti 2011

Katten på råttan

Det är farliga tider.
Jag har skrivit om att det som händer skulle hända sedan snart ett år tillbaks. Det som förvånar mig och som faktiskt också gör mig bekymrad är att regeringen verkar ha rätt dåliga prognosmakare. En slutsats av de senaste veckornas utspel från finansdepartementet är att de stödsystem som finansen använder sig av är uppbyggda med antaganden och logaritmer som inte längre är anpassade till vår nutid. Är regeringen oförmögen att tänka själva och helt i händerna på prognossystem som inte klarar av att se nya komplexa samband? Är det rent av så att inte bara vår börs till stora delar styrs av datorprogram utan även vår finanasiella politik. Risken är stor att det är så. Trots att finansen gjort ett uruselt arbete den senaste tiden är jag ändå glad att Borg är en duktig ekonom. Risken är större att tidigare felaktiga slutsatser om framtiden hade varit ännu större om en novis på ekonomi hade varit vår finansminister. Vi lever i farliga tider. Vi lever i en tid som behöver en ny ekonomisk modell! Snart får jag och Centerpartiet ta fram den eftersom alla andra verkar passa.

Mycket pengar försvinner från marknaden
Vi står inför en mycket omfattande "katten på råttan" tid. När alla misskötta västekonomier skall spara enorma mängder pengar försvinner pengar rakt igenom alla ekonomier. Detta samtidigt som våra befolkningar blir allt äldre och då inte längre nettosparar. De allt rikare Ryssarna, Kineserna, Indierna och Brassarna väger nog upp en hel del men inte alls så fort som vi nu kollektivt inom västvärlden måste spara. Allt fler rika i västvärlden säger att de vill ha högre skatter. Det är intressant. Kan det tolkas på något annat sätt än att de inser att det är nödvändigt för att inte sättningen i våra ekonomier skall bli så stor att den lilla skattehöjningen är marginell i förhållande till de förmögenhetsminskningar som de börjar se framför sig. Av två hemska scenarier väljer de det minst hemska, lite högre skatt..... Världen är rätt krass eller vad säger du?

fredag 26 augusti 2011

Okunnig och Grattis!

Beteende vetenskap
Jag såg ett mycket märkligt reportage på svensk TV. Reportern var i 50-års åldern och verkade rimligt världs van. Trots det uttalade han en mycket stor förvåning över hur de unga männen i Libyen kan utsätta sina landsmän för ett sådant övervåld som de gör. Han reflekterade och kunde inte minnas något liknande sedan Balkan krisen. "Hur kan brödrafolk utsätta varandra för något så grymt och fruktansvärt". Jag fövånas över att reportern verkar så naiv och oerfaren. Unga testosteron stinna män gör väldigt hemska saker mot varandra varje vecka här hemma i Sverige. Det märkligaste med hans perspektiv tycker jag är att när du varit ute i världen mycket och mött folk från alla jordens olika kulturer, då vet du att likheterna mellan oss människor inte har med nationalitet att göra. Likheterna har oftas med livsinställning och livsval att göra. En grupp svenskar som förtryckts av en annan grupp svenskar skulle utan tvekan kunna utföra minst lika hemska saker mot varandra som i Libyen eller tidigare på Balkan. Tro aldrig något annat. Vad tror du?

Moderaterna
Grattis! Det är imponerande hur duktiga Moderaterna är på att driva sin image och sin enkla politiska linje. På ett utmärkt sätt lyckas M fortsätta att beskriva sig som det nya arbetarpartiet som vill ge mer till dig som jobbar och mindre till dig som inte jobbar. I sak står i vart fall Centerpartiet för samma politiska inställning. Som i Internet världen är det dock värdelöst att vara en "me too". C måste kunna bli betydligt tydligare med vad det är som skiljer om jag röstar på C eller något annat. Självklart är de politiska företrädarna viktiga skillnader. Precis som med ett fotbollslag så räcker det inte med känslor för ett lag över tiden om laget bara förlorar och förlorar. Om laget inte kan bemannas upp med företrädare som vinner så är det lika bra att lägga ner. M har idag Reinfeldt och Borg. De finns inte för alltid. Spelar kommer och går. Nu får vi se om Centern går mot en vår...... Vad tror du?

P.S Jag trodde Anders Borg skulle gå till eftervärlden som en klok och kunnig finansminister. Idag blev jag för första gången besviken när han gav uttryck för att inte kunna tänka sig att konjunkturparrera. Skärpning Borg! Du kan bättre!

torsdag 25 augusti 2011

Konspiration?

Världskonspiration
Kan det vara så att familjen Bush, i USA, gjorde en gigantisk affärsöverenskommelse med den så kallade kommunistiska ledningen i Kina? Bush drog igång "kriget mot terrorismen" och fick allt fokus mot vissa grupper och länder och tömde västländerna på pengar samtidigt som Kina ostörda fick rusa fram och bli en enorm supermakt. Det finns säkerligen de som tror att det är sant. Är det någon som vet var far och son Bush håller till idag? Kanske inte på sin ranch i Texas.....

Tar de över Sverige
Ingvar Kamprad är åter exponerad i media. Helt klart är att han är en framgångsrik person som skapat många arbetstillfällen och samtidigt en enorm personlig förmögenhet. Kan det vara så att han nu låter en bråkdel av denna förmögenhet användas för att ta över Sverige? Vissa tycks tro det. Faktum är att två av riksdagens partiledare är smålänningar (Socialdemokraten och Kristdemokraten) och sannolikheten är att även Centerpartiet snart leds av en smålänning. Är det en tillfällighet? Håller Småland på att ta över Sverige? När övriga delar av landet försöker bilda nya regioner eller få nya regioner att fungera kanske det är så att smålänningarna helt enkelt tar över landet och sedan bilder en ny region av hela Sverige som blir Småland. Det kanske är bra om vi får en nationell "Gnosjöanda" på köpet........

Det är ju trots allt torsdag så jag hoppas att du kan acceptera lite reflektioner som kan tolkas som humor och eller ironi....

onsdag 24 augusti 2011

Arga unga och glada äldre

Libyen
Som tidigare sagts är det arga unga män som är bränslet vid upplopp och revolutioner. Så också i Libyen. Nu återstår det att se om dessa unga män kan tänka större än sig själva och sina klaner och skapa en Libysk variant av demokrati där alla grupper respekteras och där minoriteter accepterar att majoriteter bestämmer. Inte minst att majoriteter accepterar att oppositionen nästan alltid klagar. Oavsett hur bra majoriteten sköter sitt uppdrag. Hur tror du att det går? När tror du att de tar Khadaffi? Tror du någonsin att Busch kommer att ställas inför rätta? Alla skall vara lika inför lagen. Är Haag bra på att leva upp till den principen? Jag vill bl a minnas att dagens premiärminister i Israel är efterlyst. Hur kommer det sig att inte alla efterlysta fångas in och prövas mot de anklagelser som gjort att domstolen utfärdat "häktnings" uppdraget?

Färdtjänst
Idag har jag rest runt med taxi för att praktiskt lära mig och förstå vad färdtjänst innebär. Det var både lärorikt och trevligt. Laddad med massor av frågor tog jag chansen att prata med både medborgare med vanlig färdtjänst (personer med liten ork och mindre handikapp) och mer avancerad färdtjänst (personer med allvarliga handikapp). Jag fick också chansen att i praktiken få höra taxiåkarnas perspektiv. Det är viktigt för mig då min nämnd skall upphandla färdtjänst inom kort och jag tycker inte om att inte ha en bra uppfattning om viktiga saker. Dagen blev mycket givande. Inte minst var det mycket upplyftande att träffa alla dessa äldre som trots mer eller mindre svåra omständigheter var mycket positiva. Det är fantastiskt att leva i ett land som har råd att ge alla sina behövande medborgare liknande service. Uppsala och Sverige är verkligen en generös och härlig plats att leva på.

tisdag 23 augusti 2011

Eurons sammanbrott

Kloka systrar och bröder
Det är glädjande att Finland sätter hårt mot hårt och säger att de kommer att vägra delta i stödprogrammen till de EU länder som nu måste räddas om de inte kraftfullt sanerar sina ekonomier. Det personliga ansvaret måste gå hand i hand med den frihet vi har i vår del av världen. Även det kollektiva ansvaret måste bäras i våra demokratiska områden. Andra skall inte behöva städa efter de som kollektivt varit ansvarslösa. Även i Sverige är det positivt att vi får bevittna den sanering som nu måste genomföras i stora delar av Europa. Då kanske inte minst lönerörelsen kan bli måttlig. Att EU projektet lyckas är viktigt för alla i vår del av världen. Det är dock hög tid att använda nuvarande kris till att minimera den gemensamma Europeiska agendan. Den centrala EU byråkratin lägger sig i allt för mycket! Europas mångfald måste fortsätta att vara dess styrka och då kan man inte verka för en likformighet via Europeisk lagstiftning.

Språket är huvudproblemet
Bortsett från en allt för stor centralisering inom EU är huvudproblemet med idén om en gemensam valuta att vi inte har ett gemensamt Europeiskt språk. Ett officiellt Europeiskt språk som alla måste lära sig. Enligt mig krävs det för att rörligheten i Europa skall bli betydligt större. Då blir förutsättningarna för Europas invånare att röra sig till platser med jobb betydligt större och EU blir en ekonomisk zon med större bärighet. Varför inför vi inte ett Europiskt språk? Varför är de historiskt starka länderna inom unionen så fåfänga att de inte kan välja ETT gemensamt språk? I Malaysia och i Singapore har de officiellt både ett inhemskt språk och ett administrativt språk som alla måste lära sig. Vad väntar vi på? 

måndag 22 augusti 2011

Trovärdighet

Vem är trovärdig i din värld? För de flesta av oss får man trovärdighet genom att ha praktisk erfarenhet av det man uttalar sig om och genom att visa att man lever som man lär. Hur många politiska ledare har den trovärdighet som ger ett brett förtroende? Personligen tror jag att det som verkligen gav Alliansen en chans att ta över makten i Sverige var att Göran Persson i breda grupper tappade sin trovärdighet som en arbetarnas företrädare. Till skillnad från Ingvar Karlsson valde han att förknippas med en livsstil som väldigt få Socialdemokrater känner igen sig i och t o m föraktar. 

Det finns många personer i Sverige som förstår att företagandet är nödvändigt för svenskt generellt välstånd. Det finns många personer i Sverige som förstår och tycker att de gröna frågorna är viktiga idag och för morgondagen. Centerpartiet måste bli trovärdigare i dessa frågor. Bl a Di ifrågasatte Centerpartiets förmåga att tänka rätt och driva företagarfrågor när partiets nationella representanter har väldigt få företrädare som själva varit eller är företagare. Vem litar du på? Någon som bara pratar om saker eller någon som du vet har praktisk erfarenhet? Om du skall välja läkare, går du hellre till en erfaren läkare eller en nyutexaminerad för att få stöd och råd kopplat till dina eventuella hälsoproblem?

söndag 21 augusti 2011

Öhhh, hur tänkte du nu?

Anpassa hastigheten efter trafikförhållanden
Svältkatastrof på Afrikas horn. Minnesstund för offren från massakern i Norge. Västvärldens ekonomi är i en ordentlig gungning. I Uppsala tycker en del att det är fasanfullt att gångfartsväg införs på en cirka 100 meters sträcka i centrala staden. Vissa tycker att bilar skall föbjudas på gatan. Andra anser att bilar borde ha bättre prioritet. Gatan är designad som ett så kallat "shared space" där gående, cyklister och fordonsförare får dela på utrymmet och visa varandra stor respekt. Det finns bilförare som uppenbarligen inte fattar att en bilförare ALLTID är ansvarig att anpassa sin hastighet till trafikförhållandena. Om man förstår det är det självklart att INTE köra i 30 km/h på ett gaturum där gående, cyklister och bilar blandas utan särskilda banor. Det skall bli intressant att se om säkerheten blir bättre på denna korta sträcka när aktuell del av vägen klassas som gångfartsväg. En gångfartsväg där man inte kan köra fortare än 10 km/h. 

Dålig service skall kosta
Under en golfrunda med sonen berättade han att en gemensam bekant besökt SEB i Hunnebostrand för att betala en räkning. Banken hade sagt att han skulle betala 50 kr i expeditionsavgift. Han hade svarat att han är kund i banken och att han då inte skulle behöva betala. Banktjänstemannan hade svarat att han inte var kund i deras del av SEB och därför var tvungen att betala. Han blev så förbannad så han avslutade alla sina engagemang på banken. Han hade många miljoner under förvaltning på SEB som de förlorade. Det är härligt att det finns människor som i handling visar vad de tycker om dålig service och oflexibelt kundstöd. 

lördag 20 augusti 2011

Strutsbeteende

Svårt för att tala om problem
Många har problem med att se problem. Att se problem är inte det samma som att vara negativ. Att se problem är i min värld det enda sättet att inleda en process för att hitta lösningar på hur man kan göra så att problemet minskar eller helt försvinner. Ännu fler, i synnerhet  i vår kultur, har svårt för att prata om problem. Det är detta strutsbeteende, som finns på alla nivåer i vårt samhälle, som skapar de stora ekonomiska problem vi nu har. Varför är många av oss konflikträdda? Är det för att vi i grunden inte respkterar varandra? Om vi i grunden respekterar varandra, då är det väl inget farligt att tala om problem för vi har väl alla en positiv agenda eller? 

I USA går väldigt många av de som har råd till en psykolog för att tala ut om sina känslor och för att söka stöd i angreppssätt på problem. Vi möter ju trots allt många problem under ett liv. Istället för de så kallade job coacherna kanske Sverige skulle delfinansiera livscoacher till alla. En svensk jämlig variant av amerikanernas psykologbesök...... Vad tror du? Sannolikt skulle det leda till en BNP förbättring på 2-5% och det innebär i absoluta tal väldigt mycket mer välstånd. Varför kallar vi det för strutsbeteende? På många sätt tycker jag att strutsar verkar vara klokare än vi människor..........

fredag 19 augusti 2011

Kan vi lita på Moderaterna?

Förtroende
I tuffa tider testas förtroenden. Nu är det tuffa tider igen och många kommer av olika skäl att välja att bryta lojalitetsband som tidigare funnits. Ett stort skäl för många är att de i det ekonomiska kaoset går så snett att de inte längre klarar av tidigare gjorda åtaganden. I ljuset av det som startade redan 2008 finns absolut goda skäl att överväga begränsningar inom spekulationsekonomin. Vilken är t ex samhällsnyttan med "day trading" på världens börser? I denna jobbiga tid som stundar är det viktigt att minnas att efter regn kommer solsken. I vart fall för de som överlever.

En tänkt statschef
Den gamla svenska traditionen att välja regent gäller inte längre. Sedan en tid ärvs uppdraget oavsett duglighet. Royalister jublar nu då det kanske föds en ny arvinge med rätten att bli statschef. Enligt Herman Lindquist säger protokollet att födseln skall bevittnas av Stadsministern, talmannen och någon ytterligare för att säkerställa att det går rätt till när den tänkta nya statschefen föds. Både Stadsministern, talmannen och sannolikt den ytterligare är Moderater. Kan vi verkligen lita på att ett parti, Moderaterna, klarar av denna viktiga uppgift utan att det finns en uppenbar risk för att något skumt inträffar? Måste vi inte försäkra oss om att "den ytterligare" kommer från oppositionen? Ja, ja, ja jag har sagt att jag skall försöka undvika humor och ironi på min blogg MEN i just det här fallet kunde jag inte låta bli........

P.S Varför introducerar Max en "tripple cheese burger"? Vem behöver det?

torsdag 18 augusti 2011

Det gungar det gungar...

Snaps till kräftorna
Det är tur att det är festliga tider i den verkligt verkliga världen. Om man vill må dåligt låter man börsvärlden förstöra humöret för närvarande. Vad är det vi är med om nu? En sak är klar och det är att väst världen måste spara pengar. Det kommer självklart innebära mindre pengar i omlopp. Det kommer givetvis påverka även företagsvärlden. Men inte i den utsträckning som kursrasen nu vittnar om. Personligen tror jag att det är alla automatiserade borshandelssystem som bidrar till dessa osunda svängningar. Ja, ja. Jag tänker ha roligt på kräftskivor i alla fall.

Hur klarar vi oss?
Vi kan spara mycket pengar om vi väljer klokare politiker att förvalta våra pengar. Idag kan man läsa i många tidningar att en före detta försvarsminister, Björn Von Sydow, drivit en linje vid helikopterköp som anses ha belastat oss skattebetalare med 4,7 miljarder!!!!! kronor extra. Tänk vilken effektivitetsbesparing vi måste ha genom att förvalta våra pengar bättre. Han var ju trots allt en ledande politiker under en lång tid så förbättringspotentialen måste vara stor.




onsdag 17 augusti 2011

Folkbildning och kontraster

Välstånd
Svenskt välstånd har byggts på hårt arbete, gemensamma ambitioner och folkbildning. Glöm aldrig att vi var ett mycket underutvecklat land för bara 100 år sedan! Glöm aldrig alla de fantastiska insatser som gjordes inom folkbildningens område för att många fler av våra medborgare skulle få en bra utbildningsbas. Utan denna folkbildningsinsats hade Sverige aldrig varit ett av världens rikaste samhällen idag. Ur det perspektivet är jag mycket stolt över att min morfar nyligen fick ett pris som en av vårt lands stora folkbildare. Då jag känner till hans historia är det ett mycket välförtjänt erkännande. Min morfar har gjort stora insatser för Sveriges kunskapslyft och för konstens utveckling här på hemma plan. Genom stora ambitioner, hårt arbete och företagsamhet gjorde han stor skillnad i arbetet att lyfta Sverige från fattigdom till rikedom. Du har verkligen gjort positiv skillnad under ditt liv morfar!

Kontrast
Nu måste jag åter få uttrycka mitt förakt mot rubriksättare på kvällstidningar. Jag hade önskat att våra media tog ett betydligt större ansvar för folkbildningen. Det är dock helt klart att tidningar som t ex Aftonbladet motverkar folkbildning och istället bidrar till att fördumma oss. Det är upprörande att jag nu under två veckors tid under tre dagar tvingats se hela löpsedlar som basunerat ut "det stora allmänintresset" att "Körsångs Måns" mår dåligt efter en separation! Lever vi på 2000-talet? Är det tiden då vi människor började gå tillbaks i vårmänskliga utveckling eller? Vad tror du?  Jag tycker att de få ägare vi har till landets media får skärpa sig och visa att de känner lite folkbildningsansvar! Det är pinsamt.

tisdag 16 augusti 2011

Vad händer?

Lag och ordning måste upprätthållas
För mig är det viktigt att alla människor i vårt samhälle skall få en bra start i livet och rimligt behandlas lika samt att våra demokratiska lagar efterlevs. Enligt tidigare blogginlägg är flera länspolismästare djupt oroliga över utvecklingen i vissa kommuner. Efter vad jag tagit del av klarar idag inte samhället att upprätthålla lag och ordning i t ex Södertälje och Malmö. Det är oaccptabelt och vi måste kunna säkerställa att våra demokratiskt beslutade lagar efterlevs.  Alla de bomber som nu drabbat framförallt näringsidkare i Malmö är för mig bevis på att polismyndigheten inte har kontroll över ordningen i den kommunen och det måste snabbt åtgärdas. Precis som i många andra sammanhang måste vi bli bättre på det förebyggande arbetet. Det kommer att bli allt svårare och dyrare att få ordning och reda i t ex Södertälje och Malmö om inte cililsamhället och de ansvariga myndigheterna blir bättre på att förebygga samt att säkerställa påföljd för de som bryter mot våra gemensamt beslutade spelregler.

Allt mer toppstyrt EU
Återigen har Tyskland och Frankrike gjort en överenskommelse om hur EU skall utvecklas. Återigen blir jag upprörd. Är inte det ett tydligt tecken på att EU är en allt för trög beslutsapparat och att det i praktiken är några få länder som bestämmer det mesta. Det är helt klart att Europa måste tänka om för att inte tappa fullständigt i välståndsligorna. Om nu Eu skulle införa den centralstyrda ekonomiska ledningen som Tyskland och Frankrike föreslår, då är det lämpligt att de gamla nationerna reduceras till kulturella varumärken och att vi under EU endast får mindre regioner och kommuner. Eller vad tycker du? Framförallt måste vi strida för att EUs agenda skall begränsas! Vad väntar vi på? Vad tycker du?

Allt mer ingrepp mot vår frihet
I England visar premiärminister Cameron tydligt att han inte är liberal. Genom tiderna har det framförallt varit konservativa och kommunister som på alla tänkbara sätt försökt, och också genomfört, att ständigt bevaka sina medborgare. Upploppen i England är oacceptabla. Jag tycker det är minst lika oacceptabelt att med dessa händelser som ursäkt göra bevakningssamhället ännu starkare. Kriget mot terrorismen har förstört mycket för västvärlden. Det är dax att säga STOPP! för de intressen som fullständigt vill ta bort vår personliga integritet. Varför är det bara personer som Rupert Murdoch som skall kunna betala för att vara fri (även om han valt att behöva ett personligt säkerhetsstöd som gör honom helt ofri....)? Nej, nu räcker det! Nu måste vi åter göra våra röster hörda för att skydda lite av den personliga integritet som jag tror alla gillar men som många av oss  felaktigt tar för given! Ta den inte för given! Håller du med? Förslag på hur vi säger ifrån utan att starta upplopp?

måndag 15 augusti 2011

Bra vägar framåt

Kampen god
Det är bra att Centerpartiet har minst tre kandidater som gärna vill leda det nationella partiet på ett bättre sätt än idag. Det är bara en av dem som praktiskt varit i Centerpartiets innersta centrala krets under en längre tid. Två av de andra sitter inte fast i några tidigare bindningar. Är det bra eller dåligt att vara fri att bli mer tydlig med vad Centerpartiet som alternativ innebär? Jag glädjs särskilt åt de senaste dagarnas utspel om slopad värnskatt och att det femte jobbskatteavdraget inte är mer prioriterat än lättnader för småföretagare! En slopad värnskatt och skatt samt avgiftslättnader för småföretagare premierar utbildning samt företagande på ett konkret och riktat sätt som Sverige behöver. Centerpartiet behöver en ny ledare inom kort. Det är tråkigt att all den publicitet vi nu får hinner glömmas av befolkningen innan nästa val. Samtliga kandidater presenterar bra vägval framåt. Frågan är vem som kan beröra och nå flest väljare att dela Centerpartiets vägval?

Bra omvärldsanalys
Jag tycker att en av kandidaterna idag presenterar en rätt bra väg framåt. Framförallt följande del av vad han tycker är viktigt;

"6. Välfärdens finansiering behöver ett svar. Alla vet att pengarna inte räcker när vi blir allt fler äldre och allt färre som arbetar.
Nyckeln är att locka fler människor till Sverige men vi behöver även se över hur vård och omsorg finansieras och organiseras. Detta bör göras i samförstånd som vi gjorde kring pensionsfrågan. Därför vill jag ta initiativ till en kommission som ser över frågan och lämnar förslag till valet 2014."
http://www.dn.se/debatt/sa-ska-centern-bli-en-tydlig-kraft-i-alliansregeringen

söndag 14 augusti 2011

Hur möter vi framtiden?

Även i det lilla är perspektiven mycket olika
Många av oss kanske inte funderar så mycket över framtiden. Dag efter dag har sin gång. De av oss som funderar över framtiden, och som vill påverka hur framtiden skall bli, har olika erfarenheter och perspektiv. Många har växt upp i ett och samma land. Många, allt fler, har endast levt i en stad i ett land och gjort korta nedslag på andra platser och i andra kulturer. Är det något problem med det? Vi kan ju idag "resa" i princip var som helst via Internet, böcker och filmer. Varför skulle egna upplevelser vara så myckt värdefullare än det du lär dig via studier och intresse rent teoretiskt? Helt klart är dock att vi alla har väldigt olika kunskaper och erfarenheter. Utifrån den plattformen skall vi försöka hitta en gemensam väg mot framtiden. Det är inte en lätt utmaning. Inte för ett folk som i t ex Uppsala där stora grupper är olika. Det är betydligt lättare inom ett företag där vi alla rekryterats utifrån tydliga riktlinjer och där målsättningen med verksamheten ofta är väldigt tydlig. Världen är komplex. Enligt tidigare resonemang är den också kaotisk. Vissa skulle säkerligen tycka att komplexitet och kaos är synonymer. Det tycker inte jag. Även i det lilla är våra perspektiv väldigt olika beroende av vilken kunskap och vilka erfarenheter vi bär på. Kan man utifrån detta tycka att det är positivt att personer med mycket kunskap och stor erfarenhet skall leda oss? Har ledarna sett ut så ur ett historiskt perspektiv? En slutsats för mig är att fler behöver delta i det politiska arbetet!

Ny tid kräver ny ordning
Bo Ekman är en mycket välutbildad och erfaren person. Många, inklusive jag, skulle också, utan tvekan, klassa honom som klok. Vi är påväg in i en ny tid. I mitt lilla Uppsala kan det idag exemplifieras med att en allt större grupp kineser i morse, och regelbundet, träffas i Stadsträdgården och gör Qigong, precis som i Kina, tillsammans. I mitt lilla Uppsala är väldigt många av de turister som besöker oss idag från Ryssland. Inte minst idag. Tiderna förändras. Läs gärna bifogade kloka ord från Ekman.
http://www.dn.se/debatt/vi-kan-inte-se-pa-framtiden-med-gardagens-kunskaper
Jag är säker på att många ser hans inlägg som provocerande. Jag är också säker på att kunskap och erfarenhet kommer att avgöra om du kan uppfatta eller i vart fall hur du tolkar det han skriver. Det är nytänkande, nyfikenhet och respekt som kan föra oss rätt.

Några rader med exempel från Ekmans artikel
"Nya ordningar uppstår när de förhandenvarande inte längre levererar säkerhet, välfärd, rättvisa, trygghet, försörjning och framtidstro. Hittills har människor alltid löst övergången till nya ordningar genom krig i kraftmätningen mellan det kvardröjande, bestående och det obevekligen frambrytande.
Den suveränitets- och nationalstatsbaserade gamla ordningen blir förloraren i denna kamp. Vinnare blir demokratiska – lokala och globala – ordningar som utgår från de enorma, gemensamma behoven av solidaritet, innovation, resurseffektivitet, systemstabilitet och anpassningsförmåga."

lördag 13 augusti 2011

Sommarpratare

Låg kvalitet på sommarvärdarnas program 2011
Av och till under många år har jag lyssnat på P1 och dess sommarvärdar. Många gånger har det varit intressanta program där människor som gjort något extra av sina liv fått chansen att dela med sig av det de valt att göra program av. Tänkt vilken chans att under en och en halv timme få framföra i princip vad du vill rak ut till väldigt många lyssnare i vårt lilla land. Det är ingen dålig chans för de utvalda att försöka beröra och berika andra utifrån dina egna tankar och erfarenheter. I år måste jag säga att av de jag lyssnat på var den endast dagens Cecilia Udéen och tidigare Diisa Demirbag-Sten som varit givande. Med 2011 som referensram skulle jag säga "lägg ner programmet". Flera av de jag lyssnat på har helt saknat känsla för att programmets innehåll gärna skall vara givande för andra och att tunga tankar och erfarenheter med fördel kan varvas med ljusa erfarenheter. Det är ju trots allt sommar och semester för många av de som lyssnar. Möjligen är det ytterligare ett exempel på hur negativt självcentrerat mycket blivit i vår tid. Det är tid för en förändring. Jag ser fram mot fler sommarvärdar som bjuder på en betydligt högre kvalitet under den tid de får chansen att till bra arvode nå dig och mig via etern. Om kvaliteten inte blir bättre upprepar jag mitt budskap, LÄGG NER! Vad tycker du om årets sommarvärdars program?

P.S Diisas program var också värt att lyssna på om du delar synen att svensk invandringspolitik är rätt misslyckad........... 

fredag 12 augusti 2011

Invandring

Enligt tidnignen Dagens samhälle fick Sverige flest invandrare från följande länder 2010 (exklusive svenskar som flyttar hem);

Somalia 6819 st
Irak 4534 st
Polen 4414 st
Danmark 3437 st
Kina 3186 st
Iran 2820 st
Thailand 2775 st
Finland 2300 st
Turkiet 2232 st

"Bara" ovanstående antal medmänniskor, som kommit till Sverige med önskemål om att få stanna här under en längre tid, är i ett litet land stora tal. I flera av ovanstående länder är kulturerna inom samma land väldigt många. Endast runt 10% av invandringen klassas som arbetskraftsinvandring.

Eftersom jag gillar mångfald och eftersom jag har stor erfarenhet av att jobba i verksamheter där människor från alla delar av världen och med olika religioner samarbetar bra, blir jag allt mer intresserad av hur Sverige lyckas integrera alla dessa nya krafter med väldigt olika bakgrund. Om du känner till någon länk, till en enkel och bra förklaring om hur vi möter våra nya invandrare utifrån deras olikheter och hur vi därifrån snabbt gör dem delaktiga i välståndsbyggandet, skicka den gärna till mig!


onsdag 10 augusti 2011

Strul

Bara saker
I natt fick min son sin plånbok och sin mobil stulen. Väldigt tråkigt och en massa extra strul för att få nya id-kort, bankkort och mobil-sim, mobiltelefon mm. Livet är utvecklande och fullt av upplevelser. Både positiva och negativa. Vissa upplevelser hade man gärna sluppit. Som tur är var detta endast en materiellt negativ upplevelse. Jag är väldigt glad över att han inte blev skadad.


Straffskalor i otakt


Det är tråkigt att det finns människor som stjäl från andra. Visst är stora sociala skillnader mellan människor ett av skälen till varför dessa människor finns. Men det räcker inte som förklaring. I vår värld (västvärlden) med överflöd (även om det blir allt sämre tider för många tills vi åter skapar mer värde än vi förbrukar) är det dock inte sociala skillnader hela förklaringen. Allt för många tjuvar har det som affärsidé och kommer inte från socialt utsatta bakgrunder. Det man kan fråga sig är om våra tjuvar får tillräckligt hårda straff. Vad tycker du? Om det kriminella är en affärsverksamhet så brukar logiken kopplad till risk vara hur stor vinschansen är i förhållande till just risken att 1) åka fast 2) straffets kostnad. Hur länge tror du att en person som stjäl 120 miljoner kronor från t ex en bank får sitta i fängelse om han 1) över huvudtaget åker fast 2) döms för brottet? Jag tror att straffet i förhållande till vinstchansen, i allt fler fall, är för lågt för att i tillräcklig utsträckning avskräcka.

Storvreta - utveckling i kranssamhällen

Tillväxt i kranssamhällen
Det är mycket roligt att det finns ett stort intresse för att investera i kranssamhällen runt Uppsala stad. Särskilt finns ett stort intresse att investera i Storvreta. Som alltid genom vår historia är bra infrastruktur mycket viktigt för en plats positiva utveckling. Storvreta har mycket bra spårförbindelser (när de fungerar) och mycket bra vägnät (bl a den nya riksvägen norrut). Uppsala kommun växer så det knakar och då är det mer hållbart att vi bygger ut bostadskapaciteten och nödvändig service distribuerat på platser där just infrastrukturen gör området attraktivt för både boende och exploatörer.

Miljö och klimatmål gäller
Uppsala har angenäma bekymmer. Vi är en attraktiv kommun med ett stort regelbundet flöde av ambitiösa personer till våra universitet. Många andra kommuner skulle gärna byta med oss. Väldigt många kommuner brottas med stora problem då befolkningen lämnar, ofta i kombination med att arbetstillfällena minskar. På många håll är det snart endast offentliga jobb som erbjuds. Även det blir ett problem om inga unga finns kvar. När platser växer blir självklart klimatpåverkan lokalt större. Centerpartiet är för tillväxt och då med fokus på hållbar tillväxt. Vi tror att det finns goda chanser att bl a Storvreta kan utvecklas klimatsmart. Om de som vill exploatera Storvreta kan presentera planer som klarar våra ambitiösa hållbarhetsmål är jag övertygad om att de får stöd för sina planer när de kommer för beredning när detaljplanerna skall antas eller förkastas.

Perspektiv
Vi lever inte isolerat! Om vi verkligen vill påverka världens klimatutmaning i positiv riktning är det viktigt att teknikutvecklingen går framåt, att vi har råd att bry oss och att vi satsar mer på att klimatkompensera där det gör bäst nytta för jordens utveckling. Tror du att det är bättre att satsa 100 kronor på skog i tropiska breddgrader eller 100 kronor på klimatåtgärder i Uppsala? Jag säger INTE att vi inte skall jobba ambitiöst med miljö och klimatfrågorna även i vårt närsamhälle MEN man måste också ha perspektiv på utmaningen. Uppsalas och Sveriges påverkan på jordens klimat är nästan obefintlig.

tisdag 9 augusti 2011

Vem vill få det sämre?

Unga arga män
Det finns knappast någon person på vår vackra jord som vill få det sämre. Personer som har haft det riktigt dåligt och sedan får det lite bättre, de går åt rätt håll. Personer som i sitt egna lilla perspektiv, relativt sett, haft det ok men som får det sämre, de blir frustrerade och förbannade. Framförallt de unga männen låter gärna sin negativa energi omsättas i våld. Det är djupt beklagligt och drabbar framförallt dem själva och deras likasinnade.

Om stora delar får det sämre
Jag träffade igår ett gäng som tyckte att det är självklart att de offentliga utgifterna kraftigt måste sänkas och att lönerna generellt måste sänkas, i västvärlden, för att matcha den allt tuffare konkurensen från t ex Asien och Latinamerika. Visst kan man tycka det. Det är framförallt enkelt att tycka om man själv är förmögen eller om man själv har ett väldigt välavlönat jobb. Det finns dock en stor välståndshake i det resonemanget. Visst kan vi återigen bygga ett samhälle där några få procent av befolkningen badar i lyx och det stora flertalet lever mycket minimalistiskt. Bortsett från de kraftiga sociala slitningar det skulle innebära är det värt att fundera lite över vad som händer med hela vår ekonomi vid ett liknande vägval. Om stora delar av vår befolkning inte kan resa, köpa nya kläder och möbler, äta på restauranger etc, då kommer massor av dagens företag att tvingas lägga ner och spiralen mot ett nytt feodalsamhälle är i full sving. Visst är det bättre om vi politiskt kan hitta bättre alternativ! Hur tycker du att vi skall göra? Vår ekonomiska verklighet är konstruerad av människan. Den är inte någon naturvetenskap. Vi kan därför välja att skapa ett nytt ekonomiskt ramverk som vägleder oss mot en fortsatt positiv utveckling! Jag tror det är möjligt! Jag tänker fortsätta att kämpa för att det skall hända!

måndag 8 augusti 2011

Långsiktighet

Långsiktighet och sparsamhet
Med få undantag har långsiktighet och sparsamhet varit egenskaper som lagt grunden för förmögenhetsbyggen. Bland några av de vanliga människor (vanliga och inte välavlönade jobb) som byggt upp enorma förmögenheter är det defenitivt egenskaper de har. Den så kallade Aktie Stinsen är ett sådant exempel. Relativt sent i livet intresserade han sig för aktier. När intresset kom köpte, köpte, köpte och köpte han och samlade aktier på hög. Han sålde aldrig. Han kom från en mindre bemedlad bakgrund men har lyckats bygga upp en förmögenhet på hundratals miljoner kronor. Som den kloka person han verkar vara har han skänkt bort över 100 miljoner till välgörenhet. Vad kan man lära av detta? Kanske att inte paniksälja aktier nu när det rasar igen. 

Mäklare är säljare som tjänar på transaktioner
Jag har varit aktiv på aktiemarknaden sedan jag var 9 år. Mina erfarenheter är att långsiktighet lönar sig bäst och att kortsiktighet med egna pengar oftast kostar mer än det smakar. Mäklarföretagen jublar nu. De slår alla rekord på försäljning eftersom många väljer att köpa, sälja, köpa, sälja och, som vanligt, är det mäklarna som får enorma bonusar. Om du har investerat i företag som har en internationell stark ställning inom sin bransch, ligg kvar! De företagen och dess medarbetare kommer nästan garanterat slå nya kursrekord framöver.

Vi lever i en ny tid
"Bara" för att västvärlden får allt fler som inte kan leva lika rikt som tidigare växer antalet personer med möjlighet att konsumera med massor av miljoner varje månad i andra delar av världen. Vi lever i en ny tid. Alla har inte insett det. 

söndag 7 augusti 2011

"Tok högern"

Peter Wolodarskis ledare idag är som vanligt rätt bra. Trots att han inte levt runt om i världen och trots att han har lika smal arbetslivserfarenhet som många politiker är han mycket duktig på att läsa in skeenden och känslor som styr runt om i världen. Idag talar han om "tok högern" och hur Boston tea party gänget genom sin kompromiss ovilja driver USA mot ett allt besvärligare läge. Visst är "tea party gänget" ett olustigt gäng, på många sätt. Trots det tror jag att Wolodarskis, och många andra politiska journalister, är för ytliga i sin analys av "Tea party rörelsen". Med 99% sannolikhet backas denna rörelse upp av samma krafter som tidigare fört fram Busch 1 och 2. Krafter som blivit ännu rikare på att "kriget mot terrorism" startades. Krafter som kompromisslöst ser Milton Friedmans syn på "den perfekta kapitalismen" som riktig. En av Friedmans starkaste övertygelser var att stor förändring endast kan ske under djupa kriser. Människan vill så gärna att "status quo" skall gälla. 

Vissa högerkrafter har alltid velat att statens inflytande skall vara så litet som möjligt. Vissa högerkrafter tycker absolut och onyanserat att det offentliga inte skall utföra någon produktion utan det kan företagsvärlden med fördel producera. Är det inte sannolikt att "Tea party" gänget håller på att lyckas med att skapa en mycket stor kris som banar väg för flera av de "drastiska" samhällsförändringar som de vill se? Min undran är bara om de varit översmarta. Hade de räknat med att Kina skulle kliva fram som de gjort? De kanske inte har något problem med Kineserna. Det kanske är Kineserna som ligger bakom "Tea party" rörelsen. Jag undrar om Friedman hade kunnat tänka lite flexiblare eller om han var som alla andra fanatiker fullständigt "insnöad" i sin egen fasta övertygelse. 

lördag 6 augusti 2011

Ändrad livsstil

Tyvärr kan jag inte lägga till länkar via denna dator. Trots det kan jag varmt rekomendera att du läser dagens ledare i DN! Den är ingen munter läsning men väldigt bra. Inte minst är den bra för journalisten, själv 40-talist, konstaterar att historiskt har det aldrig funnits en generation som fått en så fantastisk livsresa som just 40-talisterna. Han konstaterar, som i flera av mina blogginlägg, att det kraftigt avviker från vår mänskliga historia. Han konstaterar också att dagens västerländska samhällssystem har nått slutet av sin väg och att en ny väg med nya livsstilsideal måste skapas. Han konstaterar också att det är ett annat system som tar över just nu, det kinesiska. Har du hört det på den här bloggen förut?...... Vill du att nästa väg skall bli en väg med moderna former av diktatur? Vill du att vi åter skall gå mot en ny tid med stora sociala slitningar i vår del av världen? Tycker du att det är ok att stora delar av befolkningen, tills pengarna är slut, försörjs av en allt för liten andel arbetande samtidigt som en liten del av världens befolkning ansiktslöst styr världen via sina egna och de allt mindre pensionsbiljarderna? 

Tycker du att det är ok att vi lever med en livsstil som sliter ut jordens miljö och klimat i en allt snabbare takt? DN journalisten har helt rätt, vi måste skapa ett nytt samhällssystem där en ny livsstil blir stjärnan. De folk och de länder som lyckas genomföra denna omställning kommer att bli vinnare. Alla andra går en mycket jobbig framtid till mötes. Det måste bli ett slut på att glorifiera ytlighet, överflöd, girighet och kortsiktighet. Wall Streets Gordon Gecco sa "Greed is good". Så är det om man endast tycker att de som dör rikast på kyrkogården är de människor som är framgångsrika. Under min aktiva tid inom Juniorhandelskammaren var det "Service to humanity is the best work of life" som kändes bäst för mig. 

Vilket system kan vi bygga som är bäst för mänskligheten, för alla? Knappast det kommunistiska. Den ismen, som så många andra, går snett i att inte acceptera av vi trots allt är människor med alla för och nackdelar det innebär. Det marknadsekonomiska, det kapitalistiska, som vi känner den ser ut att falla. Jag tror dock att den är den bästa av de vi känner idag. Det är ju den som kineserna till stor del har tagit till sig och på bara 20 år tagit över världen utifrån..... Det som framförallt gått snett i vår västerländska marknadsekonomi är att krafter som tror att marknaden kan reglera sig själv har haft för stort inflytande. Kortsiktiga affärsintressen måste balanseras av politiska stabilisatorer (som inte får hämma konkurrens). Politikerna måste skära bort en massa onödiga regler men också skapa nya och mer tidsenliga som sätter stabilare spelregler för hur finansklippare i världen får agera och för hur konkurrens upprätthålls. Hur svårt kan det vara? Kanske lika svårt som att skära i den amerikanska försvarsbudgeten................ Vilka är våra alternativ? Har vi för få politiker med gedigen bakgrund? Tydligen är det så enligt en serie Di artiklar under sommaren. 

Det är dags för en ändrad livsstil! Det är dags för en tid där de häftigaste semestrarna är cykel och camping, där vi äter upp det vi köper (förhoppningsvis inte för mycket), där vi nyttjar kollektivtrafiken, där alla som kan bidrar på något sätt till det gemensamma, där näringslivet består av betydligt fler medelstora företag, där våra barn lär sig ännu mer och att jobba gemensamt för att nå goda resultat, där vi bygger ut de alternativa energislagen betydligt kraftfullare och där vår integrationspolitik blir snabbare och mer inkluderande. Vad väntar vi på?

fredag 5 augusti 2011

Hoppet står till politikerna.....

Krisen 2008 skapades av allt för stort utrymme att leka med andras pengar för att berika sig själv i en historisk enorm utsträckning. Politikers avregleringar på finansmarknaden och oförmåga att skapa globala överenskommelser, som respekteras, lade grunden för att det kunde gå så snett som det gjorde. 2008 gick västvärldens politiker in och tog över stora risker från näringslivet för att inte finanssystemet direkt skulle falla samman. Lösningarna var bara akuthjälp och problemet syns nu. Problemet med dagens finanssystem är att det är för komplext och felkonstruerat för vår tid. Det går inte att ständigt laga något som i grunden är felaktigt. Nu måste ledande världspolitiker ta sig i kragen och se till så att ett nytt system utvecklas. Det har hänt många gånger tidigare t ex när Bretton Woods infördes. 

Flera finanspersoner skriker nu om att politikerna måste göra mer. Mer är att skattebetalarna skall fortsätta att ösa in pengar i svarta hål. Kortsiktigt kan vissa finansspekulanter tjäna massor på det MEN det är ingen lösning! Sannolikt får vi en hård landning i västvärldens ekonomier under ett tag framöver men den kan bara skenbart undvikas genom att pressa ännu mer pengar och skjuta problemen framför oss. Ta i problemen NU! och skapa ett nytt system som är mer hållbart. En komponent i det systemet får med fördel vara att det skapas max ersättningar, precis som det finns minimi löner. Vad tycker du? 

torsdag 4 augusti 2011

KRIG

I samband med liknande situationer som vi nu upplever i västvärlden har vi historiskt hamnat i fysiska krig. Hög arbetslöshet, framförallt bland unga, och ekonomier som faller samman skapar inhemska problem som politiker eller diktaturer historiskt gärna riktar externt istället. Jag hoppas verkligen att den svåra kris västvärlden befinner sig i inte innebär att fysiskt våld åter ses som en lösning för att lösa problem med hög arbetslöshet, energiförsörjning och andra ekonomiska bekymmer. Frågan är om vi inte befinner oss mitt i ett "modernt" västeuropeiskt krig. Olika krafter på finansmarknaden för i min mening "krig" med varandra och insatserna är höga och riskerna enorma. Vad händer om hela Eurosamarbetet faller samman? Vad händer om dollarn och USAs obligationer får skräpstatus? Vi befinner oss i en MYCKET allvarlig situation. Allt för många i vårt land tycks inte förstå det. Nu är tiden för positiva reformer! Nu är tiden som gör att det verkligen är roligt att vara politiker. Nu kommer politiken att bli viktigare än på länge. Vad tror du händer? 

Maya folket har tydligen förutspått att jordens undergång är i november 2012. Om det nu råkar vara så, vilken tur att vi får uppleva en till sommar....... om vi inte har otur..........

tisdag 2 augusti 2011

Instabilitet inom kaos

Kaos
Enligt många relevanta vetenskapsmän är kaos ett feltolkat ord. Enligt dem lever vi i en värld som kan definiteras som kaos och där kaos i sig är det enda konstanta. Inte minst hjälper Einsteins relativitetsteori till att vetenskapligt bevisa att allt ständigt är i rörelse och att inget någonsin är som förr. Kaos är med andra ord den verklighet inom vilken vi verkar. Inom detta kaossystem lyckas bakterier, celler, människor och andra liv att ibland skapa små öar av struktur och ordning. Även den strukturen och ordningen är i ständig förändring och faller oftast sönder när den inte längre tjänar sitt syfte eller när någon starkare och mer organiserad makt tar över. Darwins läror om att den som är bäst på att anpassa sig överlever kan med fördel kombineras med kaosteorierna. Alla som försökt starta företag vet att det ofta är kaotiskt i början och i takt med att det börjar gå bra orkar man också att bygga strukturer som gör verksamheten mer stabil.


Instabilitet i Kaoset
Om si så där tjugo år kommer vi att förstå vidden av den tid vi nu upplever. De strukturer vi byggt upp i västvärlden och inte minst i mellanöstern gungar och påvisar märkbar instabilitet. Samtidigt som Kina växer sig allt starkare.


Vissa tror att politik är något värdelöst men det är ordningen i kaoset för att försöka få med sig så många människor som möjligt mot en framtid som upplevs så bra som möjligt för i vart fall en majoritet. Bättre än så är det sannolikt svårt att få det i en värld som är en del av kaos. Stora delar av västvärlden lyckas inte längre, utifrån dagens samhällssyn, skapa det mervärde som krävs för att upprätthålla vår höga välfärd. I mellanöstern har tillräckligt många människor fått nog av att bara några få, som ärvt den, lever i sus och dus medan andra kämpar på existensminimum och utan chans att förverkliga sig utifrån egen duglighet. I t ex Kina, Indien, Brasilien och Ryssland vill alla invånare ha det minst lika bra som medelklassen i Sverige. Utöver våra konstruerade samhällen brottas vi nu också med allt större och globala miljö och klimatutmaningar. Miljö och klimatutmaningar som vissa fortsätter att ifrågasätta.....

Sverige utgör inget undantag
Sverige utgör inget undantag. Även här måste vi bli bättre på att skapa ekonomiskt mervärde i en ny tid. Även här måste vi bli bättre på att motverka den negativa miljö och klimatutveckling vi är en del av. Även här har vi politisk instabilitet. I Uppsala har regeringen endast 1 rösts övervikt. En rösts övervikt i en kaotisk värld, där inte alla respekterar de demokratiska spelreglerna, är inte så stabil. I Sverige saknar regeringen egen majoritet. Det är inget ovanligt men det gör regeringen mycket instabil i en tid som är väldigt riskfylld. Jag läste också idag en artikel om att t o m en instuítution som IKEA går mot instabilare tider. I Kina har det nu skapats ett bolag som helt kopierat IKEAs affärskoncept. Jag tror att det hade varit omöjligt att bli ett seriöst hot om bolaget startats i vilket annat land som helst förutom i Kina. I Kina kan detta företag lätt bygga upp en enorm marknad för att den dag då Ingvar Kamprad dör börja sin resa ut i världen. För första gången på väldigt många år tror jag att Kamprad är orolig för sin skapelse. Vi lever i en instabilare tid än under de tidigare 40 åren. Vi lever i en brytningstid! Vi lever också i en tid där vi ur vårt ständiga kaos kan skapa något helt nytt som banar en positiv väg framåt för våra kommande generationer. Det är fantastiskt kul att leva! Vilken tid tror du att vi är påväg in i mänsklighetens korta historia? Kan det finnas instabilitet inom kaos?

Sjukvård i gungning

Decentralisera mera
Sjukvården utsätts för allt större påfrestningar. Sjukvårdens förmåga förbättras ständigt samtidigt som vi blir allt fler och allt äldre. Runt om i västvärlden skär man nu ner ordentligt inom stora delar av omsorgen och inom sjukvården. Det är inte en enkel ekvation. Utmaningarna att få ekvationen att gå ihop blir allt större. Inte minst i Sverige ser vi att dessa utmaningar är krävande. Inte minst för personalen. Erfaren och mycket värdefull personal säger upp sig i en allt större utsträckning. Precis som inom skolan är de relativt sett låga ersättningarna ett av problemen. Precis som inom skolan är det dock långt ifrån den enda utmaningen. En av de viktigaste frågorna är hur en verksamhet organiseras för att både klara efterfrågan och personalens tillfredställelse på ett bra sätt. I Sverige idag väljs allt för ofta centraliserade lösningar. Om vi skall kunna klara sjukvårdens utmaningar, inklusive motiverad personal, krävs ett mycket starkare decentraliseringsperspektiv på hur man skapar bästa möjliga värde. Det är hög tid att se alla fördelar med decentralisering och decentralisera så mycket som möjligt. Det är inte en tjänstemannafråga! Det är i högsta grad en politisk och styrningsfråga!

måndag 1 augusti 2011

Framtida pensioner

Vad skall vi leva på?
Det är glädjande att allt fler tydligt börjar lyfta utmaningen med framtida pensioner. Vi lever idag med ett pensionssystem som är kraftigt underfinansierat för att även i framtiden klara av dagens pensionsnivåer. Skälen till det är många. Bl a, och kanske det allvarligaste, är alla de oskäliga avgifter som de som förvaltar våra pensionspengar tar ut. Som jag skrivit om förr är det än mer orimligt då det framförallt är förvaltningen av alla dessa miljarder som ger orimliga individuella ersättningar till vissa personer inom finansindustrin. Vi måste ta utmaningen med pensionssystemet på större allvar. Att framtida generationer måste jobba mycket längre än idag kommer inte att räcka som lösning för att det generella pensionssystemet skall ge det stora flertalet invånare något rimligt att leva på under sina sista år i livet. Hur skapar vi ett tidsenligt system som klarar av att svara på frågan vad vi skall leva på när vi inte längre arbetar?http://www.dn.se/debatt/staten-kan-tvingas-skjuta-till-pengar-till-pensionerna


Skattebetalarna har tagit över riskerna
2008 stog världen inför en enorm risk för en djup ekonomisk kris. Finansvärlden hade utnyttjat möjligheterna att ta orimliga risker för att skapa enorma kortsiktiga vinster. Vissa finansföretag gick i graven och dess aktieägare fick betala ett pris. Det stora priset har dock alla de som drabbats av att de fått låna för mycket eller vi skattebetalare fått betala när all den röra som skapats flyttats över till länder runt om i världen istället för att ligga kvar som problem i företagens balansräkningar. När då länder, ett efter ett, börjar bli eller redan är konkursmässiga, då återvänder vi till krisläget 2008. Vid något tillfälle är det inte längre möjligt för länder eller valutaunioner att fortsätta att låta sedelpressarna gå för att blunda för de strukturella problem som finns.


Det är viktigt att vi bygger hållbara tillväxtekonomier. Det är framförallt viktigt för de 80% av befolkningen som inte är förmögen och som är beroende av framtida pensioner för sin försörjning. Det är dessa 80% och de som är beroende av pensioner som framförallt tvingas ta smällarna när ekonomierna måste saneras. Det är inte så konstigt att det är dessa personer som får ta smällarna då det utgör en stor majoritet av befolkningen. Tror du mig inte? Titta på vad som händer i Grekland, Island, Portugal, England, Spanien, USA osv. Enligt ovanstående debattlänk är svenska invånare särskilt utsatta. Om vi inte blir bättre på att hantera dessa viktiga frågor kommer den negativa egoismen breda ut sig ännu mer och då blir utmaningarna för samhället i stort ännu större. Vad tycker du vi skall göra?