tisdag 26 april 2011

Vilken kultur skall alla ha råd med?

Kulturen tillgänglig för alla
Det sägs att politik är att vilja och att det är det möjligas konst. Så är det. Vissa vill mycket och andra vill väldigt lite. Vissa försöker bevara det som varit, andra försöker förändra till något bättre eller i vart fall annorlunda. Det är intressant att det nu åter finns ett Socialdemokratiskt parti som på riksnivån försöker driva en kraftfullare opositionspolitik och att ta olika politiska positioner. När Juholt talar om att alla skall kunna ta del av kulturen, oavsett plånbok blir det floskler som jag inte gillar. Kultur är så mycket och så olika för så många. Viss kultur anses av tradition vara finare än annan kultur.

Subkulturer växer alltid fram i mötet mellan kulturer eller bland ungdommar som vill något nytt. Skall det kosta lika lite för alla att ta del av all kultur? Hur stor är då den skattefinansierade budget som skall göra det möjligt? Är det önskvärt? Att vilja att det skall vara möjligt att besöka en teaterföreställning, att besöka en opera, att besöka ett raveparty etc oavsett din personliga köpkraft är en rolig tanke men knappast realistisk. Redan idag köar personer som vill få ett stöd för sin verksamhet. Redan idag är museer och teatrar kraftigt subevntionerade. Det är inte meningsfullt att tala i så generella termer som Juholt gör. Det är bättre om Juholt skulle våga säga att alla skall ha råd med t ex Raveaktiviteter etc. Då skulle kulturdebatten bli roligare och konkretare. Mer av allt till alla känns som en utopisk dröm i en värld som ständigt förändras. Vad tycker du? I en föränderlig värld är inte vinnare och förlorare givna på förhand. Hade traditionalisterna fått bestämma hade vi inte haft en Ravekultur idag. Är det bra eller dåligt?

http://www.dn.se/debatt/alla-ska-kunna-ta-del-av-kulturen--oavsett-planbok

2 kommentarer:

  1. Inom vår organisation skiljer vi på kulturer, till skillnad från andra postmoderna kulturrelativister. Och vi kommer att styra Sverige i framtiden!

    EM - Exilsvenskarnas Motståndsrörelse

    SvaraRadera
  2. Jag hänger inte med men det låter intressant. Kan du utveckla lite mer vad du menar?

    SvaraRadera