Vem är inte svensk?
Det har gjorts många försök att definiera vad det innebär att vara svensk. De flesta har misslyckats rejält då det blir rätt svårt att beskriva ett folk så enkelt. Vi är ju alla rätt olika. Idag tittar inte alla på Lennart Hyland och därigenom får samma världsbild.... Tack och lov. Det är uppenbarligen väldigt svårt att definiera hur man är om man är "svensk". Går det då att definiera vem som inte är svensk, om man struntar i faktumet om man har ett svenskt pass eller ej? Det finns trots allt många i Sverige som inte gillar lagom. Det finns många som inte tror att ett bidragssystem är bästa vägen att försvara välståndet. Det finns många som inte ständigt klagar över vårt väder etc etc. Det kanske är lika svårt att definiera vem som inte är svensk som att definiera vem som är det om man struntar i vilket pass man har. Vad tror du? Jag tyckte att DN hade en intressant ledare som på ett kort och enkelt sätt pekade på lite av de utmaningar vi har med invandringen i Sverige. Som vanligt kan vi konstatera att vi människor är olika. Som vanligt kan vi också konstatera att de allra flesta mår bra av att "lära sig att fiska" och mindre bra av att "matas med fisk". Inför de tillfällen då jag bosatt mig i väldigt annorlunda kulturer än den svenska har jag gått på förberedande kurs om de folken. Jag fick självfallet lära mig hur en generaliserad bild av en Malay eller en Japan är. På ytan var det en bra introduktion. Under ytan var den rätt missvisande.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/mer-an-bara-ett-ord
Invandrare
Alla som flyttar in till Sverige från ett annat land kallas invandrare. Det blir rätt trubbigt som begrepp när så olika människor och från så många olika kulturer klumpas ihop i ett ord. Integrationen och debatten om det nya Sverige skulle sannolikt må bra av att vi istället gör som i bl a USA och kallar oss svensk/svensk, finsk/svensk, Japan/svensk, Marockan/svensk, Iran/svensk, tysk/svensk etc. Då skulle invandringsfrågorna bli lite mer nyanserade.
Svensk moral, etik och våra värdegrunder
Jag lyssnade intressant till "debatter" mellan olika partiers företrädare om att lägga in olika texter i styrande offentliga dokument som hade innebörden att alla nysvenskar skulle fostras i svenska traditioner och värderingar. Som vanligt är det många gånger som känslor styr oss och vår argumentation. Traditionerna är inte så konstiga. Traditionerna måste väl t o m neutralt få klassas som historia och kultur. Därför är det kanske inte så farligt att lära en nysvensk att vi firar jul, och den historiska kopplingen, vi firar påsk, och det historiska kopplingen, vi firar midsommar, och den historiska kopplingen och så vidare. Är det farligt? När vi då pratar om värderingar, då blir det svårare. Där skiljer sig väldigt många svenskar. Det gäller även svensk/svenskar. MEN frågan om värderingar är rätt enkla. Vi har en mycket tydlig värderingsbas i Sverige. Den värderingsbasen är demokratiskt framtagen och gäller oss alla som vill vara en del av det svenska samhället. Den värderingsbasen heter Sverige rikes lag. Är det inte så enkelt?
söndag 24 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar