Allt är relativt
Människor fyller sina liv med bra och dåliga tider. Ibland på grund av egna kloka eller okloka beslut. Ibland på grund av sjukdomar och olyckor. Ibland på grund av en arbetsgivares framgångar eller ett klokt och ansvarsfullt politiskt ledarskap. Nu när vi rullar in i den ”perfekta storm” vi gör ekonomiskt är det viktigt med perspektiv. Den som drabbas av allvarliga sjukdomar har det mycket värre. De som lider av krigens fasor har det mycket värre. De som lider av svält har det mycket värre. Personligen har jag svårt att stressa upp mig över ”dåliga tider” efter mina personliga erfarenheter tidigt 1990-tal. Sverige var i djup kris och Riksbankens styrränta var på 500 procent… IBM där jag jobbade redovisade tidernas största förlust och tvingades för första gången säga upp personal. Och hemma med en nyfödd son blev min hustru dödssjuk. Allt känns lätt efter den erfarenheten. Och mycket gick efter hårda tider bra igen. Sonen har blivit vuxen och framgångsrik. Exhustrun överlevde. IBM överlevde. Och jag fick en mycket värdefull internationell erfarenhet som ledare inom IT- och Telecom sektorn. Och Riksbanken hann sedan dess att gå från 500 procents styrränta till minustänta…
Sedan finanskrisen 2008, då investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs, har världens riksbanker sprutat ut billiga pengar på marknaderna. Under Covidkrisen (inte över än…) tryckte riksbankerna på med extremt mycket mer sedelpressande och började köpa obligationer bland aktiebolag. Företrädesvis i fastighetsbolag. Bland annat i det svenska experimentet SBB. När energikrisen slog igång som en konsekvens av Rysslands invasion av Ukraina sprack många års konstgjorda ekonomiska bubblor. Nu går vi in i den perfekta ekonomiska stormen. Kraftigt ökade kostnader på allt vi människor måste betala för (mat, boende, energi) samtidigt som priset på pengar kraftigt ökar. Parallellt rasar många tillgångar i värde när fastighetspriserna- och aktiekurserna kraftigt sjunker. Parallellt med detta blir svenskarna ännu mer ekonomiskt svaga när kronan börjar närma sig sämsta växelkursen någonsin mot dollarn och euron.
Hur går det nu? Nu tvingas vi betala för många års dålig ekonomisk och politisk styrning. Vi måste fokusera på att åter göra Sverige till ett land fullt av flitiga människor där alla som kan bidrar till ”en pånytt födelse”. Ett Sverige där det är slut med massor av bidrag utan mätbara motprestationer från arbetsföra personer. Ett Sverige där våra pensionerade uppmuntras att bidra till en mycket bättre integration av invandrare. Om dagens styrande politiker inte ”biter i det sura äpplet” och istället fortsätter att försvaga Sverige slår den borttagna FN prognosen definitivt in, och Sverige är åter ett fattigt och dåligt land för många att leva i. Glöm inte att det bara är dryga 100 år sedan som massor av fattiga svenskar sökte lyckan i USA. Ett misskött land och en misskött kommun kan fort kraftigt köra sönder vår generella välfärd.
Även det politiska systemet i Sverige är trasigt. Håkan Bengtsson, DagensArena, skriver läsvärt nedan om hur också det politiska spelet havererat i landet Sverige. Den negativa parlamentarismen fungerar inte längre när inget enskilt parti är väldigt dominant och blockbildningar skapar låsningar. Varför bildades block? Det var, och är, enda chansen att få en icke socialdemokratisk regering. Så enkelt är det. Sverige behöver tveklöst ett modernt parlamentariskt system! Eftersom dagens partier sannolikt inte ser egna vinster med ett nytt system måste det nya förverkligas genom ett nytt parti som får invånarnas förtroende. Det kan tyvärr ta tid samtidigt som Sverige är i behov av snabba förbättringar.
”Det är de politiska partierna som försatt oss i de senaste årens röra. De måste nu visa vara de vuxna i rummet. Den som vill vinna behöver ibland vara en god förlorare.”
https://www.dagensarena.se/opinion/det-ar-partierna-som-satt-oss-roran/
Debattören Henrik Jönsson lyfter i sin senaste veckovideo perspektiv på stagflationen vi är inne i. Det är ingen tvekan om att vi är i en kristid. Som en av midsommarfirarna konstaterade har mänskligheten i modern tid både överlevt en Hitler och en Stalin, så efter ett par år av kris var han helt säker på att ”champagnen åter sprutar” för dem som ”övervintrat kristiden. Jönssons film är i sammanhanget sevärd.
Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om lägets allvar och att vi nu behöver ansvarsfulla partier och politiker. Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, UP, om du kan. Vi har en pragmatisk politik och erfarna företrädare.
”För första gången på mycket länge får gemene svensk det sämre. Och inte bara hushållen – även kommunerna och regionerna tampas med prishöjningar och stigande räntor.”
”Framför allt: småpartier som Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet måste hållas kort. När det är ekonomisk kris finns inget utrymme för ”visionär” politik, oavsett om det handlar om att införa friår eller avreglera Arbetsförmedlingen. Då handlar det snarare om att dämpa konsekvenserna för hushållen, se till att kommunernas ekonomi inte kollapsar och att hålla arbetslösheten på en så låg nivå som möjligt.”
https://www.gp.se/ledare/kaospolitik-håller-inte-när-landet-går-mot-kris-1.75498664
Ja, ja de rika klarar sig alltid. Och att vara allvarligt sjuk eller befinna sig i krig är värre. Vi kan alla bo på 10 kvadrat per person, sänka hemtemperaturen till 16 grader, i städerna strunta i bil, cykla eller åka kollektivtrafik, äta mycket mindre, aldrig resa utomlands och kramas för att hålla värmen uppe under vintertider. Att kunna är inte samma sak som att vilja. Miljöpartisterna får kanske som de vill för de flesta svenskarna framöver. Jag hoppas inte det. Bryr du dig om att våra barn och barnbarn ska få det bra? Det gör jag. Då är det dags att börja laga allt trasigt i Uppsala och övriga Sverige. Vi kan åter bygga ett starkt generellt välståndssamhälle i vår del av världen. Ett samhälle där vi uppskattar generationsrättvisa. I Uppsala har Utvecklingspartiet demokraterna politiken som leder oss rätt. Rösta klokt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar