Mittens rike
Världens allt mäktigare rike kallas "Mittens rike". Det är Kina. I svensk politik är det de som slåss om mittenväljarna väldigt många. Det är inte så konstigt eftersom de flesta medborgarna utan tvekan är rätt "lagom" och därför definieras som i mitten av dem som t ex vill tokförstatliga allt eller att toksläppa allt till marknaden att själv och helt fritt få hantera. Många av oss tror på Jing-Jang modellen (balans för harmoni) kopplat till det mesta.
Om nu alla vill till mitten och försöker attrahera samma väljare, vad skiljer partierna? Det återstår att se, eftersom Sossarna och deras nya boss inte är tydliga om vad deras alternativa medicin för en högre sysselsättning är. Deras modell med massor av extra utbildningspengar gav inte önskade effekter vid tidigare försök men kan kanske fungera i en ny retorisk förpackning. Nej, den stora skillnaden för de som är i mitten går nog att finna i profilen hos ledarna. Om det känns mer eller mindre lika för många väljare, då kommer de att välja utifrån förtroendet till olika partiers ledare. När ledningen inom S börjar tala i tydligare termer, vad händer då? Vad som händer när förtroendet för Reinfeldt dalar, det ser vi också nu.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-mot-mitten-ger-medvind_7055045.svd
Är nytänkande och mod farligt?
Uppenbarligen frågar sig regeringens främsta företrädare vad priset blir för att försöka med nytänkande och lite djärva förslag. Även om det inte går att få majoritet i riksdagen skulle ju regeringen kunna vara djärvare i retoriken och stå upp för vad man skulle vilja. Möjligen, som jag varit inne på tidigare, kan de fyra inte komma överens. Jag vet ju t ex att det finns massor av intressanta ideer inom Centerpartiet. Jag delar Wolodarskis syn att Alliansen måste trampa snabbare annars är risken stor att vänsterkrafter åter leder Sverige i fel riktning.
http://www.dn.se/ledare/signerat/en-regering-som-inte-trampar-faller
Även PJ Anders Linders ord är värda att reflektera över.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/lofven-blir-inte-generos-som-sahlin_7055279.svd
Även Linders ord om taktikröster är viktiga att reflektera över.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/m-fick-fler-stodroster-an-c-och-kd-tillsammans_7055277.svd
Skolan är avgörande för att ge alla en så jämlik start i livet som möjligt
Skolan är ett konkret och samtidigt skrämmande exempel på hur avgörande samhällsfrågor inte utvecklas tillräckligt bra. En trovärdig arbetslinje och en linje som menar allvar med att alla skall få jämbördiga förutsättningar i livet kräver det. Eftersom kraven kopplade till skolan sätts på riksnivå, samt då det i huvudsak är en statlig myndighet som avgör vilka som skall få bedriva skolverksamhet, då tycker jag att staten måste finansiera mycket mer av de särskilda utmaningar som skolan brottas med.
http://www.unt.se/kultur/skolans-vag-mot-the-wire-1719510.aspx
söndag 15 april 2012
Man måste våga vilja något!
Etiketter:
idéer,
mittenväljare,
mod,
opinionsmätningar,
regeringen,
skolan,
Socialdemokraterna,
taktikröster
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Okej som socialdemokrat
SvaraRaderaär det kul att läsa dina små texter
skatten ska vara sänkt och den
ska fortsätta finansiera skolan.
Grattis till den som ska få det att gå ihop till kommande budgetförhandling
Så länge vi kan hjälpas åt att skapa tillväxt och att våra lokala företag utvecklas positivt och att fler företag växer sig starka i vår kommun så ökar skattebasen. Jag är övertygad om att det går. Jag är också övertygad om att det går att jobba väldigt mycket smartare inom de flesta verksamheter och därigenom frigöra resurser till t ex våra barns pedagogiska verksamhet.
SvaraRadera