lördag 7 april 2012

Lobbyister och gränsdragningar

Särintressen
För inte så länge sedan blev det en intressant ordväxling mellan chefen för Svenskt Näringsliv och Finansministern. Finansministern kallade näringslivet ett särintresse och det blev full fart i den debatten. Självklart är olika delar av näringslivet särintressen. Inget konstigt med det. Samtidigt vet alla som kan lite nationalekonomi att näringslivet och dess välbefinnande också är allmänintressets höna som skall värpa de guldägg som politiker, folkets representanter, skall fördela till bl a vård, skola, omsorg och infrastruktur. Det är med andra ord välfärdssamhällets viktigaste särintresse då det är det särintresset som skapar intäkterna för välfärdsfördelningen i samhället. Trots att det är ett särintresse är det viktigt att politiker inte ser det som besvärande att aktivt främja och stötta näringslivet. Det är helt enkelt fel när politiker gör en populistisk grej av att inte tydligt och aktivt stötta det som skapar våra förutsättningar för välstånd. Samtidigt är det viktigt att våra skattepengar inte missbrukas för egen vinning skull.

Hindra osunda överenskommelser
I stort sett alla affärer måste tåla öppenhet. De affärer som inte sägs göra det innehåller säkerligen delar som på ett omotiverat sätt gynnar någon part. För att undvika lockelsen att fatta beslut som gynnar särintressen och inte allmänintressen är det viktigt med tydliga spelregler kopplat till våra skattepengar som också följs upp. SAABs rekrytering av tidigare ministrar och statsråd är tydliga exempel på att ledande politiker bör sättas i karantän. Det är positivt att MP lyfter det orimliga med att flera ledande Socialdemokrater ena dagen haft viktiga allmänintresseuppdrag och dagen efter mycket välbetalda jobb inom t ex SAAB. 

I USA planeras nu också mycket hårdare regler om vad statstjänstemän får låta sig bjudas på. 
Efter många avslöjanden om väldigt vidlyftiga arrangemang där ledande tjänstemän bjudits av lobbyföretag har starka röster höjts för en skärpning. Jag tycker att det är viktigt att inte politiker och tjänstemän får acceptera bjudresor, större middagar eller värdefulla presenter. Syftet med liknande aktiviteter och presenter är självklart att vinkla ett särintresse positivt i förhållande till något eller några andra. Det går att göra massor tillsammans utan att behöva gå över denna gräns.

Om det finns goda skäl att göra en mindre bra affär p g a allmänintresset måste det kunna uttryckas som en del av en upphandling. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar