lördag 31 mars 2012

Vilse och vilseledande

Liberal och faktabaserad
Många av er har inte UNT (En lokal Uppsalatidning). Många av er som har en relation till UNT har säkert inte deras papperstidning. Nyligen fick jag ett trevligt mejl från en ledande medarbetare inom detta mediabolag. Han klargjorde för mig att ledaren är liberal och att övrigt material i tidningen helt bygger på fakta och journalistisk efterforskning. Eftersom jag själv och mitt parti har en liberal utgångspunkt i vår syn på samhällsbyggandet känns det bra med ett mediabolag som i en eller annan form strider för de liberala värderingarna.

Utgångspunkten för det mejl jag fick var ett blogginlägg där jag undrade om liberal var synonymt med folkpartistisk. Personligen förstår jag inte vilken ideologisk plattform som Miljöpartiet tar som utgångspunkt. Centerpartiet och Folkpartiet gör det utifrån liberala perspektiv. Om du roar dig med att läsa dagens pappersversion av UNT undrar jag om du anser att fakta, saklighet och det liberalneutrala gäller.

Bl a finns idag en artikel om att Folkpartiet i Uppsala nu vill gå Centerpartiets väg och ha en öppen, tror jag, kamp om ledarskapet inom partiet. Centerpartiet har sedan flera år ett helt öppet valförfarande där alla som känner sig kallade att ta på sig ledande politikerroller fritt kan konkurrera om medlemmarnas röster. Varje enskild medlem har också en fullvärdig röst. Inga ombud väljer utan varje medlem är lika mycket värd. Vilket allmänintresse tillgodoses av att publicera att FP nu vill gå mot en öppnare intern valprocess? Det hade varit intressant att läsa en artikel som beskrev hur de olika partierna går till väga när de väljer sina ledande företrädare. Då hade jag som läsare kunnat se hur olika demokratiformer som våra partier har. Ur ett demokratiskt perspektiv skulle det också vara intressant att få en bild av vilket Uppsala varje parti skulle bygga om de hade egen majoritet.

Tydlig eller otydlig
Alla som vill nå ut med budskap brottas med utmaningen att lyckas nå fram till de önskade mottagarna. Vi lever ju i ett gigantiskt informationsbrus. Därför är det kanske inte så konstigt att Kerstin Kollberg på UNT inte har förstått att Alliansen har en gemensam färdriktning. Vi vill att Uppsala skall fortsätta att vara en attraktiv kommun att leva i och att flytta till. Vi vill att Uppsala skall bli en ledande näringslivskommun, då vi är övertygade om att ett starkt lokalt näringsliv borgar för att våra invånare kan få bästa möjliga välstånd. Om vi blir en ledande näringslivskommun kan vi erbjuda många intressanta arbetsuppgifter, bättre lokal infrastruktur, bättre idrottsanläggningar, ett rikare kulturliv, bra skolor etc. För första gången har nu också Uppsala ett Näringslivsråd (Näringslivsgrupp) där lokala företagsrepresentanter, universiteten, facken, ledande kommunala partiföreträdare och ledande kommunala tjänstemän ingår. Jag har äran att leda detta arbete som redan börjar ge resultat och där vi med enade krafter kan ta oss till nya och ännu mer framgångsrika höjder. Även om vi mellan våra partier i vissa sakfrågor kan ha olika åsikter om hur de gröna perspektiven skall värnas och utvecklas, i takt med att vi blir den ledande näringslivskommunen, är vi övergripande överens om att Uppsalas tillväxt skall ske miljö och klimatsmart. Självklart är det viktigt för medborgarna att värdera skillnaderna mellan partierna om hur vi lyckas bygga en attraktivare och en fortsatt grön kommun. Jag delar inte alls Kollbergs verklighetsbeskrivning. Eftersom vi inte är ett parti som leder Uppsala är det självklart att det inte alltid blir tillräckligt tydligt vad vi gemensamt har för övergripande perspektiv.
http://www.unt.se/ledare/partiprinciper-som-virvlar-runt-1708140.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar