måndag 12 mars 2012

Stora och små frågor

Vem sätter agendan?
Vad avgör val? Personligen tycker jag att det skulle vara bra om det var de stora och viktiga frågorna som avgör vilka partier medborgare väljer att lägga sina röster på. Det tycks dock vara väldigt många som röstar utifrån helt andra perspektiv. Inte sällan är det en enskild fråga som får stor betydelse för en valutgång. I USA lyfts ofta valet mellan Nixon och John F Kennedy också fram på hur avgörande ett TV framträdande kan vara för ett vals utgång. Just nu verkar det som att rituell slakt verkar bli en mycket viktig val fråga i det franska presidentvalet. Ja du hörde rätt. Rituell slakt....... Det är inte alldeles lätt att vilja vara med och utveckla samhället till något bättre när en liknande fråga kan få så stort genomslag. I grund och botten är den självklart en enkel symbolfråga för rädslan för kulturella skillnader. Eller för rätten att fritt utöva sin religion. Vad tycker du om det?
http://www.dn.se/nyheter/varlden/rituell-slakt-het-fraga-i-valkampanj

4 kommentarer:

  1. Så djurplågeri är okej när det utföras av muslimer? vad ska vi mer tillåta i islams namn, månggifte? omskärelse av kvinnor? stening?

    SvaraRadera
  2. Att definera djurplågeri som små frågor är ju ett bra tecken på ditt eget oförstånd!
    Idiot!

    SvaraRadera
  3. Fascinerande att du tycker förbud mot halal- och kocherslakt (för att skydda djur mot ondödigt plågeri) är rasism. Då är Sverige rasistiskt eftersom vi har exakt det förbudet. Du kanske inte är den smartaste politikern i c. :-)

    Och jag ogillar sd:s främlingsfientlighet. Bara så du vet.

    Bengt

    SvaraRadera
  4. Intressant! Jag uppskattar framförallt Bangts inlägg då du vågar tala om vem du är. Jag tycker det känns rättvist eftersom ni vet vem jag är....

    JAG HAR INTE uttryckt någon egen åsikt om halal- och kocherslakt! Jag har "bara" använt frågan som ett exempel på hur en rätt "liten" fråga kan få så stor uppmärksamhet. Jag förstår att frågan är gigantisk om man är en person som ser djurens rättigheter som den viktigaste frågan på jorden. Jag tycker också att djurens välbefinnande är viktigt. Jag tycker dock att utmaningen med ungdomsarbetslösheten, den mycket negativa utvecklingen i Ungern, energiförsörjningsfrågor och frågor om hur vi skapar fler framgångsrika exportföretag i de Europeiska länderna är betydligt viktigare. I vart fall om vi vill fortsätta att leva i en generell välfärd.

    som sagt, jag har inte haft någon åsikt om slaktformen! Visst är det intressant hur olika vi kan tolka det som skrivs. Om inte förr så lärde jag mig det när jag skrev att vi har en stor utmaning med att vi människor blir allt mer överviktiga och feta. Det tolkades av vissa som att jag skulle se ner på överviktiga. Det har jag aldrig sagt eller gjort. Jag tror på alla människors lika människovärde. Jag tror också att det är viktigt att våga se verkligheten och att våga förbättra det som inte är bra vare sig för en enskild individ eller för samhället i stort.

    SvaraRadera