fredag 2 mars 2012

Dubbel kris för regeringen

Visions och idélöst
Hur kan man fortsätta vinna val om man inte har några bra idéer om hur dagens problem skall lösas och också en god uppfattning om hur morgondagens utmaningar skall fixas? Det räcker inte att föreslå att alla som vill och kan skall kunna jobba till 75 år om vi skall klara av den åldersboom vi står inför. Det vet alla som vet hur den demografiska utvecklingen ser ut och som vet hur vår ålder är korrelerad med krämpor och medicinering.

Om det vore så enkelt att regeringen inte kan presentera en vision pga att man inte kan komma överens. Min oro är dock att jag tror att de under Moderat ledning saknar någon tydlig framtidsvision. Reinfeldt har ju t o m sagt att han inte tror på visioner. Det har alltid varit enskilda eller kollektiva visioner som skapat de stora resultaten under mänsklighetens historia. Läget är allvarligt för Sverige och övriga Europa. Då behövs idéer och visioner mer än någonsin. Det räcker inte med sänkta skatter och en övertro på att marknaden skall lösa allt till det bättre. Det är inte så enkelt. Faran är stor att oppositionen får ta över ledarskapet av Sverige i nästa val om inte idéer och visioner förs in som inslag i kuren mot en bättre framtid. Reinfeldt och Borg är väldigt kompetenta personer. Varför tror de då inte på visioner och på att själva våga leda utvecklingen? Precis som med tennis, fotboll, dans, fiol, hjärtkirurgi etc så är vi människor olika bra på olika saker. Det är också väldigt få personer som är bra på långsiktigt tänkande.
http://www.dn.se/debatt/darfor-baddar-alliansen-for-en-valforlust-2014


Regeringens dilemma
Regeringen har inte egen majoritet. Det är en komplex parlamentarisk situation. Allt oftare kan jag nu läsa att vi närmar oss ett läge där Moderaterna sannolikt måste välja väg. Antingen försöker de att utöka komplexiteten och inkludera MP i regeringen. Eller så väljer de att göra som S gjort så många gånger att regerar ensamt i minoritet. Eller så utlyser de nyval. Eller så fortsätter de som nu. Oavsett vilket är ingen av de fyra vägarna bra för Sverige. Fyra val är i sig ett problem om man tror på kinesisk kultur. Fyra är dödens tal och dissas gärna runt om i Asien. Men det har jag lärt mig sedan länge är att det ofta inte handlar om vad som är rätt för det uppdrag man har utan den som vinner ser till sitt eget bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar