söndag 18 mars 2012

Alliansens framtid

Trovärdighet
Det har varit en hel del debattartiklar och insändare runt om i landet runt temat "Alliansen har gjort sitt". Många av artiklarna och inspelen är intressanta och måste definitivt tas på allvar. Syftet med Alliansen var att sätta stopp för Socialdemokraternas maktmonopol. Maud Olofssons, Centerpartiet, hårda arbete för att få till en Allians är utan tvekan en framgång för oss som gillar konkurrens och som absolut inte gillar när det är samma maktstruktur hela tiden. Det är ofta bra för välståndet om makten löpande flyttar till de som har de mest värdeskapande idéerna och genomförandekraft. Det gäller såväl den offentliga makten som den privata. De som stelnar till och bara försöker förvalta sin makt och sina förmögenheter brukar inte bidra till att välståndet ökar. Vi får se hur det går för Alliansen framöver. Jag tycker att samarbetet fungerar bra i Uppsala. Hur det fungerar på riksnivå och på andra platser runt om i landet är dock oklart.


Eftersom de mindre Allianspartierna tycks ha svårt att få stöd för sina idéer inom Alliansen är det besvärande att Moderaterna nationellt tycks sakna idéer. Det kanske är det som representerar konservatism. Nu börjar det också bli risk för att Anders Borgs gloria falnar. Om dagens graverande ledare av Peter Wolodarski, i DN, kopplad till misshushållningen inom svenska försvaret stämmer är det mycket allvarligt. Då kan inte Anders Borg längre anses vara en så fantastisk beskyddare av våra skattepengar som många av oss tror. Även Sten Tolgfors situation känns allt jobbigare om anklagelserna stämmer.
http://www.dn.se/ledare/signerat/en-varld-av-hemligstamplar-toppstyrning-och-dunkla-beslut

Vad är problemet inom Folkpartiet?
Alla organisationer har ständiga utmaningar och upplever både positiva och negativa stunder. Våra politiska partier utgör inga undantag. Centerpartiet letar fortsatt efter en väg mot en ny storhetstid. Jag tror den kommer. Folkpartiet tycks också vara inne i en tuff period i skuggan av Moderaterna.

UNT är i huvudsak ett media som försöker stötta Folkpartiet som politisk kraft. I dagens UNT tyckte ledaren att det var bra att Folkpartiet också växlar upp i miljöfrågorna. Jag tycker det är intressant om C och FP kan debattera mer runt miljöfrågor. Det blev tydligt under förra veckan att Centerpartiets förra partiledare Maud Olofsson tar avstånd från huvuddragen i FPs miljöpolitik. Personligen tycker jag att alla partier borde vara aktiva inom alla större politiska områden. Det är bäst för att kryssa framåt mot en bra utveckling.

Jag skulle gärna läsa en analys från UNTs ledare om vad det är som händer med FP inom Uppsala län. Vad är det som hänt och händer i Knivsta där FP plågas av en massa internt bråk? Vad är det som händer i Enköping där FP nu bl a valt att lämna Allianssamarbetet? Har FP en strategi eller är det bara intressant partikaos som äger rum?
http://www.unt.se/ledare/konkurrens-i-miljopolitiken-1696459-default.aspx

Jag hoppas att Alliansens parter klarar av att förnya sig och att vi nationellt och i Uppsala klarar av att fortsätta att samarbeta samtidigt som vi kan ha en öppen debatt med högt i tak. Utvecklingen mår bra av det. Eftersom Alliansen i flera sakfrågor har olika förslag på "lösningar" är det viktigt att även skillnaderna mellan Allianspartierna ges en chans att bli kända. Man kan självklart samarbeta även om man inte alltid tycker lika. Vad tror du händer med Allianssamarbetet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar