fredag 9 mars 2012

Vårdprioritet och enastående prestation

Vem hamnar sist i kön?
Hur ser piroriteringarna inom vården ut? Har politiker gjort någon prioriteringsordning eller är det för känsliga frågor så det får bli som det blir? Hur tror du att det fungerar? Jag vet inte hur det går till. Jag hoppas i vart fall att om det är akuta fall att det är kompetent sjukvårdspersonal som avgör vem som får hjälp först. Men hur fungerar det med prioriteringen av planerade insatser. Är det en kö eller flera köer? Dagens DN artikel om att Stockholmarna vill prioritera upp sig själva framför andra läns vårdpatienter är intressant, ur många perspektiv. http://www.dn.se/sthlm/stockholmare-ska-prioriteras
Vem tycker du skall prioriteras först om det inte är en kö för alla till relevanta delar av vården? Den papperslöse? Den skattebetalare som ingår i det sjukvårdsområde som erbjuder sjukvården? Den skattebetalare från ett annat sjukvårdsområde som köper in sina vårdbehövande hos de som har relevant sjukvård?

Fantastiskt
Visioner ligger ofta bakom stora framgångar. Den svenska folkhemsvisionen bar länge stora framsteg längst sin väg mot målet. Inte minst fantastiska företagare som hakade på det konceptuella tänket och som byggde affärskoncept som kunde bidra till tanken att alla svenska hushåll skulle få det bättre. Två av dessa enastående företagare är Ingvar Kamprad, IKEA, och Erling Persson, H&M. Rikedom kan i sina bästa former vara resultatet av ett långsiktigt och industriellt företagsbyggande. Det är fantastiskt att två av världens tio rikaste personer idag är Ingvar Kamprad, IKEA, och Stefan Persson (son till Erling), H&M. Tänk vad positiva visioner kan bidra till. Det är fantastiskt att två av världens rikaste personer är två svenskar som skapat enormt framgångsrika internationella bolag. Särskilt roligt med H&M då den publika aktien också gjort många svenskar förmögna genom åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar