lördag 27 april 2024

Vad fokuserar de på

Varför så lite fokus på huvuduppdraget?

Svenska demokrati har många problem. Ett av dem är att de som väljs och får viktiga uppdrag inte fokuserar på det huvuduppdrag de har i närheten av den tid som krävs för att insatserna ska kunna bli bra. De ägnar sig helt enkelt åt på tok för mycket annat än sitt huvuduppdrag. Nedan ledare i Expressen, av Ylva Nilsson, är intressant och beskriver just det, att många ledande politiker inte använder tillräckligt av sina timmar åt sitt huvuduppdrag. Varför? Vad tror du? Girighet? Okunskap? Saknad av stöd i privatlivet? Självklart måste kvinnor och män som axlar svåra krävande uppdrag utvärderas jämlikt. Eller tycker du något annat?

"När EU:s näringsministrar överlade om konkurrenskraft och industrins framtid var den svenska ministern inte där. Ebba Busch saknas för det mesta när EU:s näringsministrar möts. Den 25 september var hon inte med när hennes kolleger höll ett djupare samtal om långsiktig konkurrenskraft och produktivitet." 

"Som energiminister missade hon mötet den 17 oktober när ministrarna beslutade om en stor elmarknadsreform. När de överlade om teknologiskt ledarskap och konkurrenskraft den 5 december, saknades hon också. Den 7 december möttes näringsministrarna för att klubba en stor industripolitisk reform – ingen Ebba Busch. Vid deras nästa möte den 14 februari (motståndskraftig industri) var hon i Paris i stället och hon hann inte heller med ministermöte den 4 mars (flexiblare energiöverföring) eller, som sagt, den 7 mars. Och hon saknades återigen den 15-16 april när energiministrarna avhandlade hur man snabbt kan bygga ut och bygga samman elnäten. Den gången var hon i Stockholm. Hon hade bjudit in svenska företag för att diskutera… hur Sverige påverkar EU:s politik för konkurrenskraft..”

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/sverige-tar-stryk-nar-ebba-busch-skolkar/

Patrik Kronqvist, Expressen, lyfter nedan läsvärt att inte staten, och andra offentliga arbetsgivare, är en värld liknande den politiska och näringslivet. Självklart måste kvinnor och män som axlar svåra krävande uppdrag utvärderas jämlikt. Eller tycker du något annat? Vad väntar Ulf Kristersson på? Kinberg-Batra kan inte skyddas av honom om han står på Sveriges bästas sida. Precis som för oss andra får Kinberg-Batra ta ansvar för sina egna handlingar. Kristersson måste göra det tydligt att vi inte accepterar ”översittarfasoner” på skattebetalarnas bekostnad. Om nu inte Kristersson bryr sig om Sveriges bästa kanske han bryr sig om Moderaternas bästa. Kindberg-Batra har på egna grepp gjort bort sig. Hon klarar sig bra på politiska avgångsvederlag, pensioner och styrelseuppdrag någon kompis kan ge henne. Nu prövas Kristerssons syn på lojalitet. Om inte Kinberg-Batra entledigas vet vi hur han prioriterar. Den kristdemokratiska civilministern, partikompis med Ebba Busch, måste få ok att sparka Kindberg-Batra nu!

I partipolitiken och näringslivet – där Kinberg Batra tidigare varit verksam – hade hennes beteende inte varit konstigt alls. Det är en självklarhet att partiledare får välja sina närmaste medarbetare och att verkställande direktörer får rekrytera sin ledningsgrupp. Men Moderaternas chefsideolog hade kunnat förklara för Anna Kinberg Batra varför det är en dålig idé att agera likadant som landshövding.”

Statliga tjänstemän som anställer vänner och släktingar är en god illustration av problemet. För Anna Kinberg Batra är inte den första myndighetschef som velat forma sitt eget lag som vore hon en börs-vd. Statliga receptioner tycks numera vara fullkomligt nerlusade med olika ”lappar”. Ekobrottsmyndigheten, Statskontoret, åklagarmyndigheten, Tullverket… De senaste åren har en lång rad generaldirektörer blivit påkomna med att runda reglerna för rekrytering.”

Men det här handlar inte om betydelselös formalia. Att chefer fått handplocka sina medarbetare har gett märkbara effekter ute på myndigheterna. När tjänstemännens lojalitet skiftar från lagen till ledningen breder tystnadskulturen lätt ut sig. Polisen är ett sorgligt exempel, där finns otaliga exempel på hur visselblåsare har blivit villebråd. När myndigheterna ska värna sina varumärken är steget inte heller långt till att tjänstemän börjar radera pinsamma mejl när medierna ringer. Så blir grundlagen ett rundningsmärke.”

Anna Kinberg Batra är inte den första myndighetschefen som har rundat reglerna, men statsministern måste verka för att hon blir den sista.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/hogern-maste-gora-laxan-efter-anna-kinberg-batra/

Det stundar val till Europaparlamentet. Vi får se om både Kinberg-Batras och Buschs dagar i offentlighetens ljus snart är över. Om KD inte lyckas få ett mandat till Europaparlamentet är hennes dagar som partiledare räknade. Som sagt, de klarar sig bra resten av livet på skattebetalarnas bekostnad. Kinberg-Batra får nog aldrig mer bo så flott som nu.... Men vad gör det, hon har väl lärt sig att det av mest värde i livet inte kostar pengar. Det kostar bara medmänsklighet, närvaro, engagemang och att rimlig lojalitet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar