onsdag 24 april 2024

Rättvisa

Är rättvisa dåligt?

I arbetet att stänga allt som ska stängas efter min pappas död fanns massor av sidor av ett bokprojekt,  eller en avhandling, han jobbat med. Ett jobb som måste ha pågått i över 10 år. Källhänvisningar efter källhänvisningar blandade med fakta och hans perspektiv dokumenterade i högar av utprintade sidor. Av det jag hunnit skumma igenom en beskrivning av hur den svenska mediabilden av Palestina-Israel konflikten var på 60- och 70- samt 80-talets Sverige. Tveklöst framgår det tydligt hur illa han tyckte om sionistiska extremister. Lätt att förstå om man har faktakunskaper om konflikterna i Palestina/Israel. Det är också intressant att många tyckare tror det ”bara” är en konflikt mellan judar och muslimer. Men, precis som min pappas släkt har också väldigt många kristna palestinier drabbats hårt av sionisters extremism och tunnelseende. Ja, ja jag bränner nog alla högar av hårt arbete tillsammans med George när han kremeras. 

Kopplat till team Netanyahus senaste massmord på palestinier, i Gaza och på Västbanken, har jag skrivit att massor av judiska israeler, och människor som delvis identifieras som judar, kraftigt motsätter sig extremisternas behandling av palestinier. Många av dem anser också att palestinierna måste få sitt egna land, vilket också var en del av FNs beslut 1948 då Israel bildades. 

Nedan en purfärsk artikel av Göran Rosenberg, Expressen. Nästan ”komiskt” att han är född 1948. Du som bryr dig om rättvisa. Läs den! Rosenberg får representera alla anständiga, rättsdrivna och medmänskliga judar. Han har judisk bakgrund. Det är viktigt att förstå att dessa kloka, som bland annat definieras som judar, är många. Tyvärr finns också många sionistiska extremister även inom denna etniska grupp av människor. 

Boken är skriven före Hamas attack och massaker den 7 oktober 2023, men med den totala förstörelse av Gaza som blivit Israels svar, för att inte tala om dödandet av tiotusentals palestinska kvinnor och barn, har ordet Nakba inte bara fått en ny dimension utan också ett nytt internationellt genomslag. Den palestinska katastrofen, nyss ignorerad av omvärlden, har synliggjorts igen, och palestiniernas sak har återintagit sin rättmätiga plats på den internationella dagordningen. Mer än någonsin står det klart att såväl Israels som hela regionens framtid bestäms av hur den saken hanteras.”

Inte varje liten familjehistoria kan användas för att gestalta ett stort historiskt drama, men berättelsen om familjen Jiryis är en sådan. Fida Jiryis väver i jordnära detalj samman en palestinsk familjs liv och öde i en by i Galiléen under åren före och efter ”katastrofen”, med sin fars och andra familjemedlemmars roll i de misslyckade försöken att inom Israel organisera en fredlig palestinsk motståndsrörelse, de misslyckade försöken att i exil organisera en väpnad palestinsk motståndsrörelse och de misslyckade försöken att få till stånd en palestinsk stat vid sidan av Israel.”

Här fanns en fredlig palestinsk opposition i vardande, inte en väpnad gerillaarmé. Här fanns krav men också erkännande. Här fanns en bitter historia att hantera men också en gemensam framtid att skapa. Vad Israel hade kunna bli om en genuin arabisk-israelisk (palestinsk) opposition hade tillåtits organisera sig i stället för att undertryckas, förbjudas och drivas i exil vet vi inte. Vi vet bara vad ett Israel utan fred och försoning har blivit och vad det fortsatt är på väg att bli.”

Om du bryr dig om världens mest kända konflikt kan jag varmt rekommendera att du läser ”Morgon i Jenin”, skriven av Susan Abulhava. Det är en mycket stark, fruktansvärd men också vacker berättelse om hur typer som team Netanyahu odlar fram hat och terrorbeteenden bland hårt ansatta palestinier. Även den boken var länge en bok som ”team Netanyahutyper” kraftigt motarbetade från att spridas. Det vidriga som nazist-Tyskland utsatte fasansfullt många judar för rättfärdigar inte ett långvarigt vidrigt beteende mot människor som råkar ha fötts som bland annat palestinier.

https://www.expressen.se/kultur/bocker/katastrofen-som-aldrig-fick-ett-slut/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ran_Rosenberg

Nu måste USA och EU tvinga fram en tvåstatslösning! Nu har sionistiska extremister gått för långt! Nu kan inte längre Nazisternas vidrigheter eller Hamas slakt av oskyldiga rättfärdiga årtionden av vidrigt beteende mot palestinier. Jag betraktar mig som svensk, humanist, demokrat, världsmedborgare med en palestinsk, armenisk och vallonsk bakgrund. Som bland annat det säger jag, nu har team Netanyahu gjort tillräcklig skada.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar