Det som inte utvecklas kommer att dö
Det som slutar växa kommer till sist att dö ut. Allt levande dör till slut men alla jordens arter av liv har som grundläggande uppgift att sprida sin art vidare. Alla arter måste anpassa sig till nya verklighetsförhållanden eller gå under. Få har beskrivit den logiken bättre än Charles Darwin. Samma logik gäller även demokratin. Om inte demokratin anpassas till en föränderlig värld kommer den att tappa både kraft och legitimitet.
Ett att många problem med dagens demokrati i Sverige är att den i stor utsträckning tagits över av karriärpolitiker och lobbyister. Bland lobbyisterna räknar jag in arbetsgivarorganisationer och löntagarorganisationer. Vissa skulle säga att det demokratiska systemet professionaliserats och att vi nu har företrädare för oss enskilda invånare som enbart på allvar kan påverka i val tre gånger vart fjärde år och en gång vart femte år. Kommun-, region- riksdags- och europaparlamentsval. Vissa av oss visar vårt missnöje med denna ordning genom att till exempel rösta på ett missnöjesparti som SD. Allt fler väljer att inte rösta. Extremt få väljer att engagera sig politiskt. Demokratin har problem, även om många inte upplever det så och Sverige fortfarande klassas som en av världens starkaste demokratier.
Om du tycker att demokrati är viktigt är det viktigt att du ansluter dig till rörelser som vill stärka den. Förnya den. Vitalera den. Det går, men det kommer inte hända av sig själv. Som vanligt vill inte de som har makten att den ska försvagas för dem själva. Makt måste på olika sätt tas. Därom vittnar människans historia.
Hur många i Sverige känner till att det land som klassas som världens största demokrati nu har val? Indien, som rusar fram i antalet miljoner människor som går från fattigdom till att tillhöra medelklassare. Ett land som precis som tidigare Kina visar på en häpnadsväckande fart i sin modernisering men också tydligt visar att människan är invasiv. På kort tid har människan intagit allt mer av jordens yta och vår moderna livsstil tär hårt på jordens naturtillgångar. Sett ur det perspektivet är det oklokt att betrakta befolkningsminskning som något dåligt för mänskligheten. Ja, ja, i världens största demokrati röstar nu dess röstberättigade befolkning. Kände du till det? Med tanke på hur kraftigt Indien ekonomiskt stärks lär Modi bli återvald. BBC beskriver lite om det indiska valet nedan.
"Almost a billion people are eligible to cast their ballots in a seven-phase election to the 543-seat lower house of parliament. Prime Minister Narendra Modi, of the ruling Bharatiya Janata Party (BJP), is seeking a third consecutive term."
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-68852684
Ett intressant perspektiv på Indiens demokrati är att jämföra dem med Sveriges. I Sverige är vi drygt 10 miljoner invånare. Vet du hur många de är i Indien? De är över 1 400 miljoner invånare, 1,4 miljarder invånare. Vet du hur många riksdagsledamöter det lilla landet Sverige har? 349 stycken. Vet du hur många det enorma landet Indien har? De har "högst" 530 ledamöter från delstaterna, högst 20 ledamöter från de federala territorierna och två ledamöter från den angloindiska minoriteten. Sverige har 349 riksdagsledamöter och Indien maximalt 552 ledamöter. Eftersom Sveriges riksdag allt mer är en lydgrupp till EU är det hög tid att avveckla regionerna som enskild politisk plattform och låta de 349 få axla regionala demokratiska uppgifter. Det är en viktig förändring som behövs i det svenska demokratiska systemet. Ett annat är att börja med regelbundna rådgivande folkomröstningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar