söndag 28 april 2024

En av de sämsta

Ett Europa på dekis

Artikel efter artikel jag läser i internationella affärstidningar stressar upp mig lite kopplat till Sveriges och övriga Europas tappade konkurrenskraft. Har Europa blivit för politiserat och en "fat cat" som inte längre klarar av att vara globalt konkurrenskraftig? Tyvärr "luktar" det dåligt i Europa. Protektionistiska högervindar blåser. Parallellt försöker vänsterkrafter i "gammal stil" driva upp lönerna när framtidens skatteintäkter istället måste sökas hos regionala och globala allt mer AI-drivna internetbolag. Vänsterkrafternas vansinniga identitetspolitik splittrar oss också effektivt. 

Obegripligt att inte vänsterkrafterna förstått att sammanhållning och konkurrenskraft är det viktigaste för att säkra en rimlig framtida fördelningspolitik. Istället för högre löner borde facken fokusera på att få stopp på alla kostnadsökningar som beror på offentliga monopol eller dålig konkurrens mellan privata företag. Istället för splittrande identitetspolitik borde vänstern och miljöpartister istället lära sig värdet av samling runt jämlika grundregler och lagar. Jämlika grundregler och lagar som bland annat manar oss att respektera varandras olikheter. Onödig splittring stärker inte vår globala konkurrenskraft. 

USAs ekonomi är extremt skuldsatt och det borde snart sluta på ett tråkigt sätt. För tillfället går dock deras ekonomi starkt. Till stora delar på grund av att globaliseringens tid är över och regionaliseringens tid har återuppstått. Kortsiktigt flyttar deras bolag hem produktion och utvecklingsverksamheter från främst Asien, det göder kortsiktigt den egna ekonomin. Asien går starkt trots att västvärlden flyttar resurser från Kina. Samtidigt ökar medelklassen kraftigt i bland annat Indien, Vietnamn och Bangladesh, vilket även gynnar Kinas ekonomi. Västvärldens bojkott mot Ryssland och Iran gynnar också Kina. Geopolitiken är i full kraft men Europa sitter allt mer på läktaren. Man kan nästan jämföra Europas politiska förmåga med ett division tre lag i fotboll som försöker konkurrera med lag i allsvenskan. Geopolitiken är i stor gungning. Och allt fler miljoner medelklassare driver på människans negativa påverkan på vår natur.

Delvis har framgångsrika globala företag ett tag varit en krockkudde för vår svenska ekonomi. Problemet nu är dock att den krockkudden försvagas när världen regionaliseras och världens delar blir mer protektionistiska. Inte minst Ericssons VD är tydlig med att Europa tappar konkurrenskraft även på grund av Europeisk oförmåga att få fram globalt konkurrenskraftiga Informationsföretag som amerikanerna och kineserna. Han har rätt. Europa har mest "gammelindustri" där vi varit dominanta. I den digitala världen, och i den elektrifierade världen, är USA och Kina tveklöst längst fram. Det är inte bra. Varför finns inte ett sådant offensivt konkurrenspaket inom det sjukt byråkratiskt inriktade EU? Det ”gröna” räcker inte, det ”digitala” krävs parallellt. En sak är säker, britterna, som tyvärr lämnade EU, försöker i alla fall bli digitalt konkurrenskraftiga. Europa och dess länder är i stort behov av politiska ledare som på allvar fattar detta. Inte en massa snackpåsar och byråkrater! På CNN kan man hitta hur Storbritanniens försök att vitalisera sitt näringsliv med hjälp av AI-teknologi. Vad gör Sverige......

"Valued at over 15.6 billion pounds, the UK's AI market has emerged as a global leader. From bettering healthcare outcomes to building smarter cities, the 3000+ businesses in this sector are redefining the possibilities of technology—shaping how we live, work, and interact."

https://sponsorcontent.cnn.com/edition/2024/ukdbt/unlocking-access-to-the-uk-thriving-tech-market/?utm_medium=cnn&utm_source=hpnat&utm_campaign=ukdbt_A2_emea 

https://www.affarsvarlden.se/artikel/ericssons-vd-vi-finns-inte-pa-kartan-jag-oroar-mig-for-konkurrenskraften



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar