tisdag 26 november 2024

Nytänkande

Om man gör som man alltid gjort blir det som det alltid blivit

Snart ska jag besöka tre av mina amerikanska kusiner i Chicago. Ett arv från en farbror bjuder på resan. Två av dem är läkare och den tredje är egenföretagare in IT/Media. Tre kvinnliga kusiner är det. De har alla blivit kvar i Chicago efter att Nelson, en av mina farbröder, för länge sedan dog. 

När jag besöker mina kusiner ska jag på allvar studera det decentralistiska federala USA. Du som egentligen inte känner till USA så bra ska veta att de ner på stadsdelsnivå kan besluta om egna invånarregler. Deras stater, som tillsammans bildar USA, har väldigt mycket självbestämmande. Detta decentrala USA bär på delar av USAs framgångar. Konceptet ”The american dream” är en annan styrka. Även om det i verkligheten är i Sverige som ”The american dream” är verklighet. I mycket liten utsträckning gäller den idag det stora flertalet amerikaner. Berättelsen om konceptet gör dock att väldigt många amerikaner tycker det är ok med enorma skillnader mellan rika och fattiga. Fattiga har helt enkelt sig själva att skylla. De rika, och skattesystemet som uppmuntrar de rika att starta stiftelse, göder riskkapitalmarknaden med mycket värdefullt kapital. Något som Sverige idag har stor brist på. Ja, ja, jag ska på djupet studera systemskillnaderna i USA jämfört med EU, Sverige, Uppsala och Uppsala city. 

Trots att en majoritet av partister i Uppsala kommunfullmäktige tycker att vi ska flyga mindre är verkligheten den motsatta. De är naivistiskt troende och samtidigt dåligt medvetna om vad som händer i USA och Asien. Flygandet ökar kraftigt. Dels för att de precis som svenskar vill uppleva världen när allt fler miljoner människor blir medelklassare men också för att det krävs för att göra affärer och för att upprätthålla affärskontakter. Vad gör då amerikaner, kineser och indier förutom att resa allt mer med flyg? De bygger smartare flygplan och uppfinner miljövänligare drivmedel. Men naivisterna vill att vi ska sluta flyga. Jag kommer att flyga till Chicago.

Spurred by increasing global demand for air travel, aviation emissions have been rising faster than those from rail, road, or shipping in recent decades. Solutions to invert the trend are slow-dripping: Sustainable Aviation Fuel, which can cut emissions on a flight by 80% when produced and used correctly, could represent two thirds of the reduction in emissions needed for aviation to reach its net-zero goal by 2050. But, it’s in short supply and in the best case scenario, SAF will have accounted for just 0.53% of all jet fuel use in 2024, a far cry from the levels required to make an impact.”

https://edition.cnn.com/travel/natilus-horizon-blended-wing-aircraft-spc/index.html

Vad hände med Europeisk innovationskraft? Jag hade wallenbergstoppen Bo Berggren som ordförande när jag ledde Näringslivets Framtidsforum. Han talade om att Sveriges efterkrigstids stora konkurrensfördelar i Europa var att vi slapp att förlora många unga män i första och andra världskriget. Och att vi kortsiktigt (typ 30 år) hade god leveransförmåga. 

Läs nedan artikel i Tidningen Näringslivet. Mario Draghis rapport om EUs usla konkurrensförmåga måste tas på största allvar. Vi européer är inte längre uppfinningsrikast, mest äventyrslystna, flitigast, bäst utbildade med flest entreprenörer. Särskilt USA och Kina är idag kraftpolerna i människans värld. Bildandet av EU räckte inte eftersom EU mest blev en tungrodd politisk apparat. EU har inte ens kunnat enas om ett EU språk som alla européer ska lära sig. Och vi har inte ens en gemensam armé. Och inom geopolitiken får vi nu känna av det England och Frankrike tidigare var mästare på, att härskas genom att söndras. Ungerns agerande och Storbritanniens Brexit är lysande exempel på det. 

https://www.tn.se/naringsliv/40227/europas-industri-i-fritt-fall-darfor-dras-sverige-med-i-raset-ratt-sorgligt/

Har jag någon medicin mot Europas förfall? Ja, det har jag!

1. Säkra en skola som utbildar konkurrenskraftiga européer och fler utbytesprogram.

2. Skapa stiftelser som investerar i Europeiska företagsbyggen och minska antalet framgångsföretag som säljs till USA eller Asien.

3. Inför ett gemensamt språk som alla europeiska skolbarn ska lära sig.

4. Skapa en stark militärallians inom EU. 

5. Bli bäst på att utforska och exploatera neråt istället för uppåt. Uppåt räcker ”good enough” för att säkra sateliter. USA, Kina och Indien har redan kommit för långt uppåt för att EU ska hinna ikapp.

6. Uppmuntra britterna att åter bli en del av EU. Det går om EU-byråkratin minskas och ”subsidiaritetsprincipen” på allvar efterlevs. Överbyråkrati är alltid en bra väg mot förfall! Och EU behöver britternas forskningsförmåga och framåtdrift kopplat till Artificiell Intelligens.

Jag och en god vän besökte den japanska ambassadören för ett år sedan. Vi pitchade ett samarbetsprojekt med stor potential. Vet du vilket ”diplomatiskt” svar vi fick? Svaret var: ”Varför ska vi satsa på Sverige, det är ju i Asien det händer?”…. Svaret blev övertydligt och bjöds på innan Mario Draghi levererade sin tragiska rapport om EUs konkurrenskraft till EU-kommissionen. 

Vi européer behöver bli laterala, nytänkande, för att ha en chans att konkurrera med USA och Kina. En positiv konkurrens som ska gynna alla människor på jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar