fredag 1 november 2024

Hjälp i närområdet

Få stopp på blodiga konflikter och bekämpa fattigdom

Geopolitiken blir allt värre. Nordkorea skickar soldater till Ukraina för att strida med ryssar mot tappra ukrainare. Samtidigt provskjuter Nordkoreanerna missiler med längre räckvidd än tidigare. Och på tisdag kan USA få en ny president som kraftigt vill höja tarifferna kopplade till handel med andra länder. Något som en stor majoritet av ekonomer är övertygade leder till en kraftigt försämrad ekonomi, inklusive i USA. Parallellt pågår fruktansvärda dödliga konflikter i östra Afrika, i Mellanöstern och i Ukraina. På toppen av detta skapar naturförändringar allt fler omfattande folkomflyttningar från krisområden till nya områden. Folkomflyttningar som skapar nya konflikter mellan människor. Många av dessa människor, som kan, försöker även lämna sina närområden för att ta sig till relativt rika länder i väst. 

Om volymerna av människor som av olika skäl flyr kraftigt ska minska måste freden återvinnas, fattigdomen bekämpas och människans negativa påverkan på naturen kraftigt minskas. Tragiskt att det nu inte tycks vara agendan för jordens blod och penninghungriga maktmän. 

Enligt mig är det mycket oklokt att EU öppnar upp för fler flyktingar innan vi kraftigt förbättrat integrationen av många miljoner som de senaste 20 åren kommit till Europa. Framförallt från Mellanöstern och Afrika. Samtidigt måste västvärlden och rika Asiatiska länder hjälpa till att skapa nya boendemiljöer för alla på flykt.

Susanna Birgersson, GP, skriver läsvärt om hur allt fler västländer växlar upp sin kamp mot människor som försöker ta sig in i Europa. Mer hjälp i krisområdens närområden är nödvändiga.

Länge vilade EU:s migrationspolitiska strävanden på ett enda grundläggande antagande: om vi bara delar solidariskt på bördan kan vi hantera migrationen. Det är också ett av fundamenten för den migrationspakt som klubbades igenom så sent som härom veckan. Men när båtflyktingar i tusental kliver i land på italienska öar, när Putin skickar migranter mot Finland och Polen – då finns det ingen tid att vänta på den solidaritet som ska ta konkret form tidigast 2026. I stället ser vi alltfler länder införa självständiga, drastiska åtgärder – och utan att kritiseras nämnvärt av övriga stater.”

Italien har tecknat avtal med Albanien om att härbärgera upp till 36 000 personer per år, manliga migranter som kommer från säkra länder och som med största sannolikhet kommer att få avslag på sin asylansökan. Härom dagen fördes en första grupp sådana migranter till den nybyggda anläggningen.”

”Om risken är att resan till EU slutar utanför unionen, utan möjlighet att smita vidare och pröva sina chanser i de olika medlemsländerna, minskar drivkrafterna att ta sig hit. EU-kommissionens Ursula von der Leyen har uttryckt sitt gillande, och föreslog i veckan att fler länder inrättar liknande arrangemang för att hantera rådande flyktingsituation.”

”I åratal har Danmark försökt vinna gehör för en lösning där asylprocessens olika delar förläggs i länder långt från Europas gräns, till exempel Rwanda. Intresset har varit svalt. Nu har Italiens premiärminister, Georgia Meloni, på kort tid röjt vägen för en liknande men mindre radikal lösning.”

Av de hundratusentals som ändå når fram saknar de flesta asylskäl. Men eftersom processen att skicka tillbaka människor som får avslag på sina asylansökningar är enormt resurskrävande, växer skuggsamhället ständigt, vilket är en särdeles god växtmån för kriminalitet, trafficking och terrorism.”

”Att öppna gränserna för en laglig invandring från Afrika och Mellanöstern är givetvis uteslutet. Många europeiska länder plågas svårt av problem förknippade med stor migration, djup segregation och svåra kulturella motsättningar: Islamism och antisemitism, terrorism, systemhotande kriminalitet och hederskultur. Ingen vill ha mer av det. Och de länder som hela tiden har haft en stram migrationspolitik har naturligtvis alla skäl att fortsätta på den vägen.”

”I den mån migrationspakten överlever kommer tyngdpunkten ligga på att tillsammans upprätta avtal med transitländer om att hindra inresor till EU, förmå ursprungsländer att ta emot avvisade migranter, och att bygga anläggningar som den i Albanien.”

Europa genomgår en fundamental förvandling. I många länder har segregationen skapat oerhörda spänningar. Demografin är radikalt annorlunda än för 30 eller 40 år sedan, samtidigt som den politiska tyngdpunkten flyttas högerut när konservativa och högerradikala partier mobiliserar allt större väljarstöd.”

https://www.gp.se/ledare/europa-lamnar-en-ohallbar-asylpolitik-bakom-sig.ad707f5b-3014-40d2-90ee-ebf8ade89666

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar