Det är ingen tvekan om att Uppsalas och svenskt välstånd står och faller med att vi har många framgångsrika företag. Och att vi ständigt lockar nya och erfarna entreprenörer att ta risker med nya företagsprojekt som skapar nya företag som kan bli framtidens framgångar. Det är också därför som Uppsala kommun har ett ambitiöst förbättringsarbete av det lokala näringslivsklimatet trots att kommuner inte får någon direkt del av företagens beskattningar. Företagsskatterna går helt till staten.
Uppsala kommun har ambitionen att bli en av landets bästa kommuner att driva näringsverksamhet i. Bland 27 jämförbara kommuner är målsättningen att bli en av de bästa. Kommunen har också ambitionen att försvara sin ranking som en av världens mest innovativa samhällen. Om kommunen ska lyckas beror självklart på hur väl staten löser sitt ansvar för basinfrastruktur som till exempel tåginfrastrukturen. Också på hur väl våra företag själva lyckas i konkurrensen med andra företag. Självklart har kommunen också en mycket viktigt roll att fylla. Kommunens service och myndighetsutövning måste vara serviceorienterad och effektiv samtidigt som likabehandlingsprincipen behöver säkerställas. På väldigt många sätt är Uppsala kommun ett mycket bra samhälle att utveckla sin affärsverksamhet i eftersom en av de mest kritiska framgångsfaktorerna är kompetensförsörjning.
Jag leder Uppsala kommuns näringslivsråd. Näringslivsrådet har jobbat fram ett mätbart förbättringsprogram för Uppsalas förbättrade företagsklimat. Vi har också arbetat fram en korg av rankingar som ska avgöra om vi levererar önskade förbättringar eller ej. Förbättringsarbetet pågår för fullt och det är glädjande att konstatera att alla partier i kommunfullmäktige på allvar står bakom förbättringsambitionen, utan undantag. Det är mycket positivt.
Tyvärr klarar inte alla människor av att förhålla sig till fakta och att låta bli att döma framgång eller misslyckanden utifrån det man demokratiskt är överens om att mäta. Tyvärr bedriver många i dessa viktiga frågor partipolitiskt kopplade agendor. En av mina ambitioner som ordförande i Näringslivsrådet är att dessa viktiga frågor inte ska vara föremål för stora partiskillnader. Det tjänar inte näringslivsklimatet på. Varje gång det är val risker det bara att leda till en ryckighet som inte är till fördel för näringslivets utveckling.
Bland dessa människor som mest klagar är det få som själva kavlar upp ärmarna och hjäper till och axlar förtroendeuppdrag inom politiken. Men tycka mycket kan de. Om de vill ha någon trovärdighet i min värld tycker jag de ska gnälla mindre och ställa sig till förfogande för möjliga politiska förtroendeuppdrag. Då kan de på riktigt lära sig hur offentlig sektor fungerar med alla sina lagstyrda verksamheter och mer eller mindre formella processer som så långt som möjligt ska garantera en rimlig likabehandling av alla våra viktiga företag.
Uppsala kommun är ur ett Europeiskt perspektiv en av de samhällen med fantastiska möjligheter att erbjuda även framtida invånare ett attraktivt "hemma". Nu är fokuset på att stärka vårt näringsliv och därigenom hela vår kommun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar