Olika skyldigheter
Det är rimligt att differentiera skyldigheter matchade mot rättigheter. Gör de delar av USA som inte ger fängslade rösträtt rätt eller fel? Ska arbetsföra personer som långvarigt lever på fullt försörjningsstöd ha tuffare skyldigheter än dem som är självförsörjande? Jag anser definitivt att samhället ska kunna tillämpa andra skyldigheter mot människor som inte är självförsörjande. I ljuset av att en väldigt stor andel av Sveriges långvarigt arbetslösa, och helt bidragsberoende, är nyligen (senaste 30 åren) invandrade behövs absolut nya metoder för bättre integration.
Emma Jeansons krönika i GP är läsvärd. Jag tycker dock hon inte tillräckligt insett hur illa vi gör mot många invandrares barn som trots att de är födda i Sverige inte kan svenska när skolplikten kickar in. Det är helt oacceptabelt och extremt orättvist mot dessa svenska barn som får en mycket sämre start i sina liv än dem som genom svenskspråkiga förskolor lär sig svenska. Jeanson har dock rätt i att det är oacceptabelt, och korkat, att alla ska drabbas av ett regelverk som inte bör gälla alla. MEN det måste gälla alla som lever på försörjningsstöd eller som inte behärskar rimliga baskunskaper i svenska. OCH dessa förbättringar som är nödvändiga måste inkludera långtidsarbetslösa och bidragsberoende föräldrar. Deras barn måste från 2 års ålder ha förskoleplikt i en miljö som behärskar svenska.
”En grupp som varit under attack under många år är dagmammorna, eller som det kallas i dag: familjedaghem. De är ett alternativ till förskolan och för de föräldrar som vill ha sina barn i mindre barngrupper, där barnet dessutom får komma hem till samma vuxna person varje dag. Familjedaghemmen är också en möjlighet för föräldrar som vill fortsätta vara hemma med barn efter att föräldrapenningen har tagit slut. Men det vill Liberalerna nu sätta stopp för. Regeringens samordnare för arbete mot utanförskap Gulan Avci (L) vill att systemet med familjedaghem ska avskaffas (DN 8/10). Hon påpekar bland annat att det är problematiskt att det är en “oreglerad verksamhetsform” som riskerar att låsa in barn i utanförskap.”
”Men om man vill rikta in sig på invandrare med bristande språkkunskaper, varför införa lagstiftning som slår mot alla? Om språket är ett problem för de som arbetar som dagmammor, varför inte kräva att all personal ska kunna tala ordentlig svenska?”
https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/ror-inte-vara-dagmammor.5ffd038f-60fb-4e18-b59b-ad91235f00bd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar