måndag 15 juli 2024

Stark och vältränad

Vad lär oss vetenskapen om hur vi bygger oss starka?

De flesta imponeras av starka och vältränade människor. Få av oss har den disciplin av kosthållning och regelbunden träning det kräver. Idag lyfter vi ”på hatten” för flera spanjorer som gjorde fantastiska insatser igår. Alcaraz vann återigen Wimbledon. Det spanska manliga fotbollslandslaget vann EM. Fantastiska prestationer av mycket vältränade personer. Särskilt kul att se hur glada och avslappnat unga extrema presterare som Alcaraz, Yamal, Williams och Olmo uppträder. De visar tydligt hur viktigt det är att man älskar att göra det man gör för att också orka göra alla nödvändiga träningstimmar för att bli bäst. 

Ingen av dig eller mig kommer att bli en världsstjärna inom idrottens värld. Det hindrar oss inte ifrån att ta väl hand om vår hälsa och fysiskt träna regelbundet. BBC bjuder nedan på två värdefulla reportage om vetenskapligt bekräftade rön som gör att din träning kan bli mer framgångsrik än hittills.

What does science say about the best way to develop and build your strength? An expert in exercise physiology, Dr Zachary M. Gillen, explains.”

https://www.bbc.com/reel/video/p0gsfwky/what-s-the-best-way-to-become-really-strong-

Vetenskapen lär oss också att hårda fysiska träningspass inte nödvändigtvis bränner kalorier. Det är klokt att lära sig lite om hur kroppen blir som starkast kopplat till hur vi tränar och äter. 

Common sense led us to believe that humans were programmed to be as physically active as they can and that the more exercise we do, the more calories we burn. Byt from an evolutionary standpoint – these ideas are just myths. Dr Daniel Lieberman, author of 'Exercised', and Dr Herman Pontzer, author of 'Burn', explain why.”

https://www.bbc.com/reel/video/p09wk29n/how-exercising-doesn-t-mean-you-burn-calories

Idag är jag i Spanien 🇪🇸 och det är härligt att deras självkänsla fått en stor förstärkning av Alcaraz och det spanska fotbollslandslagets framgångar. Sveriges idrotts- och musikframgångar genom åren ska inte underskattas. De har stor betydelse för vår självkänsla trots att prestationen gjorts av andra svenskar. Och runt om i världen byggs bilden av ett litet folk, i landet Sverige, tillhör de bästa inom många grenar. Det som skapat dessa framgångar är Sveriges viktigaste tillgångar. Det är en del av det som kan definieras som en framgångskultur. ”Civilsamhället”, eller Sveriges föreningskultur är guld värt. Guld värt för hela samhällsbygget. 

Sverige blir tyvärr inte starkare. Flera års dålig nationell politik drabbar oss hårt. Ett tydligt exempel på att politiken länge varit dålig är den usla värderingen av den svenska kronan. Sjukt att en svensk krona idag bara växlas mot 0,65 av en dansk krona. Så var det inte när jag var i dotterns ålder. Sverige fortsätter att ha mycket att lära av våra danska systrar och bröder. Vi svenskar tappar snabbt i den globala välståndskampen. Snart kanske Asiens medelklass turistar till ett för dem billigt Sverige… Vi måste åter göra Sveriges invånare mer konkurrenskraftiga! Det går. Om vi är konkurrenskraftigt utbildade och vältränade går det enklare. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar