lördag 13 juli 2024

Barnens bästa

Betalningsförmåga

Många gånger fick jag höra, bland annat på Rosenbad, att KDs reform som innebar att fastighetsskatten skulle tas bort, att konsekvenserna skulle bli mycket dåliga. Avvecklingen innebar att rika slapp betala mer om deras egon krävde stora bostäder men också att de som var låginkomsttagare och bodde i attraktiva områden inte fick en skatt som tvingade dem att flytta. Plus och minus som vanligt fanns med i utredningen. Men man struntade helt i att det tidigare trycket på att frigöra bostäder till bostadsmarknaden försvann. Fastighetsskatten slog inte bara liter hårdare mot de rikaste, den var som ett drivmedel för att till exempel snabbare motivera en ensamstående äldre att sälja villan och flytta till ett betydligt mer anpassat och lämpligare seniorboende. Det gjorde att villan kunde användas för fler människor än en ensam person som ofta dessutom bara låter ett eller flera rum stå oanvända. Det är ett stort resursslöseri och slår onödigt hårt mot naturens skatter eftersom vi inte använder våra befintliga resurser klokt.

Karin Pihl, Expressen, är både rätt och fel ute i nedan ledare. Äldre har nästan alltid haft mycket bättre ekonomi än yngre. Det enda undantaget är barn som ärver en massa pengar. Inget konstigt med att år av arbete gör att äldre oftast har bättre ekonomi än yngre. 

https://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/politiken-leder-till-krig--mellan-unga-och-gamla/

Nedan SR-reportage om ”tusen dagar” i ett kollektivboende, där alla tycks haft sex med alla, blev inte positivt för barnen. Vem var deras pappa? Att veta vilkas barn man är har stor betydelse för många människors psykiska välmående. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/tusen-dagar-i-paradiset

https://youtube.com/watch?v=48x0_hUy9Ek&feature=shared

I ett SR/P1 sommarprogram bjöd Jennie Wallden på reflektioner om hur viktigt det är för många att känna sitt ursprung och att känna tillhörighet. Finns någon studie om hur många människor som har okända män som fäder som mår dåligt på grund av det? Fler och fler barn föds med hjälp av spermadonationer. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/jennie-wallden-sommarpratare-2024

Barnens bästa kräver ordning och reda och kärlek. Jag följer ett Socialtjänstärende nu och det agerar inte för barnets bästa. Det vet jag med säkerhet. Att den tidigare höjdhopparen Stefan Holm får sparken som vikarierande lärare för att han bestämt lyfter bort en mycket bråkig elev är knappast att se till barnens bästa. En klass består av många barn. Oavsett diagnos måste alla barns bästa vägas in när ordningsbeslut fattas. I nedan artikel, i ”Vi lärare”, efterlyser skribenten att fler ska ”göra en Stefan”. Jag har inte varit lärarvikarie men jag har de senaste tolv åren ofta besökt skolor och klassrum. Det är en oacceptabel ordning som drabbar alla barn och unga illa. 

 https://www.vilarare.se/nyheter/kronika2/maria-wiman-vikarien-stefan-holm-satter-fingret-pa-nagot-annat-an-hardare-tag-i-skolan/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar