söndag 14 juli 2024

Diplomater

Kraschad diplomati

Trumpismen förpestar västvärlden allt mer. Västvärldens och demokratiernas försvagning kan tydligt härledas till Trumps sjukliga och extrema gammelalphahannabeteende. En mullig mansgris som är besserwisser och saknar alla former av diplomatisk förmåga. Trots alla hans känt dåliga egenskaper är mordförsöket mot honom vidrigt. 

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Ryssland, är en av årets sommarpratare. Hennes berättelse om hur hoppfyllt det kändes med Rysslands utveckling i början av 1990-talet och dagens auktoritära gangsterstyre. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/karin-olofsdotter-sommarpratare-2024

Med ovan sagt är det bedrövligt att makter och individer väljer att döda, eller försöka döda, motståndare. Vilka som ligger bakom är alltid svårt att veta. I en sjuk värld kan det vara allt från en galen enstöring, maktgrupper inom USA, ryssar, intressen i Mellanöstern och så vidare. Det finns gott om människor både i USA och runt om i världen som inte gillar hur USA styrs och hur deras globala affärsintressen verkar. Skjutningen är oacceptabel och på många sätt tragisk. Inte minst ökar riskerna för att en extremt dålig diplomat åter blir president i USA. Hur tror du då USA utvecklas? Tror du att han kommer att slå så hårt han kan mot det rättssystem han anser vara felaktigt? Säkerhetsläget blir allt sämre i världen. Ett av skälen är att många av EuroAsia-länderna blivit less på västvärldens egoistiska påverkan, främst företrädda av verksamheter kopplade till USA. Geopolitik, inget annat. När britternas imperium föll samman tog USA över deras intressesfärer. Och de som bryr sig om fakta kan lätt lära sig att väst i modern tid inte alltid backat upp demokratier. Bara om de gör ”som de ska”. Känns beteendet igen i vårt närområde?

Även Dennis Goldford tror att dådet kommer att öka Republikanernas stöd för Trump – men också att det kan öka klyftorna i ett redan polariserat politiskt landskap.

– Det här riskerar att göra hela valet ännu mer otäckt och grymt än det varit hittills, säger han.

https://www.gp.se/nyheter/varlden/sa-kan-skjutningen-mot-trump-paverka-valet.bf29d6b3-7f32-5f0f-acd9-0f647a3c5e73

https://edition.cnn.com/politics/live-news/election-biden-trump-07-13-24/index.html

https://edition.cnn.com/2024/07/14/politics/trump-shooting-politics-analysis/index.html

Trump är en pajas och diplomatisk härdsmälta. Sjukt att det republikanska partiet inte kan få fram något bättre. Och Biden har tveklöst sett sitt ”bäst före” datum. Världen går mot allt mer otrygghet. Vet du hur Kina och andra Asiatiska länder så fort kunde bli så framgångsrika och numera mäktiga? Västvärldens näringsliv såg den kortsiktiga möjligheten att tjäna mer pengar på billig kvalificerad arbetskraft och folkrika marknader med stärkt köpkraft. ”It’s all about business, it’s all about money.”

Jag upprepar, det är bara tragiskt att konflikter mellan individer och samhällen år 2024 inte kan lösas genom samarbeten, kompromisser och lite bättre rättvisetänkande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar