onsdag 3 juli 2024

Bidragshaveri

En ny socialtjänstlag

Äntligen har Sverige ett skarpt förslag på ny Socialtjänstlag. Varför? Bidrags-Sverige har till sist blivit ohållbart. Det generösa bidrags-Sverige var bara möjligt så länge som få invånare kunde försörja sig genom bidrag. Och ansågs väldigt dåligt att inte vara självförsörjande om man hade förutsättningarna för någon form av värdeskapande insats. 

Regeringen presenterade igår förslaget på den nya socialtjänstlagen. Mycket positivt att Socialdemokraterna står bakom förslaget. Mer av breda kompromisser tack! När jag började engagera mig politiskt var jag tydlig med att mitt övergripande mål vara att återupprätta principen ”Gör din plikt, kräv din rätt” och att alla arbetsföra med försörjningsstöd ska utföra mätbara arbetsinsatser eller studieresultat. På partistämma efter partistämma och i motioner inom Uppsala kommunfullmäktige har jag motionerat om förändringar i Socialtjänstlagen. Det här är bra för Sverige. Nu måste det skyndsamt röstas igenom i Sveriges riksdag och implementeras i våra kommuner.

Nedan lite citat från Regeringskansliet kopplat till förändringen. Utmärkt att förändringen både skärper kraven på den enskilde med stödbehov men också på Socialförvaltningarnas arbetssätt. 

Med över 40 år på nacken är den gamla socialtjänstlagen inte anpassad för dagens samhällsutmaningar.”

”Samarbetspartierna lägger därför nu fram de första delarna av en ny socialtjänstlag. Det innebär startskottet för den största omställningen av svensk socialpolitik på decennier.”

”Socialtjänsten är samhällets yttersta skyddsnät. Den har en avgörande roll för att förebygga att människor hamnar fel i livet och ingripa när de behöver stöd. Det kan handla om ett barn som behöver komma bort från våld i hemmet, en kvinna som behöver hjälp med att fly till ett skyddat boende eller en ungdom på väg att dras in i kriminella miljöer. Den ska finnas där när livet inte blev som man hade tänkt sig och stöd utifrån behövs.”

”Under alldeles för lång tid har samhället gjort för lite och för sent, trots att vi är väl medvetna om att sociala problem går att förebygga. Om insatser erbjuds innan problemen växt sig för stora kan vi lyckas bryta en negativ utveckling.”

Fokus i den nya Socialtjänstlagen är:

”1. Arbeta förebyggande och fånga upp behov innan de blivit för stora.

2. Bli lättare att nå.

3. Erbjuda insatser utan långa utredningar.

4. Använda arbetsmetoder med stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.”

https://www.regeringen.se/debattartiklar/2024/07/sa-har-gor-vi-om-socialtjanstlagen/

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/07/socialtjanstministern-presenterar-forslag-till-ny-socialtjanstlag/



tisdag 2 juli 2024

För vilka

Allt lägre betalningsförmåga

Ett land som tappar konkurrenskraft får fler och fler invånare med svag betalningsförmåga. Människor med svag betalningsförmåga får i de flesta av jordens länder bo trångt, i skruttiga bostäder och i bostadsområden med mycket kriminalitet. Sverige är ett undantag där människor med låg betalningsförmåga ändå kan bo billigt i attraktiva områden på grund av hyresregleringen samt omfattande bidragssystem. Det håller inte om allt färre svenskar är konkurrenskraftiga. Då går Sverige mot boendemiljöer som i början av 1900-talet, och långt in på 1900-talet, där rika bodde bra och resten dåligt. 

Jag är i Göteborg idag så jag läser GP ordentligare än vanligt. Naomi Abramowicz, GP, skriver läsvärt nedan om hur byggandet i Sverige vare sig matchar den design/arkitektur många människor gillar. Och absolut inte för alla plånböcker.

Göteborg har varit centrum för de senaste årens arkitekturdebatt. Inte minst tack vare kommunpolitiker som faktiskt intresserar sig för att göra Göteborg en trevligare stad att bo i för göteborgarna, och har en uttalad ambition att det ska byggas mer i klassisk stil. Inte minst har det nyklassicistiska nybygget på Ekmansgatan i Lorensberg orsakat stor uppståndelse bland svenska arkitekturkritiker och kallats allt från ”svulstig som en Kardashian” till ”en tungfotad klump”.”

Nu har forskare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet tittat närmare på vilken typ av arkitektur som människor egentligen vill ha. Resultaten är entydiga: nästan 67 procent föredrar klassisk stil jämfört med 26 procent som föredrar modern stil.”

Forskarna vid SOM-institutet har gjort ett försök att ta reda på hur folk definierar de olika stilarna. Deltagarna har fått uttala sig om vilka byggmaterial de förknippar med de arkitektoniska stilarna. Klassisk arkitektur associeras främst med tegel, sten och trä medan modern arkitektur förknippas med glas, betong och stål. Med andra ord är det tydligt vilken typ av arkitektur som folk vill se mer av i stadsbilden: mer klassisk arkitektur i material som tegel, sten och trä och färre palats i glas, stål och betong.”

Människor tycker helt enkelt fel, är andemeningen. Arkitekternas yrkeskunnande bör gå före så banala företeelser som människors tycke och smak.”

https://www.gp.se/ledare/bygg-for-folket-inte-experterna.cb5d86b8-d6ac-4951-a1e9-09f213d700e4

Ett exempel på Sveriges bostadspolitik är bostadsområdet Bäcklösa i Uppsala. Ett helt nybyggt område med internationellt hög boendestandard. Där bor många som helt lever på bidrag från skattekollektivet. Det blir inte bra. Det blir väldigt segregerat. 



måndag 1 juli 2024

Ett vinnande lag

Les Bleus

Jag minns som igår när jag och sonen var på VM finalen i fotboll mellan Frankrike och Italien i Berlin år 2006. Det var en mycket bra och spännande match. Efter förlängning, och en utvisad Zidane, förlorade tyvärr Frankrike på straffar. En särskilt historisk VM final blev det. 

The Economist skriver nedan läsvärt om det franska landslagsundret. Det finns mycket att lära av hur det franska landslaget styrts de senaste 25 åren för den som bättre vill förstå hur framgångsrika lagbyggen byggs. 

"France’s recent record at major football tournaments has been extraordinaire. The team has reached the final of the World Cup and European Championships in three of the past four tournaments."

https://www.economist.com/culture/2024/06/14/how-les-bleus-went-from-zeroes-to-heroes

Det franska landslaget i fotboll levererar i världsklass år efter år. Det är mycket mer än man kan säga om fransk politik av idag. Håkan Boström, GP, bjuder på lite tråkiga perspektiv på Frankrikes politiska läge nedan.

Nästan oavsett utgång kommer Frankrike få en svag regering efter det kommande nyvalet till parlamentet som får svårt att hantera landets ekonomiska problem.”

President Macron kan alltså komma att behöva samregera med en premiärminister från något av dessa fientligt inställda block. Han kommer i så fall i egenskap av president att få behålla makten över försvars- och utrikespolitiken. Men om hans parti inte kan bilda regering får han lämna ifrån sig den inrikespolitiska makten, inklusive kontrollen över statsbudgeten.”

”Det sistnämnda har fått Parisbörsen att falla rejält på sistone. Risken är stor att en ny regering kommer förvärra Frankrikes budgetunderskott ytterligare, oavsett om den lutar åt vänster eller höger. EU-kommissionen inledde förra veckan en process mot sju av medlemsländerna, däribland Frankrike, för att de bryter mot EU:s regelverk kring hur stora budgetunderskott ett medlemsland får ha.”

https://www.gp.se/ledare/rakna-med-fransk-instabilitet-i-atminstone-tre-ar-till.18ecf0e2-e044-4a2d-a89b-da19c38e4107

Valet som nu pågår i Frankrike visar återigen hur splittrade våra västländska samhällen har blivit. Trist. 

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/stora-demonstrationer-efter-valet-i-frankrike/

Det franska folket, och folket inom EU, får hoppas att Le Bleu vinner EM i fotboll och att det blir starten på extremismens tillbakagång. Fan vet…

P.S Trist att Spanien och Tyskland möts redan i kvartsfinalen av 2024 Europeiska mästerskapen.