En sjukvård med omfattande brister
Det råder ingen tveksamhet om att sjukvården i Uppsala har gott om organisations- och kvalitetsbrister. Ur det lilla Sverigeperspektivet kan Region Uppsala lära sig mycket av Region Halland som inom de flesta jämförelser med Region Uppsala levererar mycket bättre tillgänglighet och kvalité. Det vittnar om stora brister kopplat till hur verksamheten organiseras och hur tillgänglig teknik utnyttjas klokt.
När UNTs ledarskribent Tove Hovemyr attackerar Region Uppsalas skötsel av förlossningsvården är bristerna männens fel. Jag blir bara matt av sådant tramstyckande. Varför skulle män vilja att deras kära och barn som ska födas ska fara illa? Det är en absurd tanke. I den verkliga världen är det självklart inte sant. Alla män jag känner ville och vill att deras kvinnor och de barn som ska födas får en förlossningsvård med hög kvalité. Och i den verkliga världen har Region Uppsala och dess sjukvård länge styrts av kvinnliga politiker.
Det är Region Uppsalas politiker som ansvarar även för förlossningsvården. Tidigare var moderaten Emelie Orring under flera år Regionstyrelsens ordförande. Och liberalen Malin Sjöberg- Högrell var länge ordförande för Sjukhusstyrelsen. Sedan våren 2024 är regionens högste politiker, Regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Helena Proos. Regionstyrelsens 1:e vice ordförande är centerpartisten Unn Harsem och den 2:e vice ordföranden är moderaten Emelie Orring. De tre högste politiska företrädarna för Region Uppsala är kvinnor. Vårdstyrelsens högsta företrädare är ordförande Vivianne Macdisi, Socialdemokraterna. Och vice ordförande är Annika Krispinson, Centerpartiet. Sjukhusstyrelsens 1:e och 2:e vice ordförande heter Ida Harju-Håkansson, Socialdemokraterna, och Malin Sjöberg-Högrell, Liberalerna. Patientnämndens 1:e och 2:e vice ordförande är Annika Öberg, Socialdemokraterna, och Janine Bichara, Liberalerna. 9 av Regionens 14 regionråd är kvinnor. Dessutom heter sjukhusdirektören för Akademiska sjukhuset Marianne van Rooijen.
Nedan en mansföraktande ledare av UNTs Hovemyr. Särskilt hemska är säkert män som definieras som vita och medelålders.
”En sak är säker. Hade män fött barn hade resurserna flödat till förlossningsvården, bristerna åtgärdats för länge sedan – och männens självbestämmande över den egna kroppen respekterats.”
”Kvinnor förväntas i stället acceptera trauman, skador och vanmakt som en del av att föda barn.”
9 av 14 regionråd i Region Uppsala är kvinnor. De har STORT inflytande över hur sjukvårdens resurser prioriteras. Och sjukhusdirektören, kvinna, påverkar i stor omfattning hur resurserna operativt fördelas inom vården. Det är beklämmande att ett så oklokt tyckande om ”män” får utrymme i ett media som vill kalla sig seriöst. Nästan alla svenska män är uppfostrade att se kvinnor som sina jämnbördiga. Nästan alla som bor i Sverige kan av ovan text förstå att makten att omprioritera begränsade resurser idag främst finns bland kvinnor. Innebär det att kvinnorna är problemet? Nej.