fredag 3 januari 2025

Kvinnostyrt

En sjukvård med omfattande brister

Det råder ingen tveksamhet om att sjukvården i Uppsala har gott om organisations- och kvalitetsbrister. Ur det lilla Sverigeperspektivet kan Region Uppsala lära sig mycket av Region Halland som inom de flesta jämförelser med Region Uppsala levererar mycket bättre tillgänglighet och kvalité. Det vittnar om stora brister kopplat till hur verksamheten organiseras och hur tillgänglig teknik utnyttjas klokt. 

När UNTs ledarskribent Tove Hovemyr attackerar Region Uppsalas skötsel av förlossningsvården är bristerna männens fel. Jag blir bara matt av sådant tramstyckande. Varför skulle män vilja att deras kära och barn som ska födas ska fara illa? Det är en absurd tanke. I den verkliga världen är det självklart inte sant. Alla män jag känner ville och vill att deras kvinnor och de barn som ska födas får en förlossningsvård med hög kvalité. Och i den verkliga världen har Region Uppsala och dess sjukvård länge styrts av kvinnliga politiker. 

Det är Region Uppsalas politiker som ansvarar även för förlossningsvården. Tidigare var moderaten Emelie Orring under flera år Regionstyrelsens ordförande. Och liberalen Malin Sjöberg- Högrell var länge ordförande för Sjukhusstyrelsen. Sedan våren 2024 är regionens högste politiker, Regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Helena Proos. Regionstyrelsens 1:e vice ordförande är centerpartisten Unn Harsem och den 2:e vice ordföranden är moderaten Emelie Orring. De tre högste politiska företrädarna för Region Uppsala är kvinnor. Vårdstyrelsens högsta företrädare är ordförande Vivianne Macdisi, Socialdemokraterna. Och vice ordförande är Annika Krispinson, Centerpartiet. Sjukhusstyrelsens 1:e och 2:e vice ordförande heter Ida Harju-Håkansson, Socialdemokraterna, och Malin Sjöberg-Högrell, Liberalerna. Patientnämndens 1:e och 2:e vice ordförande är Annika Öberg, Socialdemokraterna, och Janine Bichara, Liberalerna. 9 av Regionens 14 regionråd är kvinnor. Dessutom heter sjukhusdirektören för Akademiska sjukhuset Marianne van Rooijen.

Nedan en mansföraktande ledare av UNTs Hovemyr. Särskilt hemska är säkert män som definieras som vita och medelålders. 

En sak är säker. Hade män fött barn hade resurserna flödat till förlossningsvården, bristerna åtgärdats för länge sedan – och männens självbestämmande över den egna kroppen respekterats.”

Kvinnor förväntas i stället acceptera trauman, skador och vanmakt som en del av att föda barn.”

https://www.unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/hade-man-fott-barn-hade-pengarna-flodat-till-bb/re6d82zl

9 av 14 regionråd i Region Uppsala är kvinnor. De har STORT inflytande över hur sjukvårdens resurser prioriteras. Och sjukhusdirektören, kvinna, påverkar i stor omfattning hur resurserna operativt fördelas inom vården. Det är beklämmande att ett så oklokt tyckande om ”män” får utrymme i ett media som vill kalla sig seriöst. Nästan alla svenska män är uppfostrade att se kvinnor som sina jämnbördiga. Nästan alla som bor i Sverige kan av ovan text förstå att makten att omprioritera begränsade resurser idag främst finns bland kvinnor. Innebär det att kvinnorna är problemet? Nej. 

torsdag 2 januari 2025

Jakten på brottsligheten

Konsekvent brottsbekämpning

Dagens rättssystem är alltid steget efter affärsdrivna och skrupelfria kriminella. Det vi invånare ändå ska kunna kräva av våra svenska folkvalda i Sveriges riksdag är att de konsekvent arbetar för att bekämpa brottslighet. Särskilt organiserad brottslighet. Lagstiftningen måste göra det möjligt för Polisen att använda den teknik som finns för att både förebygga och lösa brott. Och en RICO-lag liknande i USA som effektivt kan krossa organiserad brottslighet. Varför dröjer det? Socialdemokraterna säger ju att de vill se en sådan lagstiftning. Lagstiftarna måste jobba snabbare med att säkra att Polisen får dessa verktyg till sitt förfogande. Självklart ska Polisens arbete vara granskat så att de inte använder sina möjligheter utan att det finns rimliga misstankar. Varför är svenska lagstiftare alltid så sega med att agera när det uppenbarligen finns känd kriminalitet som ska stoppas? Och varför gör politiker politisk teater av lagstiftning som med stor sannolikhet blir tandlös?… ”Syns man inte finns man inte” gäller i stor utsträckning för vissa politiker.

Expressens ledare skriver intressant nedan om hur våra grannländer ständigt verkar vara mycket duktigare på bland annat brottsbekämpning. Är svensk överbyråkrati huvudproblemet?

"Oroande men sant: När ett samhällsproblem uppmärksammas i Sverige, visar det sig ofta att Danmark och/eller Finland har löst det för länge sedan. Det kan handla om brottsbekämpning, krigsberedskap, bostadsbrist, trög lagstiftning – eller taximarknaden."

"Redan 2017 lade Uber ner sin verksamhet i Danmark. Nya lagar gjorde taxibolagets affärsmodell omöjlig. Men i Sverige är det i stället Taxi Stockholm som nu är på väg att ge upp – medan Uber och Bolt stjäl marknadsandelar och går som tåget. I dagarna har Expressens Michael Syrén avtäckt appföretagens osunda lågprisvärld, med usla arbetsvillkor och fuskande."

"Hos Uber och Bolt går alla körningar till förarnas appar och förarna lägger själva in beloppen i sina taxametrar. Huruvida det är rätt summor kan ingen veta. Enligt en kontroll för några år sedan slog 83 procent av Uber-chaufförerna in för små summor, skriver arbetsforskningsinstitutet Arbetsliv i Norden."

"Detta ska ses som en varning till våra lagstiftare – och den måste politikerna ta på allvar. Sund konkurrens ska välkomnas, men branscher som förvrids och göder fusk, svartarbete och skuggsamhälle måste självklart stävjas. Det borde särskilt gälla för en regering som gått till val på att få ordning och reda på Sverige. Men tyvärr är de borgerliga alltför ofta mer pro business än pro market."

"Enligt Pernilla Samuelsson är Moderaterna och Kristdemokraterna särskilt uberpositiva. KD tycker till och med att Bolt borde få vara med och sköta färdtjänst! Självklart borde alla svenskar som gillar reko anställningsvillkor, och är emot fusk och skattefiffel, bojkotta Uber och Bolt. Men tyvärr kan inte privatmoral lösa problemet. Det här ärendet hör hemma på statsminister Ulf Kristerssons bord. Missköt det inte."

https://www.expressen.se/ledare/vill-du-stoppa-gangen-eller-aka-uber-ulf/

Självklart ska lagstiftaren verka för en en sund marknad med rättvisa och anständiga villkor. Hur kan något parti tycka något annat? Det går för sakta att laga det som gått sönder i landet Sverige. Och vice statsministrar får inte lura brottsoffer att tro att de får vittna anonymt. Inga andra ministrar heller.

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/ebba-buschs-fel-om-nya-lagen-helt-tokigt/

RICO-lag är mycket viktigare än anonyma vittnen som mest är som samtyckeslagen politisk teater men i praktiken svaga ”vapen”. Står S verkligen bakom den lagen? Det verkar så enligt nedan budskap.

https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2023-12-20-s-kraver-rico-lag-mot-organiserad-brottslighet


onsdag 1 januari 2025

Stort F

Urspårade skolreformer

När Utvecklingspartiet demokraterna, UP, 2019 startade som lokalt parti i Uppsala var självklart skolpolitiken central. Att våra barn får en konkurrenskraftig utbildning, och föräldrarna hjälp att fostra ordning och reda, definierar ett samhälles framtid. Det borde vara enkelt att förstå. Ändå har riksdagspartierna i decennier plågat skolan med ständiga och misslyckade reformer. Och ständiga ogillade riktade statsbidrag. De gamla partierna har inte fattat att det är dumt att ändra på metoder som fungerar. Men det gör de eftersom de vill verka nytänkande och handlingskraftiga. Det finns ett bra ordspråk som lyder: ”Laga inte det som inte är trasigt”. 

UP skrev flera kraftfulla debattartiklar om skolan 2019, 2020 och 2021. De går att googla fram. Där beskrivs tydligt hur skolan åter kan fylla sina viktiga syften framgångsrikt. Finland lyfts ofta fram som ett föredöme. De har låtit skolan vara. Och de använder samma system som jag gick i under mina skolår. Riksdagspartierna får ett stort F för den misslyckade skolpolitik som förts. Störst F får Liberalerna som varit med och styrt en hel del och som ständigt försöker göra gällande att ”de vet bäst” om skolan. Att de nu förordar enbart ”papper, penna och böcker” i skolan är lika korkat som att tidigare ha förbjudit miniräknare som hjälpmedel. Självklart måste dagens konkurrenskraftiga utbildning blanda skrivande och läsande med att utnyttja datorer och AI-verktyg.

Linnea Lindquist, Expressen, skriver en bra debattartikel nedan. Expressen är inte en vänsterorienterad tidning men har fattat hur illa den ”borgerliga” skolpolitiken slagit negativt mot svensk konkurrenskraft. Med några få exempel visar de tydligt hur illa 2000-talets skolreformer blev. Ett misslyckande ska kallas ett misslyckande. Den ”korta” Stefan Holm var inte bara fantastisk i höjdhopp, han vågade också visa att läraren är chefer i klassrummen. Ingen annan. 

Raja Thorén har länge varit en skandalomsusad friskoleägare. Samtidigt som hans skolor har fått hård kritik har vinster från verksamheten plöjts ner i innebandylaget Thorengruppen – vars damlag blivit svenska mästare tre gånger.”

”Skolinspektionen har sedan länge tröttnat på Thorenskolornas brister. Den satte därför stopp för öppnandet av nya skolor. Men Thorengruppen kunde fortsätta växa genom att köpa befintliga skolor.”

”I år gjorde Raja Thorén ett sista klipp på den svenska skolmarknaden genom att sälja sin koncern. Som en luttrad skolägare insåg han förmodligen att det var läge att sälja innan Skolinspektionen skulle återkalla tillståndet helt och hållet. Han gjorde en bra affär eftersom han förutom skolorna sålde sin arena. Det är skolpeng, alltså skattemedel som har finansierat Thoren Arena som Umeå kommun köpte för hiskeliga 260 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 440 lärartjänster.”

Raja Thorén stod inte för årets enda friskoleskandal. I Sundsvall blev det rabalder i medier och ilska hos personalen på Skvaderns gymnasieskola när styrelsen plockade ut 28 miljoner kronor i aktieutdelning – trots att ledningen lovat att allt överskott skulle gå tillbaka till verksamheten. Rektorn sade att de inte hade något annat val. Really? Jag har massor med idéer på vad man kan göra med 28 miljoner.”

Södertälje kommun lät eleverna gå kvar sista året på en gymnasieskola som skulle stängas. Det var ett beslut som förmodligen var bra för elevernas utbildning. Men det innebar samtidigt att det blev dyrare för kommunen. Beslutet blev därmed en jackpot för stadens friskolor. Sverige har nämligen lagstiftning om bidrag på lika villkor. När kommunen får ökade kostnader ska friskolorna kompenseras med samma belopp.”

Skolverket fick i år idén att förändra bedömningen av nationella proven. Tidigare bedömdes den skriftliga och den muntliga delen var för sig. Numera ska poängen slås ihop. Därmed kan elever spika den muntliga delen, skriva ett eller två poäng på läs- och skrivdelen och ändå skrapa ihop till ett godkänt E.”

Det är synd bara att Sverige är sämst när det kommer till skillnader mellan olika grupper av elever. Det är fortfarande elevernas bakgrund som till stor del avgör resultaten i svensk skola. Sverige lyckas med konststycket att vara både bäst och sämst på samma gång.”

Skolchefen i Höörs kommun briljerade inte direkt när hon i ett mejl till all personal skrev att de skulle tänka på att inte agera på ett sätt som kan uppfattas som kränkande av någon elev. För vad som upplevs som kränkande är ju subjektivt. Elever har rättigheter i skolan, men de har också en skyldighet att följa skolans regler och rätta sig i ledet när vuxna säger till.”

https://www.expressen.se/ledare/linnea-lindquist/stefan-holm-visade-att-lararen-far-bestamma/


I Uppsala har jag stora förhoppningar om att Guldavtalet om skolan får stor positiv betydelse för våra elever och landets konkurrenskraft. Uppsala ska bli det goda exemplet på hur skolan åter bidrar till konkurrenskraftiga vuxna i en värld där vi globalt konkurrerar om välståndet.