tisdag 26 januari 2010

Folkhälsan värd att satsa mer på

Det är utan tvekan en god investering för oss att satsa mer på att fler barn, unga, medelålders och äldre äter bra mat och motionerar. Alla studier visar på värdet av rätt kost och motion. Alla studier visar också vilka enorma kostnader som uppstår när allt fler lever ohälsosamt både ur ett mat och motionsperspektiv. Mer idrott kopplat till skolan! Mer hälsosam hemkunskap kopplat till skolan! Mer investeringar i att hjälpa våra äldre att äta bättre och att motionera regelbundet. Lyssnade idag på en intressant professor som väl känner till värdet av bra kosthållning och motion. Här följer lite information som jag tycker talar för att vi måste investera lite mer i förebyggande verksamhet istället för att ta de betydligt större mänskliga och samhälliga kostnaderna när effekten av dålig kost och minimal träning slår till. Hur blir jag gammal och håller mig frisk (t ex förebygga cancer)?

- Världens äldsta person blev 122år och levde till stor del på olivolja, portvin och choklad. Därtill hade hon en personlighet som var positiv. Hon var även modig och tog sin utgångspunkt i en tydlig moralisk och etisk livssyn.
- Regelbunden träning (2-3ggr/ vecka alternativt 30 minuter varje dag)
- Regelbunden sömn
- Träna synen alternativt kompensera problem så att du ser bra
- Drick mindre mängder alkohol alternativt inget alls
- Säkra god tuggförmåga
- Rök inte
- Ät nyttig mat och ät i måttliga mängder
- Minska saltet i maten
- Ät Omega3
- Bli inte överviktig

Med nyttig mat avses framförallt så kallad medelhavsmat. Medelhavsmat anses förlänga livet och är t ex frukter, grönsaker, ärtor/bönor, fisk, måttligt med alkohol men även lite kött och mejeriprodukter. För att må bättre och öka chanserna till ett långt och friskt liv skall du äta rapsolja, fisk 2-3ggr/vecka, frukt och grönt, mycket fibrer och fullkorn, mörk choklad och dricka måttligt med rödvin. En rekomenderad middag är en grönsaksförrätt med löjrom till förrätt, lax till huvudrätt och en fruktsallad med mörk choklad till efterrätt. Till maten skall du självfallet välja rödvin.

Fettsyrehalten i blodet har en stor betydelse för välbefinnandet och dödligheten. Välja helst vegetabiliska oljor då det minskar dödligheten. Ett stort eller t o m begränsat intag av mättat fett leder till ökad dödlighet. Linolensyra och oljesyra är positivt för kroppen. Fel sorts fett och för mycket fett är negativt för kroppen. Hjärnan består till stor del av fett. För att stimulera barns utveckling, i synnerhet deras kognitiva förmåga är det bra att få i sig mycket Omega3. En hög halt av Omega3 i kroppen minskar risken för demens.

Vad är huvudorsakerna till att personer får hjärtinfarkt?
- De har för höga halter av blodfetter
o För stort midjemått
o För högt blodtryck
o För lite fysisk aktivitet
o Psykosocial stress
o För lite frukt och grönt
- De röker

Fiskolja är mycket positivt för att förebygga infarkter. För mycket kolesterol är inte bra. Särskilt LDL kolesterol skall undvikas.

Muskelbrist och för lite proteiner ett problem för många äldre

”Muskelförlust stjäl den äldres frihet”. Efter 50-års åldern tappar en person i genomsnitt 1-2% av sin muskelmassa per år. Unga människor har ofta mycket muskler och lite fett. Äldre människor har ofta mindre muskler och mycket fett. Det är väldigt värdefullt för äldre att styrketräna för att motverka att muskelmassan minskar. Det är särskilt viktigt med benträning då många äldre drabbas av fallolyckor pga för svaga benmuskler. Att promenera och utföra olika balansövningar regelbundet är klokt.

Där till kan upplysas om att det sägs att ett skratt förlänger livet. Med mer skratt än gråt blir i vart fall livet roligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar