tisdag 14 mars 2023

Könskamp

Vad är viktigast, kön eller relevant kompetens?

Meritokrati är enligt mig det mest rättvisa samhället. Meritokrati i ett marknadsekonomiskt samhälle 2.0 skapar bäst förutsättningar för att framtiden ska bli ljus för ett unikt samhälle. Alla samhällen runt om på vår jord är unika. Felaktigt fokuserad jämställdhetspolitik och vansinnig identitetspolitik leder inte mot samhällsframgångar. Exemplen på konflikter mellan folkgrupper i länder runt om på vår jord är många. Inte minst i Iran där nu en iran-svensk med arabisk minoritetsbakgrund är dömd till döden i Iran för terroranklagelser. Ett land med invånare med blandade folkgruppsbakgrunder blir det särskilt viktigt att stå upp för meritokrati och ett väl fungerande och rättvist utbildningssystem. Bara så kan vi minska riskerna för att även Sverige i framtiden kliver in i blodiga konflikter mellan folkgrupper. Att sträva efter så jämlika förutsättningar som möjligt är dock klokt. Det blir dock extremt mycket svårare i ett samhälle med en stor andel av olika minoriteter. I ett sådant samhälle menar jag att fokuset på meritokrati blir särskilt viktigt.

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/meritokrati

https://fn.se/wp-content/uploads/2018/10/10-fakta-f%C3%B6r-ett-j%C3%A4mlikt-samh%C3%A4lle.pdf

Sakine Madon skriver en läsvärd ledare i UNT om att Näringslivsrådet, efter kommunstyrelsens val, nu har sex kvinnor och sex män bland företagarna representerade. De klarar alla de kriterier som varit satta. Kriterier som inte är köns eller etnicitetskopplade. Efter allt "kvoteringstyckande" kopplat till de tidigare nominerade och accepterade företagarna fanns även mycket kvalificerade företagare att välja bland. Inte för att de var kvinnor eller män utanför att de klarade andra viktiga kriterier, var nominerade och hade accepterat nomineringen. Personligen har jag alltid haft en särskild dragningskraft till starka och duktiga kvinnor. Med det sagt är jag helt emot kvotering. I min värld är det mest rättvisa alltid att utgå i från kompetens, erfarenheter och meriter. I allt större utsträckning i vårt samhälle innebär det att kompetenser med kvinnligt kön får viktiga samhällsroller. Sakine Madon, UNT har dock fel i att det inte lades mycket tid på att försöka få fram en stark laguppställning av företagare. Det är dock ett faktum att betydligt fler män än kvinnor är företagare. Det är också ett faktum att kvinnor ofta är mer självkritiska än män. Det senare påverkar mycket. 

"Kommunens näringslivsråd, med Stefan Hanna (UP) som ordförande, består av tolv företagare. I ett första förslag på företagare i rådet var endast två kvinnor. Hanna fick backa efter kritik – och nu har ett nytt förslag med sex kvinnor presenterats."

"Om man sätter likhetstecken mellan 50-50 och jämställdhet ligger kvotering nära till hands. Då blir siffran det viktiga. I stället för fokus på kompetens blir vi utbytbara bärare av ytliga egenskaper. Den sortens identitetspolitik borde liberala politiker passa sig för."

"Det går mycket väl att applådera den nya sammansättningen av näringslivsrådet genom att framhålla en bättre tillvaratagen kompetens. De kvinnliga företagarna i rådet ska väl trots allt bidra med sitt kunnande, inte sitta med som prydnad. Som kvinna, med invandrarbakgrund dessutom, har jag utvecklat en allergi mot att reduceras till dekoration."  

"Ser man si och så många av "rätt sort" som det ultimata beviset på jämställdhet och mångfald är det där man hamnar. Diskriminering, förlegade normer och strukturer ska bekämpas. Men det görs inte av att ytterligare reducera kvinnor till något så irrelevant som kön. Lyft i stället fram vad personer – som framgångsrika företagare – kan, gör och bidrar med."

https://unt.se/ledare/kronikan/artikel/reducera-inte-kvinnor-till-prydnad/lw3n638j

Är ett jämt antal av "rätt sort" rättvist? Nej, det tycker inte jag. Rättvist är att kämpa för att alla invånare i vårt unika samhälle ska få jämlika förutsättningar att bilda sig i väl fungerande skolor. både med praktiska och teoretiska inriktningar. Hur enskilda förvaltar en sådan rättvis chans är upp till dem. Att våra liv sedan utvecklas ojämlikt kopplat till studieresultat, arbetsinsatser och riskbenägenhet är inte orättvist. Det är så det alltid fungerat. Det är så det alltid kommer att fungera i samhällen som vill utvecklas positivt. I länder som Sverige har vi dock haft den goda viljan att också ta hand om våra svaga på ett anständigt sätt. Det senare tycker jag är viktigt att fortsätta att kämpa för i vårt unika samhälle.

Kvinnor och män gör klokt i att enas i en meritokratikamp! Bäst busschaufför är bäst oavsett kön. Bäst historiker inom sitt fokus är bäst historiker oavsett kön. Bäst advokat inom sin inriktning är bäst oavsett kön. Bäst forskare är bäst forskare inom sin inriktning. Bäst företagare inom sin bransch är bäst oavsett kön. Bäst sjuksköterska inom sitt fokusområde är bäst oavsett kön. Och så vidare. Går det att mäta? Ja, på många sätt. Är alla beroende av andra? Ja. Det gäller även idrottare i individuella grenar. Bakom de bästa individuella idrottarna finns dock många okända personer. De bästa individuella idrottarna är ändå bäst. Och bäst förändras i en värld där vi människor ständigt tävlar. Tävlingar som bidrar till vår ständiga utveckling. Den sämsta formen av "tävlingar" är väpnade konflikter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar