torsdag 30 mars 2023

Klimatextremism

Klokt och systemorienterat miljöarbete

Klimatfrågan är starkt politiskt fokuserad. I människans värld är det vi särskilt kan påverka, utan att vi som art förstör den biologiska mångfalden, kopplat till hur allt fler miljarder människor tär på jordens naturtillgångar. Även den som inte tror på människans negativa miljö- och klimatpåverkan kanske ändå kan känna ett ansvar för kommande generationers välbefinnande? Då måste vi ha naturresurser som de kan använda för sitt välbefinnande och inte kortsiktigt köra slut på de naturresurser jorden bjuder på. Cirkulär ekonomi och delningsekonomi måste bli en del av Marknadsekonomi 2.0. Glöm inte att ekonomi inte är naturvetenskap utan skapat av människan! Vi kan ställa om på ett sätt som fortsatt bjuder oss människor på en chans till ett bra liv.

Vem vill inte leva i en hälsosam och trevlig miljö? Hur många vill att våra välfärdssamhällen och möjligheter att uppleva världen kraftigt ska försämras? Hur många skiter i hur kommande generationers förutsättningar på jorden blir? Vi är väldigt många som tycker att ovan perspektiv är viktiga. Då är det viktigt att ta miljö- och klimatfrågorna på allvar. Personligen är jag övertygad om att modern tillväxt är viktigt. Att välfärden ska utvecklas och interkulturella utbyten utökas, inte minskas. Att kommande generationer människor får det bra. Vad svarar du? Om man svarar ja är det oklokt att gå på miljöextremistiska önskemål och missriktade prioriteringar för att lilla Sveriges befolkning bäst ska bidra i en global kamp. Eller att Uppsala ska göra det ekologiska perspektivet lokalt överordnat de sociala och ekonomiska hållbarhetsperspektiven. Miljöextremister är lika farliga som de som tycker att vi inte ska bry oss om att människan snabbt konsumera upp mycket av jordens naturresurser. För mig är det viktigt att eventuella barnbarnsbarnbarn kan få veta att jag kämpade även för dem. Att framtidens människor också kan leva i ett vackert land fullt av vatten, grönska och många andra djur. Inte i ett sterilt ”rymdskepp”.

Jag gillar att vi i Uppsala har en bred samsyn om att miljöarbetet och långsiktigheten är viktig. Samtidigt ser partierna olika på hur Uppsala bäst bidrar till en omställning som måste vara global. Uppsalas befolkning motsvarar inte ens 0,003 procent av jordens befolkning. Istället för att prioritera för kraftfull lokal omställning är det klokare att prioritera mer relevant forskning och fler relevanta företagsbyggen som globalt snabbar upp omställningen!

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt nedan. Det finns gott om lobbyister i dagens samhällen. Det finns också många politiskt inriktade aktivister. Det är aldrig ok att använda odemokratiska metoder för att driva sina frågor. Aldrig. Även ”gröna” räddacärldenmänniskor får istället fundera över hur de kan få fler att vilja ansluta sig till den omställning som önskas. 

Lobbying mot politiker är förvisso helt normalt i en demokrati. Men det finns en avgörande skillnad mellan opinionsbildning och utpressning: hotet om sabotage. När aktivisterna lovar att sluta med sina samhällsstörande aktiviteter säger de också indirekt att de kommer att fortsätta om politikern inte gör som de vill. Själva hävdar klimataktivisterna att aktionerna inte handlar om att skada människor. De vill snarare få uppmärksamhet för klimatkrisen. De har ett gott syfte, och i grund och botten har de rätt: den globala uppvärmningen måste hejdas. Det är nästan alla överens om.”

Men det ”goda syftet” är förrädiskt. Det gör att det är lätt att se mellan fingrarna med metoder som faktiskt utgör ett hot mot den liberala demokratin.”

Än så länge har klimataktivisterna i Europa inte utfört regelrätta terrordåd. Men både säkerhetspolisen och politiker måste vara uppmärksamma på en eventuell radikaliseringsprocess. Steget från att attackera lastbilar till att ge sig på chaufförerna som kör dem är nödvändigtvis inte enormt för den som tror att jorden är på väg att gå under.”

https://www.gp.se/ledare/varning-för-grön-extremism-1.94672718



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar