fredag 31 mars 2023

Lägg ner regionerna

Inkompetens och stort skatteslöseri

Utvecklingspartiet demokraterna vill på goda grunder avveckla regionerna som särskilda politiska maktplattformar. I nuläget fyller de vare sig någon större demokratisk nytta eller sköts kvalitativt och effektivt. Av dagens runt 6000 regionpolitiker kan med fördel istället max 3000 av dem engagera sig i större kommunförbund och via sina partier kopplat till riksdagsuppdrag. Varje dag som går utan att regionerna avvecklas är en förlorad och onödigt dyr dag för oss svenskar.

Region Uppsala misslyckas år efter år både med att säkerställa kvalité inom sjukvården och kollektivtrafiken. Samtidigt misslyckas de konstant med att sköta ekonomin. Demokratiskt är ett problemen med Regionerna att få invånare fattar skillnaden mellan kommuner och regioner. Väldigt få regionpolitiker är kända bland invånarna de förväntas företräda. Det är dåligt. Eftersom Sveriges representativa demokrati är den per invånare mest politikertäta bland demokratier, trots få partianslutna invånare, anser Utvecklingspartiet demokraterna att vinsterna för oss invånare med att avveckla dagens regioner skulle vara stora. 349 riksdagsledamöter kan med fördel, i sina län, ta ett politiskt ansvar för specialistsjukvården samt kommunövergripande kollektivtrafik. Större kommuner kan med fördel ta över primärvården och kollektivtrafikens stadstrafik. Eftersom riksdagsledamöter väljs per län kan en klok nedläggning av regionerna snabbt genomföras. Vad väntar Socialdemokraterna, Moderaterna och SD på? Gör det om ni anser er vara till för oss invånare i landet Sverige! Flytta primärvården till kommunerna. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/regionradet-i-uppsala-vi-ligger-redan-en-halv-miljard-back

Timbro ger nedan ett exempel på hur en region kraftigt tillåter slöseri av skattebetalarnas pengar. Benjamin Dousas artikel nedan är läsvärd. 

"En av de innovationer som inledde den industriella revolutionen var Spinning Jenny. Tack vare den nya spinnmaskinen kunde åtta trådar spinnas samtidigt. Tidigare utfördes arbetet helt manuellt. Av rädsla för sina jobb tog handspinnare till våld för att stoppa spinnmaskinen – kanske en förståelig reaktion utifrån handspinnarnas perspektiv, men med potential att beröva både den egna och alla efterföljande generationer på ofattbart välstånd."

"Konkurrens driver både teknikutveckling, kostnadsbesparingar och ibland nedläggningar. Människor och företag måste vara fria att själva fatta beslut om kapitalallokering. Risktagande, genom nya investeringar, är det som driver mänskligheten framåt. På kort sikt kan processen leda till varsel och uppsägningar, på lång sikt blir vi alla vinnare."

"Kreativ förstörelse, där nya verksamheter ersätter gamla, sker ständigt i den privata sektorn i en öppen ekonomi. I offentlig sektor, med långsammare beslutsfattande och stort politiskt inflytande, går det långsammare. Det leder till att skattepengar inte används där de gör störst nytta."

"Ett aktuellt exempel som sätter fingret på detta finns i Stockholms pendeltågstrafik. Varje pendeltåg i Stockholms kollektivtrafik har en lokförare längst fram. Det är inget konstigt, eftersom de behövs. Än så länge i alla fall. Men det få känner till är att det i mitten av varje tåg också finns en så kallad tågvärd. Tågvärden har bara två arbetsuppgifter: att kliva ut på varje perrong för att säkerställa att ingen passagerare hamnar i kläm mellan tåget och plattformen och att trycka på en knapp för att fälla ned en ramp så att personer med funktionsvariationer kan komma på tåget. På Roslagsbanan, en lokalbana till Stockholms nordöstra kommuner, har tågvärdarna bara en uppgift, eftersom de tågen har så lågt insteg att rampservicen inte behövs."

https://timbro.se/smedjan/region-stockholm-slosar-miljoner-av-dina-skattekronor/

Bra att en regering återigen försöker reformera kommun-Sverige! Det räcker med max 100 kommuner i dagens samhälle. Och bort med Regionerna! Det räcker att ha regionindelningen genom statens län och att kommunerna formar frivilliga kommunförbund. Enorma kostnads och effektivitetsbesparingar skulle uppnås utan att demokratin försämras eftersom dagens teknologi kraftfullt kan inkludera invånarna mycket bättre än förr i samhällsprocesser framåt. 

https://www.dagenssamhalle.se/styrning-och-beslut/demokrati/nytt-besked-fran-slottner-dags-sla-ihop-kommuner/?utm_campaign=DS_Gratisbrev_Senaste_nytt&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=7b4e29b83e19424f893423a030d32b13&elq=a96b282ba9fa4e0a89e453fa8a7e2309&elqaid=61266&elqat=1&elqCampaignId=45645&elqcst=272&elqcsid=983



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar