torsdag 23 mars 2023

Korrekt lägesbild

Inse kompetensutmaningen

Under flera räntedopade år har både näringsliv och offentlig sektor skrikit efter kompetens som man inte lyckas hitta i tillräckliga mängder. Det bidrar självklart till att automatiseringen av våra samhällen ökar tempo. Nu med snabbt högre räntor, parallell inflation, globalt handelskrig och en åldrande befolkning ändras spelreglerna ordentligt för enskilda, företagare och offentlig sektor. Nu minskar efterfrågan på arbetskraft när priset på pengar kraftigt ökat och många projekt inte längre ekonomiskt bär sig. Samtidigt finns bara tre sätt för att bibehålla eller öka tillväxten i ett samhälle. I bästa fall också förbättra produktiviteten. Genom att det föds tillräckligt med nya barn som utbildas konkurrenskraftigt, genom kompetent invandring och genom kraftig automatisering av arbetsuppgifter. 

Som vanligt ligger politiken långt efter verklighetens utveckling. Varför är det så i en värld där prognoserna om framtiden är allt bättre? En sak som är helt säker är att vi vet att vår befolkning blir allt äldre. Den vetskapen innebär bland annat att det finns ett stort kompetensbehov inom äldreomsorgen och sjukvården. Vi vet också att Sverige de senaste åren haft en kraftig invandring. Vi vet också att många utomeuropeiska invandrare har mycket svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Språket är ett av skälen. Med den vetskapen är det i ljuset av arbetskraftsbehovet inom äldreomsorgen och sjukvården än sjukare att vi inte säkerställer bra utbildning i det svenska språket till våra invandrade barn. Vem vill ha en undersköterska eller sjuksköterska inom äldreomsorg eller sjukvård som man inte bra kan kommunicera med?

Naomi Abramowicz, GP, skriver intressant om hur många av våra barn som växer upp i utanförskapsområden får sämre framtidsutsikter "bara" av skälet att de inte får en bättre chans att lära sig bra svenska. Att många äldre har svårt att lära sig svenska är en sak, att missa en betydligt lättare chans att lära invandrade barn svenska är "grovt tjänstefel".

"Nyanlända flyktingar från Syrien har precis den utbildning och kompetens som Sverige skriker efter, exempelvis som lärare och läkare. Så framställdes det i samband med det stora flyktingmottagandet 2015. Det största hindret var att kunna validera utländska akademikers utbildning. Sen skulle allt lösa sig, och det skulle bli en vinst för det svenska samhället."

"Men att översätta kompetens från ett språk och en kultur till en annan är mycket mer komplicerat än så. Det framgår av forskningsrapporten ”Invandrade lärares erfarenheter efter Snabbspåret för lärare och förskolelärare och kompletterande lärarutbildningar” från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering."  

"Forskarna har undersökt hur det har gått för ett antal nyanlända, majoriteten av dem från Syrien, som har gått snabbspårsutbildningen för att bli lärare i svenska skolan. De har även intervjuat rektorer som har anställt lärare från utbildningen. ”Anpassningen till den nya lärarrollen i Sverige är komplicerad och utmaningarna är många”, skriver forskarna."

"Många av lärarna med flyktingbakgrund brukar undervisa i socioekonomiskt utsatta områden, där en majoritet av eleverna har ett annat modersmål än svenska. Det hjälper knappast barnens språkutveckling att de varken har skolkamrater eller lärare med svenska som modersmål. Det riskerar att bli ytterligare ett hinder för barnen att lära sig svenska på den nivå som krävs för högskola och universitet."

"Det är lätt att ömma för den som behöver börja om på nytt i ett främmande land. Och det är säkert jättebra för lärarnas språkkunskaper att de får lära sig svenska av eleverna. Men hur bra är det egentligen för eleverna att läraren har så begränsade språkkunskaper att de behöver hjälpa den sistnämnda med svenskan? Var finns barnperspektivet, som det annars vurmas så mycket för? Skolan ska trots allt vara till för eleverna – inte för lärarna."

https://www.gp.se/ledare/ska-skolbarn-verkligen-lära-utrikes-födda-lärare-svenska-1.94554283

https://www.gp.se/ledare/god-spr%C3%A5kf%C3%B6rm%C3%A5ga-ett-skydd-mot-utanf%C3%B6rskap-1.87286902

Även om Sanna Marin, Finlands stadsminister, kan tyckas vara tidigt ute, med Socialdemokraterna i Finlands ambitioner om arbetstidsförkortningar, har de helt rätt. Det handlar både om att ge det stora flertalet människor i våra unika samhällen mer personlig frihet och att hantera en allt mer automatiserad värld parallellt med att vi blir allt fler människor på jorden. Det är inom kort riksdagsvalets sista dag i Finland. Kortare arbetstid lockar nog många väljare.

https://svenska.yle.fi/a/7-10030905

Ett exempel på hur slö politiken är på att driva fram rimliga lagar är kopplat till säkerhetsindustrin. Nedan program i SVT dokument utifrån är värda att se för att få ett övertydligt exempel. När nationella spionverktyg används mot enskilda personer på det sätt som beskrivs är vi verkligen farligt ute. Inte minst i Israel är det nu "nära inbördeskrig" mellan den judiska befolkningen över upplevda grova demokratiska övergrepp som regeringen Netanyaho vill införa. Metoderna för auktoritära styren att förtrycka det stora flertalet börjar bli besvärande många och potenta. Mer frihet är bättre än mer ofrihet.

https://www.svtplay.se/video/ePvA6XY/dokument-utifran-pegasus-spionprogrammet/1-listan

https://www.svtplay.se/video/82ovq64/dokument-utifran-pegasus-spionprogrammet/2-avslojandet?info=visa



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar