söndag 5 mars 2023

Rädda oss från ordstormarna

Belöna företagsamhet och mätbara resultat

Det sticker ordentligt i ögonen på många att VOLVOs VD, Martin Lundstedt, tjänat nästan 60 miljoner kronor 2022. Ett resultat främst av att bolaget som han är operativt ansvarig för gått bra. Också att ledarskapet över den svenska kronan inte imponerar. Det finns gott om svenskar som är avundsjuka på ”framgångsrika” personer. Personligen har jag återkommande förvånats över att vissa som klagar över direktörsersättningar inte klagar på till exempel Zlatans eller Stensons enorma årliga ersättningar. Stenson som säkert kan prestera bra ytterligare tio år. Hur kan man tro att en skicklig VD i ett globalt företag är mindre värdefull än en världsspelare i fotbollslaget PSG? Med det sagt tjänar nästan varje spelare i PSG årligen mer än VOLVOs VD 2022.

Det är styrelsen och ägarna som tyckt att Lundstedt varit värd de arvoden han får för 2022 utifrån det belöningssystem de gett honom. Andreas Cervenka, journalist, ogillar det skarpt och ger i nedan artikel i Aftonbladet uttryck för hur orimligt han tycker det är. Och att det är ytterligare exempel på ”Girig-Sverige”. Jag gillar Cervenkas attack på orimliga orättvisor. I detta fall tycker jag dock ”bara” det är uttryck för att svensk Jante-kultur blivit mycket mindre slagkraftig i en global värld och en värld där finansmarknaden styr. Att ägare kan förstöra sina bolag har vi gott om exempel på. Två sjuka exempel är KODAK och NOKIA. En sak de exemplen lärt vissa ägarkretsar är att ersättningssystem, inklusive bonusar, får inte tillåta kortsiktiga möjligheter att vara egoistiskt girig.

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/zExPJ9/sa-manga-fler-miljoner-fick-volvo-vd-i-bonus

Vissa företagsledare tycks tro att proffspolitikernas vackra ambitioner och ordbajseri kan få dem att överleva på kapitalmarknaden. Så är det inte. På börsen, och i bonussystem, gäller leverans av löften eller kalla nyckeltal. Inget annat. Därför krossas nu också många börsbolags värderingar då VDn pratat för mycket och gjort för lite för att leverans av önskade och utlovade resultat ska ske. I Expressen nedan beskriver Malin Siwe mycket väl hur sjuk den politiska världen blivit. Det är inget för näringslivet att ta efter. Börsslakten på flera sådana bolag med ”snackis-VDar” har varit skoningslös de senaste månaderna. Det är bra även om jag själv är delägare i ett sådant ”utbombat” bolag.

Utsläppsminskningar. Elpriser. Tågavgångar efter storm. Hur vore det att lova tunt och hålla runt? I stället för tvärtom. Sprid glädje i stället för ilska.”

Politiker och företag bör sluta med ovanan att göra överoptimistiska prognoser för att behaga väljare och lobbyister. Ge oss glada överraskningar i stället. Det lär löna sig i längden.”

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/tank-att-fa-bli-glatt-overraskad-nan-gang/

Om jag enskilt fick bestämma skulle inga offentliga chefer kunna få högre fasta ersättningar än runt 130.000 kronor per månad. Därutöver tycker jag även invånarstyrda verksamheter ska tillämpa mätbara bonussystem. Då skulle både budgetdisciplinen och den styrande politikens vilja få bättre genomslag. Om det är jag helt säker. Många svenskar i gemen skaffade barn utifrån hur föräldrasystemet utformades. Ekonomiska incitamentssystem fungerar. Det är hög tid för även det offentliga Sverige att inse det och tillämpa dess principer kopplat till chefsersättningar. Men det måste göras klokt! Vattenfalls extrema löneinflation för de högsta cheferna luktar illa.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/kEmJXa/vinnare-pa-vattenfall-direktorerna




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar