fredag 17 mars 2023

Korkad invandringspolitik

Självförsörjande specialister = Ja tack!

Migrations- och integrationspolitiken har länge varit illa skött i Sverige. Inte minst Reinfeldt (M) och hans regeringar körde Sverige ner i diket genom oklok politik inom dessa viktiga områden. Att MP ofta bär på en stor delskuld när allvarliga politiska misstag görs är också ett faktum. Och i nedan debatt visar C tydligt att de fortsätter att vara vilse och naivt ge uttryck för ett gränslöst Sverige. 

Centerpartiet beskriver väl i nedan debattartikel att de inte fattar att all kraft nu måste läggas på expertinvandring och i övrigt stopp tills integrationen och självförsörjningen kraftigt förbättrats kopplat till de senaste tjugo årens invandring. Nej, det är inte ett hårt slag mot Uppsalas företagande att Sverige under överskådlig tid stoppar annan invandring än verifierade experter och kvotflyktingar. Innovationer och ekonomisk tillväxt kräver en invandringspolitik med fokus på expertinvandring och i övrigt integrationsfokus. Bara i Uppsalas kraftiga befolkningstillväxt de senaste åren är över 50% invandrare. Mycket bättre integrationsarbete av redan invandrade är nödvändigt. Och språkträningen är central då arbetskraftsbehovet är extremt högt inom äldreomsorgen och sjukvården.

Nyligen presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna ett tilläggs­direktiv till Utred­ningen om en behovs­prövad arbetskrafts­invandring. Detta för att skärpa villkoren för arbetskraftsinvandringen till Sverige. Ett hårt slag mot Uppsalas företag och ett, som Svenskt Näringsliv uttrycket det, "stort ingrepp i svensk arbetsmarknad" som riskerar att hota Uppsalas utveckling framåt.”

https://unt.se/debatt/artikel/regeringens-politik-ar-ett-hot-mot-uppsala/j8wkovyj

Är det SD som hindrar Sverige från att driva en tillväxt- och konkurrensfrämjande invandringspolitik? Nedan debattartikel i Expressen är viktig. Det är inte ”bara” forskares familjer som självförsörjda måste bjudas in till Sverige. Alla experter som kommer till våra internationella bolag för några års tjänst måste självförsörjda få komma. Svårt att fatta? Tydligen. 

”Forskare måste kunna ta hit sina familjer. Annars riskerar Sverige att förlora ledande forskare, skriver Göran Arrius, Saco, och Sanna Wolk, Sulf.”

Om regeringen och SD nu vill förbättra villkoren för utländska forskare, vilket de skriver i Tidöavtalet, menar vi att det är kontraproduktivt att försämra för forskarnas familjemedlemmar. Att inte göra om misstagen från 2021 bör vara ett minimikrav för att attrahera och behålla kompetens från andra länder.”

Regeringens iver att strama åt viss invandring riskerar att förhindra annan invandring - som regeringen säger sig vilja ha! Sverige som kunskapsnation har inte råd att misstagen från 2021 upprepas för utländska forskare och deras familjer. Det hämmar forskningen och landets konkurrenskraft.”

https://www.expressen.se/debatt/forskare-flyttar-om-deras-familjer-inte-far-invandra/

Redan den 29 mars 2022 gick Utvecklingspartiet demokraterna ut i en UNT debattartikel och krävde att de ukrainska flyktingar som kommer till Uppsala ska få undervisning i svenska genom så kalla Svenska för Invandrare, SFI. Allt annat är korkat. Uppsala kommun har också sedan dess genom en EU-fond erbjudit en variant av SFI till ukrainare. Det är mycket bra men det behövs också ett examinationsupplägg som gör att de inte av språkskäl diskvalificeras från ett möjligt jobb för att de inte kan intyga rimliga kunskaper i svenska. Staten måste finansiera denna viktiga språkundervisning.

"Det är i våra kommuner som integrationsarbetet måste vara tydligt, målmedvetet och inkluderande. Vi måste hjälpa dem att snabbt kunna börja bygga upp sina liv igen. De redan i dag många långvarigt bidragsberoende får inte bli fler. Ukrainare är vana vid att tjäna sitt eget levebröd. Barn och vuxna måste omgående få hjälp med att lära sig svenska. Det är en meningsfull sysselsättning och på många andra sätt värdefullt. Inför undantagsregler som gör att alla vuxna ukrainare direkt kan börja jobba. Kommuner måste snabbt fatta beslut om att acceptera långvariga tillfälliga bygglov för till exempel barackbostäder. Låt inte klockan gå; nu gäller det att snabbt aktivera dessa lidande människor på ett sätt som både integrerar dem så fort som möjligt samt hjälper dem att genom meningsfulla aktiviteter lindra oron för deras nära och kära i Ukraina." 

https://unt.se/debatt/artikel/infor-undantagsregler-som-mojliggor-battre-integration/r05nd80j

Att bland andra Centerpartiet i Uppsala ett år senare än UP, i en UNT debattartikel, kräver att ukrainare i Uppsala ska få formell utbildning i svenska är bra. Men sent. Precis som en EU-fond just nu finansierar språkundervisningen i Uppsala för ukrainare är det statens ansvar att finansiera ytterligare språkliga insatser i svenska för ukrainare. Orimligt att kommunerna ska finansiera detta i en tid där kommunernas ekonomier är i gungning samtidigt som statens ekonomi är god. Eller tror regeringen att ett nytt bankkrispaket snart krävs….

”När staten inte tar sitt ansvar måste kommunen göra det.”

https://unt.se/debatt/artikel/erbjud-ukrainska-flyktingar-svenskundervisning/r9393dzr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar