måndag 27 mars 2023

Ett tecken i tiden

Israel i gungning

Extremism är alltid av ondo. Oavsett var på jorden den visar sig på olika sätt. Ständiga förändringar är en del av naturlagarna och kommer så att förbli. Att förändringarna går allt fortare kan exemplifieras på många sätt. Att nu är en ny brytningstid inför någon form av ny ordning för oss människor känns väldigt uppenbart. Bara några få symptom på att förändringsvindarna är kraftiga är det politiska kaoset i Frankrike och Israel. 

I bland annat The Jerusalem post nedan beskrivs tydligt att Israel bara efter att ha funnits som nation i 70 år av vissa beskrivs vara nära inbördeskrig mellan judar. Precis som jag i min bok "En stund på jorden" gör journalisten nedan värdefulla kopplingar till Sun Tzu och Niccolo Machiavelli. Maktspel pågår hela tiden i mer eller mindre stor styrka. Vad är det som händer på vår jord? Är det kinesisk strategi som verkar för deras intressen framgångsrikt? Är det ”World Economic Forum” som driver en agenda? Är det bara tillfälligheter att även Israel nu splittrats i en brytningstid? En tid som leder in oss i det okända och kanske läskigare. Glöm inte Naomi Kleins bok ”Chockdoktrinen”. Tider av kaos kan leda till en samhällsutveckling som inte alls blir liberalare. 

The last several days have made Israel appear increasingly chaotic.”

History provides some insight into the method of governance in which chaos plays a role. Throughout history, various theorists such as Niccolo Machiavelli have proposed methods for governance, such as he spelled out in “The Prince.” Machiavelli saw chaos everywhere around Italy in his time.”

Thinkers such as Sun Tzu also wrote influential works on military strategy. A quote attributed to Sun Tzu says that “in the middle of chaos, there is also opportunity.” French Revolution figure George Danton is well known for his quote “Il nous faut de l’audace, encore de l’audace, toujours de l’audace,” essentially meaning “audacity, audacity and more audacity.”

https://m.jpost.com/israel-news/politics-and-diplomacy/article-733222/amp

https://sv.wikipedia.org/wiki/Chockdoktrinen

I The Time of Israel kan vi läsa:

A 'pogrom' in Huwara and a fake state budget in Jerusalem all tell the same story of a government losing control on all fronts”

https://www.timesofisrael.com/in-netanyahus-israel-from-fiery-riots-to-boardroom-bedlam-chaos-reigns/amp/

Det är intressant att en person som Netanyahu återkommande kan väljas till premiärminister i Israel. Och kaoset i Israel visar tydligt att även israeler och judar självklart tycker olika även om enskilda bland annat klassar sig som israel och jude. Vissa av oss är lojala mot principer och ideologier. Vissa av oss är lojala mot klaner och en specifik folkgrupp. Vissa av oss är lojala mot ett nationellt koncept. Vissa av oss är lojala mot ”penningpungens” maximerande. Och så vidare. Vi är och tycker mer eller mindre olika. Oavsett vilken grupp vi tycker oss tillhöra. Och i den verkliga världen är de allra flesta av oss del av många olika grupper som vi tycker har liknande intressen och livsåskådningar som oss själva. Nedan några svenska reflektioner på det som händer i dagens Israel.

https://www.expressen.se/nyheter/israels-president-gar-emot-netanyahu/

https://www.expressen.se/nyheter/svenske-jonatan-i-israel-vart-liv-ar-100-procent-hotat/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar