onsdag 15 mars 2023

Svenskar har fel

Hur byggs tillit när man tycker väldigt olika?

Det är inte lätt att förstå alla problem som stora kulturkrockar skapar. Om Sverige dessutom ses som ett kristet land, trots att det är sekulärt, blir den klassiska konflikten mellan kristendom och islam påtaglig. ”Bara” att inte många svenskar vill inse att dessa kulturkrockar är omfattande bland många nyligen invandrade skapar stora integrationsproblem. Den som inte på allvar förstår utmaningar med starka kulturskillnader kan inte lösa kulturrelaterade problem. Att många invandrade muslimska familjer inte förstår den svenska Socialtjänstens uppdrag är inte konstigt. Och varför tror allt för många att de lättvindigt ska ”köpa” svenska lagar som avviker från vad de är vana vid?

Att även svenskars barn omhändertas när Socialtjänsten anser det nödvändigt tycks många berörda invandrare inte förstå. Många invandrare med muslimsk tro inbillar sig att svenska myndigheter tar barnen för att de ska räddas från islam. Det sprids till och med rykten om att barnen hos fosterfamiljer ska formas till ”goda kristna”. Det tycks som att ”välkommen till Sverige”- introduktionen måste inkludera ett ordentligt pass om hur socialtjänsten i landet fungerar. Oavsett varifrån föräldrar kommer ifrån. Samma introduktion måste börja med skyldigheter och därefter beskriva möjliga rättigheter. Rättigheter som kräver att man följer skyldigheterna.

Den som känner till hur Socialtjänsten arbetar, och som vet vilken typ av ärenden de jobbar med, vet att även många ”svensk svenskar” engagerar Socialtjänsten. Även bland ”svensk svenskar” är många gånger upprördheten stor över hur felaktigt man anser sig behandlad. För mig är det solklart att när barn är inblandade är det 100% barnens bästa som ska vara i fokus. Att ha föräldrar som låter sina barn spåra ur och bli till exempel grovt kriminella är inte barnens bästa. Den som skaffar barn har ett mycket stort föräldraansvar. Lyssna gärna på nedan SR/P1 program om hur allt för många invandrare inte förstår vilket uppdrag Socialtjänsten har när barn är inblandade

Vad kan göras för att glappet mellan föräldrar och socialtjänsten ska minska? Hur ska rädslan och fördomarna ersättas av tilltro?”

https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-paverkades-relationen-mellan-socialtjansten-och-foraldrar-av-desinformationskampanjen-kring-lvu

En enkel sanning är att vissa vätskor inte fungerar bra tillsammans, de skär sig alltid. De som laborerat med kemi känner väl till det. Den som inte förstår det kan inte förhålla sig klokt till allvarliga konflikter mellan människor. Att i ett och samma bostadsområde placera till exempel någon variant av extremistmuslimer och någon form av extremistjudar är dömt att leda till allvarliga konflikter. Oavsett hur mycket resurser polis och socialtjänst sätter in för att försöka uppnå harmoni. Kemin mellan dessa grupper fungerar helt enkelt inte. ”Kemiproblem” finns inte bara mellan oss individer. Det finns också mellan grupper med starka laglojaliteter. Vilken AIKare gillar Hammarbyare?….




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar