lördag 18 mars 2023

Upp till kamp

Nolltolerans

Att tillämpa nolltolerans mot brott i våra skolor är mycket viktigt. Det räcker dock inte för att Sverige ska få mer väluppfostrade samhällsmedlemmar. Det är dags för oss i Sverige att till exempel lära av Tyskland. Där säger de flesta vuxna till barn och unga som går över acceptabla gränser. Inte minst för att klara en allt mer mångkulturell verklighet måste vuxenvärlden hjälpa till att uppfostra våra barn och unga. Går det med tanke på alla olika kulturer? Ja, ”Den gyllene regeln” gäller inom alla religioner. Om alla vuxna tar ett uppfostringsansvar som bygger på principen att du ska behandla andra som du själv vill bli behandlad tar oss långt mot en mer respektfullt beteende mot varandra, oavsett kulturell bakgrund. 

När jag växte upp som barn fanns fortfarande civilkurage hos många äldre att säga till barn och unga som uppträdde oacceptabelt i offentlig miljö. Jag är inte purung men det är inte heller väldigt länge sedan. Det är hög tid att vi alla börjar hjälpa till att få ordning och reda i vårt gemensamma land! Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om ett urspårat civilkurage nedan. Det måste återvinnas och i en mångkulturell värld får vi inte tillåta separata klansystem. I Sverige gäller svenska lagar oss alla jämlikt.

Vi lever tillsammans i det här samhället och våra gemensamma normer är värda att försvara, även vid mindre allvarliga brott. Men är det verkligen klokt att agera på det viset som jag gjorde? Är inte civilkuraget också en form av risktagande? Mycket tyder på att det inte alltid längre slutar väl att säga ifrån offentligt när barn beter sig illa eller förstör.”

Det här är inte ”bara” en grov misshandel. Den vittnar om en sorts förändring av den offentliga normen i Sverige. Om man i vanliga fall är en unge som hittat på något sorts hyss i offentligheten är en tillsägelse av en vuxen en sorts påminnelse – samhällets normer gäller även när jag inte är med mina föräldrar. Man gör något som inte är tillåtet men vet att det är skäl för att skämmas.”

I ett klan- och släktdominerat samhälle existerar ingen fungerande rättsstat eller statlig rättskipning. Men det innebär inte att det råder total avsaknad av rättskipning – men den äger rum på klan- och släktnivå. Familjeöverhuvuden och äldre släktingar avgör rättvisan och de försvarar familjens och klanens heder och integritet. Andra vuxna har i ett klan- och familjeperspektiv ingen rätt att tillrättavisa barn från andra släkter på det sätt som skedde. Det är den egna släktens skyldighet och privilegium.”

Det är därför man även som barn växer upp med insikten att det inte är familjens regler som gäller i offentligheten eftersom offentligheten är gemensam. Andra vuxna har i detta system inte bara en rätt utan även en sorts implicit skyldighet att upprätthålla normer i offentligheten om de ser andra, i synnerhet barn, bryta mot dem.”

”Det blir allt vanligare att dessa två kulturer – och sätt att se på skuld och ansvar – kolliderar i Sverige. Men för många är det här redan vardag. För personer som bor i en del utanförskapsområden har det varit så här under lång tid.”

https://www.gp.se/ledare/civilkuraget-hotas-till-tystnad-i-sverige-1.94157325

Igår genomförde Uppsala kommun ett ”strategiskt seminarium” för kommunens politiska- och tjänstemannaledning. Där gavs perspektiv på vår nutid och starka prognoser om vår framtid. Där beskrevs bland annat av Polisen att den grova brottsligheten med skjutningar och sprängningar ökat men att i princip all annan brottslighet minskar. Samtidigt lyftes ordningsproblemen i våra skolor tydligt upp. Och en integrationsforskare visade tydligt bland annat att det sekulära svenska samhället möter religiöst fostrade invandrade. Och den verkliga bilden av våra invandrare är mycket ”kluven”. Många av våra bästa elever på gymnasier och universitet är starkt invandrarkopplade. Samtidigt är starkt invandrarkopplade överrepresenterade bland socioekonomiskt svaga och i brottsstatistiken. En intressant reflektion från Polisen är att ungdomar är ”så kriminella”. Enligt statistiken är medelålders minst lika kriminella. Och i ”The big picture” är få kriminella.

En sak är helt säker, de ekonomiska läget för Uppsala, och Sverige i stort, är mycket problematiskt. Hur mycket man än vill se ”halvfulla glas” nu så är de allt mer ”halvtomma”. Och de organisationer som inte snabbt anpassar sig till en helt ny ekonomisk värld går en ”blodig” framtid till mötes. I dessa svåra ekonomiska tider måste vi tänka nytt och börja jobba mycket smartare än förr. Bara i Uppsala kommun förväntas redan höga räntekostnader öka massivt de kommande åren. Det är inte hållbart. Och parallellt med de ekonomiskt hårda tiderna måste vi inkludera våra invandrare mycket bättre än hittills. Hur kan du bidra till att vi lyckas? Någonannanism duger inte i detta viktiga förbättringsarbete.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ecb-hojer-rantan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar