fredag 10 mars 2023

Svenska För Invandrare, SFI

Rättigheter och skyldigheter

Skolverket oroas av att allt fler hoppar av utbildning i svenska, svenska för invandrare, SFI. Det är onekligen en dålig utvecklingen. I Sverige är det i de flesta fall viktigt att man kan rimlig svenska för att ha goda möjligheter på den svenska arbetsmarknaden. Efter många år av kraftig invandring är bra former för utbildning i svenska mycket viktigt för att motverka segregation och långvarig arbetslöshet. Eftersom vi i Sverige har stora utanförskapsproblem är det samhällskritiskt att säkerställa goda kunskaper i svenska. TV4 gjorde ett bra reportage om detta nyligen.

"Nära hälften av alla de som studerar på SFI hoppar av utbildningen (2021). Och andelen har ökat tydligt de senaste åren enligt TV4 Nyheternas genomgång. Samtidigt visar det sig att många av de som hoppat av svenskundervisningen varken har jobb eller studier efter ett år. Enligt läraren Annika har avhoppen främst märkts av bland de undervisnings/studiegrupper där läs- och skrivkunnigheten är som lägst - så kallat studieväg 1:

– Vi har märkt av pandemieffekt.

Men avhoppen startade långt innan pandemin visar TV4 Nyheternas undersökning. Se i spelaren ovan."

https://www.tv4.se/artikel/2O87E5ksEpZH9OiPH1D922/naestan-haelften-hoppar-av-sfi

Inte minst flyktingar från Ukraina måste få hjälp att lära sig svenska så fort som möjligt. Många ukrainare vill fort kvalificera sig för att arbeta i Sverige. Den viljan måste stöttas av oss som samhälle.

Som vanligt är det svenska samhället senfärdigt att anpassa samhällssystem till nya verkligheter. I Utvecklingspartiet demokraternas partiprogram framgår det till exempel att en effektiv och rättvis integrationspolitik ska kräva mätbara kunskapsförbättringar i svenska genom SFI för att ha rätt till försörjningsstöd. Det är ett tydligt, starkt och rimligt motkrav då vi vet att integrationen då kraftigt kan förbättras. 

Samtidigt som det är mycket viktigt att öka kunskaperna i svenska i Sverige är det viktigt att inse att våra invandrares språkkunskaper är en stor tillgång. Den omfattande invandringen till Sverige de senaste årtiondena har berikat landet med språkkunskaper inom språk som ur ett globalt perspektiv representerar stora positiva möjligheter. Detta perspektiv är viktiga att komma ihåg samtidigt som vi stärker kunskaperna i svenska hos alla som lever i Sverige.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar