fredag 3 mars 2023

Budgetdisciplin viktigt

En hållbar ekonomisk politik

I många offentliga sammanhang talas det ofta om de tre hållbarhetsperspektiven. De är social-, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. I den verkliga världen är dock god ekonomi av central betydelse för att klara av de övriga två hållbarhetsperspektiven. Utan god ekonomi är kraften klen för att bra jobba med att få till social- och ekologisk hållbarhet. 

Gunnar Wetterberg, krönikör i Expressen, skriver läsvärt nedan. Den som inte förstår varför jag helt fokuserar mitt politiska engagemang på praktiska verksamheter som kommuner och regioner ansvarar för kanske förstår det när ni läser hans artikel. De lokalsamhällen som kommer att klara sig bäst framöver företräds av relevant erfarna och meriterade politiker med beslutskraft. Jag är särskilt glad över att UP fått igång ett omfattande förbättringsarbete inom Uppsala kommun. Effektiviteten och produktiviteten måste upp och resurser måste omfördelas till kärnverksamheterna. Trycket för att ställa om behöver dock växlas upp ytterligare i Uppsala kommun. Du som bryr dig om vår välfärd, läs artikeln minst två gånger. 

Den 14 mars ska regeringen lägga fram vårens viktigaste proposition till riksdagen: ”Effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner”. Titeln må låta torr, men i grunden handlar det om en ödesfråga för Sverige. Det är kommunerna och regionerna som kommer att dra det tyngsta lasset i välfärden i framtiden.”

Det är kommunerna och regionerna som kommer att dra det tyngsta lasset i välfärden i framtiden.”

Befolkningen åldras – det belastar vården och omsorgen, inte minst genom den kvarts miljon som kommer att lida av demenssjukdomar 2030. Men kommunerna har också ansvaret för skolan, i bästa fall det mest verksamma offentliga motmedlet mot segregation, utslagning och sociala orättvisor. Men utmaningen består inte bara i att fler kommer att behöva mer hjälp av kommuner och regioner. Det kommer också att krävas många fler som arbetar där, och den efterfrågan kommer att driva upp lönekostnaderna redan innan bemanningen ökar.”

Men pensionerna är bara halva problemet. Den andra hälften är vården och omsorgen – och där är praktiskt taget ingenting gjort. Ändå är frågan precis densamma: hur ska färre kunna betala för fler?”

Ännu går mycket av vården och omsorgen till de små kullarna som föddes på 1930-talet, men allt fler fyrtiotalister passerar nu 80-årsgränsen, då behoven ökar på allvar. Om kommuner och regioner nätt och jämnt får budgetarna att gå ihop i dag, hur ska det då bli när antalet åttioplussare blir ännu större under det närmaste årtiondet? Det kommande lagförslaget bygger på utredaren Clas Olssons förslag från häromåret. Den utredningen handlar om vilka regler som ska gälla för kommunernas ekonomi. De var länge alldeles för slappa.”

Det är rimligt att staten täpper till eller kraftigt krymper de kryphål som hittills funnits för de kommuner som inte lyckats få ihop sina budgetar. Men det är också viktigt att staten tryggar de långsiktiga förutsättningarna för kommunerna att hantera det ökande demografiska trycket.

”Staten måste stå för en del av de ökande kostnaderna, så att inte kommunerna och regionerna tvingas höja sina skatter. Kommunalskatten innebär att skatten på arbete ökar – rena Ebberöds bank, när det är just mer arbete vi behöver för att klara en generös välfärd.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/nu-kommer-varens-viktigaste-lagforslag/

Är Sverige redan i stagflation eller är vi påväg in i en sådan ekonomi? Vad tror du? Av vissa kallas det för en mardröm för politiker. Särskilt för dem som styr. Samtidigt är det tider då alla ansvarsfulla partier borde satsa på samarbete istället för konflikt om man ser till sina invånares bästa. 

https://fof.se/artikel/2023/1/risk-for-stagflation-nar-ekonomin-skiftar/

https://ackordscentralen.se/stor-risk-for-stagflation/

https://www.ekonomifakta.se/Ordlista/Stagflation/

Regeringen är i vart fall tydlig med att vi befinner oss i ett mycket svårt ekonomiskt läge.

https://www.regeringen.se/artiklar/2023/03/besvarligt-lage-i-ekonomin/

Debattören Henrik Jönsson är härlig på många sätt. I nedan GP krönika berättar han varför den misslyckade migrationspolitiken starkt bidrar till att svensk ekonomi befinner sig i kris. Läs och lär lite om samband kopplat till hur välstånd skapas.

Svensk arbetsmarknad är inte anpassad för människor med låga kvalifikationer. En stor invandring från från utsatta länder leder därför antingen till arbetslöshet eller lägre produktivitet i ekonomin.”

https://www.gp.se/ledare/utanförskapet-är-en-orsak-till-sveriges-låga-tillväxttal-1.93280244



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar