måndag 13 mars 2023

Behövs dansställen

Socialt missanpassade

Är all utveckling av godo? Nej. Finns det båda bra och dåligt kopplat till många förbättringar? Ofta. Jag är ”barnsligt” intresserad av beteendevetenskap kopplat till homosapiens sapiens, människan. Det intresset har jag burit på länge utan att ha utbildat mig till psykolog. Och livets skola har lärt mig mycket om att varje individ är unik, om relationer och att de kulturella skillnaderna påverkar oss mycket mer än vad många vill förstå eller erkänna. Denna oförståelse eller ovilja att ta i problemen med stora kulturella skillnader skadar vårt unika samhällsbygge mycket. Den som inte vill erkänna problem kan heller inte lösa dem.

Enkelt uttryckt går livet ut på att föra det vidare. Allt levande ägnar mycket tid och energi åt den drivkraften. Den drivkraften ger sig i uttryck på många sätt. Inte minst i maktspel.

SVTs program av Vetenskapens värld nedan är beteendevetenskapligt intressant. Det handlar om hur våra raggningsvanor blir allt mer digitala. Raggandet har för många blivit som en konsumtionsaktivitet där vi snabbt väljer och väljer bort möjliga partners. Samtidigt konstaterar forskare att gamla beteenden består även i den digitala världen. Intressant? Absolut. Allt fler träffar sin partner via en kontaktapp. Jag har två mycket nära personer som hittat sin partner på ”nätet”. Som vanligt är det viktigt och värdefullt att förstå vad som händer i våra samhällen. Inte minst för politiker och stadsplanerare. Hur påverkar denna utveckling efterfrågan på dansställen med alkoholutbud? I en värld där människor i stor utsträckning lämnat krogarna för att hitta partners påverkar det starkt krog och danslivet. I en värld där allt fler unga hellre använder narkotika än alkohol påverkar kroglivet. Bara ett faktum. Hur vi förhåller oss till dessa förändringar är en annan sak.

"Förr träffades man på krogen, i jobbet och genom bekanta. Idag uppstår de flesta parrelationer via dejtingappar. Det här är en omvälvande förändring som forskarna nu studerar noggrant. Vad betyder det för relationerna och för samhället att man hittar sin partner på helt nya sätt?"

https://www.svtplay.se/video/jmLgggd/vetenskapens-varld-natdejtingboomen

Kristdemokraterna i Uppsala kommun och region Uppsala behöver gå en danskurs. Eller lära sig mer om hur dejtingsystem fungerar. Politik handlar om vilja att förändra och förbättra. För att lyckas med det krävs i en demokrati kompromisser. Och om man vill samarbeta måste man lyckas hitta tillräckligt mycket matchning. Alliansen erbjöd inte ens UP tillgång till kommunstyrelsen. Nedan en artikel i UNT kopplad till KDs missnöje.

"Många förvånades över avtalet eftersom UP betecknar sig som ett parti åt höger och har en helt annan syn än de rödgröna i stadsbyggnadsfrågor. UP säger exempelvis nej till spårväg och vill kraftigt banta byggplanerna i sydöstra staden – tvärtemot vad de rödgröna vill."

"– Vid sidan av budgeten får ju styret inte igenom sin politik eftersom UP i många frågor ligger mycket närmare oss i alliansen. I varje enskild fråga kan UP utöva en slags utpressning mot styret. Det är inte hållbart, säger han och ger som exempel det senaste fullmäktigemötet där styret ska ha blivit överkört i tre frågor." 

"Vill du bli av med Stefan Hanna?  

– Alla partier vill ju helst ha egen majoritet. Extraval har man endast i undantagsfall, och jag ser inte att vi är i en sådan situation. Men det ligger ju i oppositionens intresse att utmåla styret som utan energi eller möjlighet att styra. Det är tack vare att UP tog ansvar som vi kunde få till ett stabilt styre. Den överenskommelsen kommer vi att hedra, säger Erik Pelling." 

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/kd-vill-ha-nyval-i-uppsala-kan-bringa-ordning-i-kaoset/r939poor

Trots att KD verkar sura över att Uppsala har ett styre, som exkluderar dem men som ger UP inflytande över Uppsalas utveckling, fick jag UPs förtroende att fortsätta att leda partiet. Under helgen valde UP en ny partistyrelse full av erfarna, meriterade och engagerade Uppsalabor beredda att arbeta hårt för Uppsalabornas bästa.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/stefan-hanna-vald-till-partiordforande/jv3vzq1l

Frågar du mig om dansställen behövs är svaret tveklöst JA! Människor måste skolas i sociala kontakter. Krogar och dansställen är socialt intressanta ställen där oväntade möten alltid kan vara lärorika. De som bara agerar på nätet blir sannolikt socialt missanpassade.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar