tisdag 7 mars 2023

Kändisar blir också sjuka

Från hemligt till exponerat

Det sägs av vissa att man förr inte trodde att kungligheter gick på toaletten. Det skulle inte förvåna mig om det fortfarande finns personer som tror att det är så. Det är inte länge sedan som vi aldrig matades med att kändisar blev allvarligt sjuka eller dog av allvarliga sjukdomar. Om vi fick höra kändisberättelser om deras död var det antingen överdoser, andra olyckor, självmord i olika former eller att de mördats. Nyligen fick vi följa den fantastiska Börje Salmings sista tid i livet och sjukdomen ALS fick stort utrymme och mer forskningsdonationer än vanligt. Nu är det släppt att Bruce Willis, skådespelaren, har demens. Jag undrar vad det kan innebära för alla som drabbas av den degenereringen av hjärnan? Kanske ingenting eftersom det är väldigt vanligt idag eftersom allt fler människor blir allt äldre. Och jag känner till flera mycket framgångsrika företagsledare som ”försvunnit” i allvarlig demens utan att det kablats ut i alla nyhetsflöden. Vad tycker du, är det positivt att allvarliga sjukdomar får ett kändisansikte?

BBC släppte nyligen nedan artikel om att Bruce Willis fått demens.

"Actor Bruce Willis has frontotemporal dementia, his family has announced. In a statement on social media, they said it was a "relief to finally have a clear diagnosis". The 67-year-old was diagnosed with aphasia - which causes difficulties with speech - in spring last year, but this has progressed and he has been given a more specific diagnosis, the family said."

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-64670521 

Det är ett faktum att allt fler av oss levande i landet Sverige drabbas av demens. I nuläget är det en trend kopplat till att vi blir allt fler allt äldre. Det är tills rimligt billiga mediciner, eller andra insatser, finns ett faktum som det är dumt att blunda för. Gunnar Wetterberg har skrivit en viktig krönika om detta faktum som jag bifogar nedan. I en värld med begränsade resurser är det onekligen en stor moralisk och etisk utmaning vi står inför. Var förs de samtalen och debatterna?

"Varför är det så tyst om demensen? I dag beräknas 160 000 människor lida av Alzheimers eller andra sjukdomar. När fyrtiotalisterna blir över 80 pekar prognoserna på 250 000 sjuka framåt 2030. Varje år insjuknar 25 000 människor. Det motsvarar 20-25 procent av en årskull. Det är väldiga tal. Det får stora följder. Anders Wimo, professor vid Karolinska och familjeläkare i Nordanstig, beräknar den samhällsekonomiska kostnaden till 63 miljarder kronor. Då är ändå påfrestningarna och arbetet för de närstående lågt räknade."

"Men det handlar inte bara om kommunerna. Wimo och hans kolleger har jämfört merkostnaden för de demenssjuka jämfört med "normalsjuka” äldre. Skillnaden i samhällsekonomiska kostnader ligger omkring 40 miljarder redan nu. Det motsvarar en hel procent av Sveriges bnp. Beräkningarna redovisas i ”Demenssjukdomarnas samhällskostnader 2012”. Den borde vara obligatorisk läsning för alla ansvariga politiker. Det är bara att ladda ned den från Socialstyrelsen! Vart ska det då ta vägen 2030? Det är den frågan som är helt frånvarande i den offentliga debatten. Ändå kommer den att påverka välfärden för de 20-25 procent av oss som blir sjuka, och ofta lika mycket för dem som vi har närmast."

"Tre aspekter är det angeläget för politiken att ta itu med:

· Hur ska vi betala den framtida omsorgen? 

· Vem ska göra jobbet?

· Varför forskas det så lite?


"I Storbritannien har man beräknat att hjärt- och kärlsjukdomarna har 25 gånger så stora anslag per pund samhällskostnad som demensforskningen, cancerforskningen 15. Antagligen är förhållandena liknande i Sverige Jag tror att förklaringen för svensk del delvis kan vara att demens klassas som omsorg. Där finns inga läkare som är tränade att urskilja forskningsproblem och skriva projektansökningar. Kommunerna måste anställa fler läkare. Det skulle öka den medicinska kompetensen och antagligen också leda till mer forskning. Det är hög tid. Demensen är en av de viktigaste framtidsfrågorna."

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/politiken-maste-sluta-blunda-for-demensen/

Som vanligt är det dålig fart i de viktigaste debatterna i Sverige. Varför är det så svårt för oss svenskar att på allvar öppet och konstruktivt debattera de viktigaste frågorna som starkt påverkar vår unika framtid? SVT-reportaget nedan bjuder på en hel del moraliska dilemman. Våra politiker är valda att våga prioritera bland begränsade resurser. Vilka prioriteringar ska vi göra kopplat till detta enorma behov av insatser om utvecklingen fortsätter som nu?

"Stora förväntningar knyts till det nya läkemedlet mot Alzheimers sjukdom som godkänts i USA men priset äventyrar hela den svenska läkemedelsnotan. Om alla personer som skulle behöva medicinen också får den, kan kostnaden bli omkring 80 procent av hela den svenska läkemedelsbudgeten, enligt forskare. Efterfrågan på det nya medlet väntas bli stor, eftersom effekten av dagens mediciner är begränsad."

https://sverigesradio.se/artikel/hogt-pris-hotar-tillgang-till-ny-demensmedicin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar