söndag 24 maj 2020

Decentralisera

Framgång byggs steg för steg
Utan en stark grund inget stabilt däröver. Den som tror att en omfattande toppstyrning leder mot långsiktig framgång har dålig koll på människans historia. Och i en tid som aldrig varit mer komplex än nu är det ännu viktigare att inse att framgångsrika verksamheter skapas genom starka idéer, människovänliga värdegrunder och en starkt decentraliserad maktstruktur. En organisationsform som bygger på mycket stark lokal makt levererar garanterat bäst idéresultat om man lyckas attrahera dugliga människor att ansluta till verksamhetens syfte. En kommun och en stat ska leverera jämlika möjligheter, bildning, ordning, reda, rimlig trygghet, basinfrastruktur och gemensamt framtidshopp. Ett företag ska leverera mot sin verksamhetsidé, och även den idén kommer att lyckas mer eller mindre kopplat till förmågan att ge mycket makt till medarbetarna vid ”fronten”. Jag tycker det är intressant att de flesta av dagens svenska politiska partier är mycket centraliserade, toppstyrda. Min övertygelse är att det är en oklok ordning om man som politisk kraft vill uppnå sina idéer i så stor utsträckning som möjligt.

Håkan Boström, GP, Ja, de som kallat sig liberala politiker, och som varit ledande, har länge ”skjutit sig i foten”.

”Svenska liberaler tenderar att ha en onyanserat negativ syn på nationalstaten. Detta trots att nationalismen är tvilling till demokratin och liberalismen själv hittills trivts bäst i nationens hägn.”

”Dominerande idéer behöver sällan artikuleras. Det är först när de blir hotade som det börjar pratas om dem. På så sätt återfinns ofta den starkaste ideologin i det som vi inte ser som ideologiskt utan bara självklart eller förnuftigt.”
”Så är det också med nationalismen. Länge var det en given utgångspunkt att svenska politiker skulle sätta Sverige och svenska medborgares intressen främst. Det har likaledes varit så självklart att det finns en svensk kultur att vi inte behövt tänka på det, inte förrän vardagliga möten med andra kulturer gått från att vara exotiska undantag till att bli en regelbundenhet i vardagen. En rad opinionsbildare, akademiker och kändisar har dessutom ägnat de senaste decennierna åt så kallad normkritik, ett indirekt angrepp på idén om en gemensam kultur – något som lett till en reaktion. För nationalism är i grunden en fråga om gemenskap. Om att vi har ömsesidiga förpliktelser till varandra som bygger på någon form av gemensam identitet. Den upprätthåller en moral. Det är förstås lätt att peka ut exempel på när nationalismen också lett till krig och övergrepp. Men det perspektivet är ensidigt.”
”Liberaler bör självfallet ta avstånd från den sorts avarter av nationalism som tenderar rasism och ren självgodhet. Men liberaler bör även inse att nationalstaten hittills varit ett fundament i varje liberaldemokratiskt samhällsbygge.”

”Liberaler borde ägna mindre tid åt att angripa nationalismen och mer tid åt att formulera en liberal nationalism. För liberala samhällen som inte grundar sig på gemensamma identiteter och kulturer har vi hittills inte sett till. Att ge bort nationen till liberalismens motståndare är i princip att skjuta sig i foten.”
https://www.gp.se/ledare/liberaler-borde-föredra-nationen-framför-imperiet-1.27842403
Dagens besvikelse
De som inte sedan länge förstår vilka mörka krafter som finns kopplade till tiggeriverksamheten i Sverige. Anna Dahlberg, Expressen, skriver läsvärt om hur korkade de flesta partier i vår riksdag är som inte stöttar dessa utsatta personer bättre genom att inte acceptera tiggeri. Redan 2013 var jag I SVT tydlig med att riksdagens förhållningssätt till tiggeri var korkat och inhumant.

”Regeringen vill bekämpa sexköp med fängelsestraff. Men när människor utnyttjas för tiggeri heter det uppgivet att ”det inte går att förbjuda fattigdom”. Det är svårt att få ihop de budskapen.”

Det ligger mycket i den beskrivningen. Den dominerande nationaliteten bland kvinnorna i lägenhetsbordellerna är rumänskor. Ibland vet de vad som väntar efter ankomsten till Sverige. I andra fall har de lockats hit under förevändningen att de ska arbeta, exempelvis som städerskor. Det mesta påminner med andra ord om en annan gren inom människohandeln och utnyttjandet av människor – nämligen tiggeriet. Även där utförs ”arbetet” i första hand av kvinnor medan männen samlar in pengarna i bakgrunden. En del är införstådda med arbetsuppgiften som väntar medan andra har blivit hitlurade.”

”Det intressanta är hur olika exploateringen av utsatta människor bemöts politiskt beroende på om det handlar om prostitution eller tiggeri. När det gäller sexköp är det ingen som odlar myten om ”den lyckliga horan” som åker till Sverige för egen maskin och skramlar ihop lite välbehövliga pengar till familjen där hemma. Då är det självklart att det handlar om utnyttjande eller rentav slavhandel. Det skulle anses djupt stötande att göra intervjustudier med de prostituerade för att lyfta fram hur nöjda de är med sin situation eller för att ”slå hål på myter” om att verksamheten är organiserad. Men när det gäller tiggeriet är det tvärtom. Där ansågs det länge suspekt att ifrågasätta frivilligheten i det som pågick. Länge avfärdades det som en ”råttan i pizzan-historia” att tiggeriet i hög grad är organiserat.”

”Men det är svårt att se logiken i att förfäras över att det förs hit prostituerade från Rumänien, men rycka på axlarna när fattiga från samma land bussas till Sverige för andra ändamål. Rimligen borde vi försöka bekämpa alla former av exploatering av fattiga människor. Att människohandelsbrottet redan finns är utmärkt, men det räcker knappast om man på allvar vill kväsa dessa företeelser. Alla prostituerade och tiggare är inte hjälplösa offer. Men tillräckligt många far illa för att det bör finnas både en sexköpslag och ett tiggeriförbud. Det skulle dessutom sända en kraftfull signal till de kriminella nätverken att Sverige inte är ett attraktivt land att bedriva sådan verksamhet i. Regeringen borde prioritera en utredning om tiggeriförbud framför en panikskärpning av sexköpslagen.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/varfor-ser-ni-utnyttjandet-bakom-sexkop-men-inte-tiggeri/

Här kan du lyssna till några av mina åsikter om tiggeri redan 2013. Snart är det år 2021...
https://m.youtube.com/watch?v=Ae8JUatUaCs&t=50s

Dagens stjärna
Dr. John Lee. I stort håller jag helt med honom! Att helt stänga ner samhällen under långa tider är en mycket destruktiv väg framåt. På många sätt är det ett för högt samhällspris att betala. I synnerhet nu när vi vet att smittan är farlig men att vi genom att leva klokare kan undvika kraftig spridning. Vi vet också vilka som är särskilt sårbara och självklart ska dessa personer både ta ett eget stort ansvar för sin trygghet och vi andra ska hjälpa dem att lyckas skydda sig mycket bättre än när livet är som "normalt". Det världens upplever nu är en bra träning inför tillfället när det verkligen kommer en livsfarlig pandemi som smittar alla människor enkelt. Enligt epidemiologer är det inte en fråga om utan när.

1.You cannot understand the significance of this virus simply by looking at the raw death figures

2. The policy response to the virus has been driven by modelling of Covid – not other factors 

3. We don’t know if lockdown is working 

4. We should ease the lockdown to save lives

5. Lockdown is not sustainable 

6. Lockdown directly harms those most likely to be affected by coronavirus

7. Lockdown directly harms those who will be largely unaffected by coronavirus

8. The health service has not been overwhelmed nor likely to be 

9. The virus is almost certainly not a constant threat 

10. People can be trusted to behave sensibly

https://www.spectator.co.uk/article/ten-reasons-to-end-the-lockdown-now?fbclid=IwAR2I7F4jUbRQ3FOZ4rUzCDGMtnUcodjo8OTk5rIyovVN08a7uwB6-Be4VEc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar