tisdag 26 maj 2020

Växla upp operationerna

Smärta och oförmåga att jobba
Har du känt stor smärta i en kroppsdel under några dagar? I ryggen? I huvudet? I en fot? I en axel? I ett knä? Oavsett kroppsdel vet alla som fått känna stor smärta hur den tar över hela din tillvaro. Och många människor i behov av operationer kan inte jobba och är därför sjukskrivna. En sjukskriven tappar inkomster, arbetsgivaren tappar en medarbetare och sjukförsäkringen kostar pengar. Stockholms handelskammares uppstartskommission är säkert lysande men Sverige behöver komma igång mer nu. Regeringen borde visa sitt ledarskap och uppmuntra former för att viktiga operationer kommer igång nu, inte sen.


Det stundar inga lysande tider för sjukvården bortom kröken, då uppskjuten vård kan klaras av i lugn och ro. I stället kan vårdskulden växa med ränta på ränta när 100 000-tals väntande patienters hälsa försämras. Den bästa medicinen är att börja beta av vårdskulden redan nu.”
https://www.expressen.se/ledare/vardskulden-kan-inte-vanta-till-efter-coronakrisen/
Dagens besvikelse
Sveriges förmåga att skydda våra mest åldersrikedom och sköra invånare. Peter Hjörne, GP, väver in detta faktum på ett läsvärt sätt.

”Det låter i och för sig rimligt att vi i dag, några månader in i en pandemi, som sannolikt kan bestå en bra bit in i 2022, inte kan dra några säkra slutsatser om vilka metoder och strategier som är de riktiga. Men det är ett faktum, inte en åsikt, att Sverige svikit de äldre och sköraste - dem som tjänstemän och politiker sa att vi skulle göra allt för att skydda. 
– Det är en skam för ett välfärdsland som vårt att vi inte klarat att skydda de äldre. I åratal har vi vetat att äldreomsorgen har låg kvalitet, är underbemannad, har för lite resurser och helt saknar beredskap och skyddsutrustning för akuta situationer, sa en framgångsrik läkare jag talade med.”
”Ja, det är en skam. Nu måste alla krafter sättas in för att snabbt komma till rätta med missförhållandena och rädda liv. Det verkar som den insikten finns nu. Men vi måste också utkräva ansvar för det tragiska haveriet och dra rätt slutsatser för framtiden. Sannolikt måste äldreomsorgen organiseras om och ansvar helt eller delvis flyttas. Men framför allt måste utbildning, resurser och personal tillföras. Det hjälper inte dem som så tragiskt drabbats, men en god och värdig äldreomsorg är en absolut skyldighet i ett civiliserat samhälle!”
https://www.gp.se/ledare/äldreomsorg-vår-sorg-1.28300029

Dagens stjärna
Håkan Boström, GP. Intressanta reflektioner på brottsutvecklingen i Sverige.

”Hur går detta ihop med den tydligt närvarande gängkriminaliteten? Egentligen är det logiskt. Brottsligheten har helt enkelt och alltmer koncentrerats till denna grupp. Skjutvapenvåldet har som bekant ökat i Sverige. Att en stor andel av gängmedlemmarna tillhör gruppen ”andra generationens invandrare” är också fullt förenligt med en minskad brottslighet i denna grupp generellt. Den totala gruppen har ju växt, och andelen tungt brottsaktiva är ytterst liten i alla samhällsgrupper.”
”Att en minoritet av befolkningen står för en majoritet av alla brott inser kanske de flesta. Men mer än en tredjedel av de brott som begås av män upp till 25 år begås faktiskt av den mest brottsaktiva procenten (1 procent).”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar