tisdag 19 maj 2020

Ännu sämre integration

Missad högkonjunktur
Även om det är en kraftigt kreditdopad högkonjunktur vi har bakom oss har vi innan nuvarande lågkonjunktur ändå haft en ekonomi som gått på högvarv. Trots det, eller på grund av det, har inte Sverige arbetat hårt med nödvändiga reformer, insatser för att öka produktiviteten inom många verksamheter och en betydligt mer framgångsrik integrationspolitik. Det är ett stort politiskt misslyckande. Och även om världens börser verkar gilla alla ytterligare skattebetalarpengar som nu blir östa ut i våra ekonomier är vi i en lågkonjunktur parallellt med ett globalt handelskrig. Självklart är det naivt att tro att Coronakrisen är det enda problemet som under många år kommer att påverka våra Samhällsekonomier. Isak Skogstad skriver läsvärt i GP och som jag bifogar nedan.

”Det ter sig sannolikt att integrationen kommer att fungera sämre i Sverige när vi väl har tagit oss igenom den akuta fasen av krisen. Exempelvis har många av de branscher som drabbats hårdast av förändrade beteendemönster och restriktioner varit viktiga för utrikes föddas entré på arbetsmarknaden. Restauranger, städfirmor och taxiföretag har tvingats säga upp många.”
”Framtiden ser särskilt oroväckande ut om man beaktar utgångsläget innan krisen slog till. I början av april publicerades en forskningsrapport som fick oförtjänt lite uppmärksamhet. Den första delen av projektet Integration Sverige kunde påvisa att det råder en alltför ljus bild av hur integrationen fungerar i vårt land.”
”Tidigare har man fokuserat på sysselsättning, vilket officiellt innebär att en individ varit sysselsatt minst en timme under november månad. Det ger en ofullständig bild eftersom det inte nödvändigtvis gör individen självförsörjande. I rapporten studeras i stället självförsörjningsgraden. Resultatet visar att en klar majoritet av utrikes födda saknade självförsörjning redan under högkonjunkturen. Bland de som invandrat från Afrika och Mellanöstern låg självförsörjningsgraden på 38 respektive 36 procent. Det kan jämföras med 73 procent för inrikes födda.”
”Det är inte bara vuxna som drabbas av krisen. I socialt utsatta områden, där många elever har utländsk bakgrund, har frånvaron ökat kraftigt i skolan. Även i skolan var utgångsläget allvarligt innan krisen. Hela en tredjedel av alla elever i våra utsatta områden klarade inte av grundskolan. Den senaste PISA-mätningen visade att gapet mellan invandrade och infödda elevers prestation är större i Sverige än i många andra länder. Nu riskerar vi få en generation av unga i utanförskap.”
https://www.gp.se/ledare/två-kliv-tillbaka-i-integrationen-1.27740634
Dagens besvikelse
Den långvariga ekonomiska politiken som lånefinansierat blåst upp tillgångsvärderingar till orimligt höga nivåer. Inte minst alla lånefinansierade aktieåterköpsprogram bidrar till att många aktier är kraftigt övervärderade. Hur länge kan denna defekta ekvation fungera? Vad händer den dag då dessa nya enorma lånefinansierade krispaket inte längre slängs ut i våra ekonomier?
https://www.aktiespararna.se/nyheter/aterkopens-lockelse-och-forbannelse

Dagens stjärnor
Expressens ledare. Ja, låt oss hoppas att Socialdemokraterna till sist krokar arm med Moderaterna inom migrationspolitiken.

”Nu föreslås att det ska ställas språk-, samhällskunskaps- och försörjningskrav för att en person ska få rätt att stanna permanent i landet. Det skulle betyda att Sverige alltmer liknar andra västländer och därmed minska vår dragningskraft.”


”Ett betydligt mer problematiskt förslag är att återigen öppna för ”humanitära skäl” som grund för uppehållstillstånd, det vill säga att personer som saknar skyddsskäl ska kunna få stanna ändå. Sverige har varit där förut och kom klokt nog fram till att göra sig av med det sliriga begreppet i samband med den nya utlänningslagen 2006. I stället infördes det mycket mer träffsäkra begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter”. Detta försök till skadlig återställarpolitik måste stoppas.”

”Sverige har en enorm integrationsskuld att ta itu med. Det är talande att Socialdemokraterna lokalt i både Malmö och Göteborg har fattat beslut om ett ”asylstopp”, det vill säga att städerna helt ska undantas från ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill.”

Ytterst är det S som avgör hur förhandlingarna ska sluta. Har partiet minsta självbevarelsedrift kvar är det valet enkelt. Miljöpartiet måste köras över. Det finns en kompakt majoritet – både i riksdagen och i opinionen – för en stram migrationspolitik. Efter alla år då MP, men även de borgerliga småpartierna med C i spetsen, har fått diktera villkoren är det dags att låta majoriteten tala.”
https://www.expressen.se/ledare/s-maste-kora-over-mp-om-migrationen/

Karin Pihl, GP. Socialdemokraterna måste nu våga ta sitt ansvar.

”Socialdemokraterna befinner sig i en knepig sits. Partiets regeringsmakt är genom januariavtalet villkorat av MP, C, L och även V, där åtminstone tre av fyra partier står för en oförändrat generös politik. Samtidigt förstår S att väljarnas missnöje med hur migration- och integrationspolitiken skötts de senaste 20 åren inte går att trolla bort. Ska det bli någon långsiktighet i frågan måste Moderaterna och Socialdemokraterna vara hyfsat överens.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar