tisdag 5 maj 2020

Egenintresset först

Nationalism
Liberala idéer tappar mer och mer kraft i västvärlden. Mer totalitära krafter flyttar fram sina positioner. Inte minst Coronakrisen skapar ny kraft hos dem som förespråkar protektionism och självförsörjning på nivåer som knappast bidrar till ett generellt ökat välstånd för jordens befolkning. Att liberalismen tvingas till att fokusera på huvudsaker istället för en massa identitetspolitiska bisaker är mycket positivt. Det är dock mycket negativt om viktiga värden som frihandel och fri rörlighet för oss människor, inom rimligt reglerade ramar, kraftigt försämras. Coronakrisen har inte minst inom EU visat att delar av de fina tankarna med EU samarbetet inte efterlevs. För oss svenskar, som har ett mycket exportberoende välståndsbygge, är frihandel och fri rörlighet mycket viktiga landvinningar att försvara.

Italien fick inte hjälp av sina EU systrar och bröder när de bad om den när Coronakrisen slog hårt mot dem. Frankrike införde en krislag i Coronakrisen som ensidigt stoppade lagerleveranser av skyddsutrustning som skulle till annat EU land, i strid med EU lagar. Länder stänger sina gränser även inom EU utan att överenskommelser om detta gjorts mellan EU partners, i strid med EUs lagar. Inte bara i Sverige har plötsligt ledande nationella politiker blivit nationalister som regelbundet bär den egna nationella flaggan. Inte till exempel den svenska och EU flaggan. I Sverige tycks Socialdemokraternas strateger och PR-spinnare kommit fram till att en enskild svensk flagga fungerar bättre än att också blanda in Socialdemokraternas symbol. Nu passar det att använda vår gemensamma svenska flagga, varför har inte det ALLTID passat? Vår vackra flagga är en symbol för det unika samhälle som många generationer av svenskar skapat. Ett rättssamhälle som trots behov av demokratisk vitalisering ändå bär på starka demokratiska traditioner.

Mest intressant blir den allt tydligare nationalismen i kampen om att få tillgång till ett vaccin mot Covid-19. Du tror väl inte det svenska folket är prioriterat när ett vaccin finns? Under gårdagens penninginsamlings”konferens” för att få fram ett vaccin deltog WHO och EU. Syftet var att få till en global ansträngning tillsammans och undvika en prioriteringskamp mellan världens rikaste länder. USA och Kina deltog inte på mötet. Om du läser min bok ”En stund på jorden” kan du ur detta perspektiv få tydliga besked från mig om varför EU är viktigt för dess medlemsländers folk. Även för våra tyska kompisar.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tillverkaren-sverige-tvingas-vanta-pa-vaccin/
https://www.europaportalen.se/content/eu-samlade-80-miljarder-till-coronavaccin

En sak är helt säker och det är att EU förlorat en mycket kompetent forskningsnation när Storbritannien inte längre är med i det dysfunktionella EU, ett EU med på tok för högt arvoderade politiker. Det är hög tid för rörliga arvoden till politiker. Precis som inom näringslivet ska bra resultat ge högre ersättning och dåliga resultat lägre ersättning.
https://www.nyteknik.se/samhalle/det-har-vet-vi-om-vaccin-mot-covid-19-6994317
Dagens besvikelse
Svensk migrationspolitik. Redan för länge sedan borde riksdagen ha genomfört nödvändiga reformer kopplade till migrationspolitiken. Det behöver bli lättare för globalt attraktiva specialister att få bli en del av det svenska samhällsbygget. Ja, det är egoistiskt ur ett svenskt perspektiv. Samtidigt är det en del av framgångsfaktorerna i länder som USA, Kanada och Australien. Och självklart ska de som efter omfattande utredningar fått avslag på sina upphållstillsånd/asylansökningar lämna Sverige. Och självklart måste självförsörjningskravet höjas för anhöriginvandring. För alla som vill att vi ska vända en mycket negativ utveckling i växande utanförskapsområden och en misslyckad integrationspolitik är detta självklart. Jag hoppas innerligt att Moderaterna och Socialdemokraterna säkerställer en stor majoritet för att gå den vägen. Det tror jag. Men det måste inkludera att göra det lättare för specialistinvandring. Förlåter det alla år av oansvarig migrationspolitik? Nej. Förlåter det alla år av misslyckad integrationspolitik? Nej. Jag hoppas att en stor del av det svenska folket låter ansvariga partier för denna oansvariga politik straffas i flera val framöver. Det är lätt att vara "snäll" i upplevt goda tider. Nu väntar många år av svåra tider. Först nu kommer sannolikt beslut fattas som borde ha fattats långt tidigare. I bästa fall får vi en betydligt mer hållbar migrationspolitik i Sverige i slutet av 2020. Det kommer att ta lång tid att reparera skadan som uppstod när regeringen 2011 köpte Miljöpartiets migrationspolitik.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7466348

Dagens stjärnor
De som alltid stått upp för en positiv nationalism. Det är en inkluderande nationalism där man är stolt över det samhälle och de framgångar just det unika samhället lyckats skapa genom sina särdrag, genom den generella kultur som just det samhället under många generationer byggt upp. Sedan mitten av 1800-talet har Sverige genomgått en fantastisk utveckling för sitt folk. Det gäller för även många andra västländer. Samtidigt har den svenska utvecklingen varit mycket positivt särskiljande med en förmåga att tidigare rimligare än många andra fördela det välstånd som skapats. Och per capita tror jag fortfarande vår särprägel skapat flest globalt framgångsrika företag, många mycket framstående vetenskapsmän och många av världens bästa idrottare. Den svenska flaggan är en symbol för ett rättssamhälle som erbjudit sitt folk en fantastisk hemmabas för att förverkliga egna drömmar. Även om dagens utveckling i Sverige har många problem kan vi åter bli en sådan plats. För att lyckas med det krävs dock omfattande reformer och att vi inser att det alltid kräver ambitiösa ansträngningar. För att citera vår fantastiska simmerska Sara Sjöström: Typ: "Jag gillar att träna och att träna hårt. Jag kommer att träna hårt i hela mitt liv. Det ni ser, tävlingarna, är 1 procent av min tid som simmare övriga 99 procent är hård träning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar