söndag 17 maj 2020

Barnens bästa

Orosanmälningar ökar kraftigt
Jag deltog nyligen på en utbildningsdag om goda och jämlika livsvillkor för barn och unga. Mycket bra program arrangerat av Barnombudsmannen i Uppsala. Det var ett mycket bra arrangemang fullt av kunniga och erfarna personer som talade och mycket väl bekräftade forskningsresultat som backade upp de kunskaper som förmedlades och förslag till förbättringar som lyftes fram.
Det krävs inget körkort för livets viktigaste uppdrag, föräldrauppdraget. Helt klart är att många barns liv skulle bli betydligt positivare om samhället mycket bättre räddar barn från destruktiva levnadsmiljöer.

Toxisk stress är ett faktum för tragiskt många barn. Barn som växer upp med långvarig toxisk stress får vetenskapligt bekräftat kraftigt begränsade hjärnförmågor. Harward university i USA har bäst kunskaper i världen inom detta område. Det intressanta med deras kompetensfokus är att de tar både medicinska och ekonomiska perspektiv på problemet med barn som växer upp i dåliga familjeförhållanden.
https://www.youtube.com/watch?v=rVwFkcOZHJw
https://pediatrics.aappublications.org/content/129/1/e232.short
https://pediatrics.aappublications.org/content/129/1/e224.short
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272775712001458
https://pediatrics.aappublications.org/content/132/Supplement_2/S65.short
Särskilt övertygad om att Uppsala misslyckas med att utveckla Uppsalas stadsbyggnadsutveckling blev jag av att lyssna på vad som krävs för barnovänliga boendemiljöer. Utanförskapsområdenas trångboddhet, höga arbetslöshet och ofta tråkiga boendemiljöer är inte positiva för barnen som tvingas växa upp i de förhållandena. Och de täta nybyggnadsprojekt som Pelling och company i Uppsala företräder är inte heller positiva ur ett barnperspektiv. Om man menar allvar med att barnens bästa ska stå i centrum måste man klara av att leverera politik som matchar den ambitionen. Fina ord räcker inte!

Dagens besvikelse
Allt fler barn far illa i Uppsala och övriga Sverige. Det är ett stor misslyckande. Väldigt många av dessa barn berövas stora delar av sina livsmöjligheter att få välutbildade och positiva liv. I Uppsala har orosanmälningarna kopplade till barn vuxit med över 300 procent de senaste åren. Hur tror du utvecklingen fortsätter nu när vi är i ekonomiskt mycket tuffa tider under lång tid? Vi måste mycket bättre hitta metoder som faktiskt ser till barnens bästa och bättre rädda dem som lever i mycket destruktiva miljöer. Inte minst är det mycket problematiskt med barn som växer upp i djupt kriminella familjer och där vi vet att de tidigt fostras i samma bana som sina äldre släktingar.
https://www.uppsala.se/organisation-och-styrning/nyheter-och-pressmeddelanden/sa-utreds-en-orosanmalan/

Det ska till exempel aldrig vara möjligt för barn att hamna i den situation som slutade med att ”lilla hjärtat” är död! Barnens bästa innebär att vi måste rädda många barn tidigt från mycket olämpliga föräldrar.
https://www.expressen.se/nyheter/krim/lilla-hjartat-hittades-dod-mamman-atalas/

I GP skriver Karin Pihl en i sammanhanget viktig ledarartikel. I ”det fina Sverige” där FNs Barnkonvention ska vara lag finns gott om kommunal verksamhet som inte sätter barnens bästa i fokus. Ett litet Uppsalaexempel, som dessutom är miljökorkat, var att skolskjutsen enbart gällde för ett av syskonen och därför åkte en taxi och den andra fick skjutsas av släktingar. Och Pihl beskriver väl i nedan ledare hur korkad politiken blir när den ska tillämpas ideologiskt extremistiskt. Borgerliga som inte kan vara pragmatiska kopplat till valfrihetsambitioner.

”Tioåringar gråter sig till sömns för att de slitits ifrån en skola där de har sina kompisar och där de känner sig trygga, berättar förtvivlade föräldrar för GP (12/5). De senaste veckorna har föräldrar riktat massiv kritik mot kommunen och lämnat in protestlistor.”


”Orsaken är att kommunen infört ett nytt skolvalssystem. Idén kommer från regeringens skolkommission, som tillsattes för fem år sedan, med syfte att lämna förslag på hur likvärdigheten skulle kunna öka och segregationen skulle kunna minska. Ett av förslagen var ”aktivt skolval”, att alla måste välja. Det är därför barn som gått i mellanstadiet eller lågstadiet i en skola inte kan räkna med att fortsätta gå i samma skola när de börjar nästa stadium. På en del skolor i kommunen, särskilt de med många elever, räknas låg-, mellan- och högstadiet som tre olika ”skolenheter”, eftersom varje stadium har en egen rektor. Skolenheterna betraktas i praktiken som olika skolor, trots att det är samma namn på skolan: samma lokaler, samma matsal och så vidare – det alla tänker är en och samma skola.”
”Föräldrar vars son eller dotter går i trean måste göra en ny ansökan för att barnet ska få börja fjärde klass på samma skola. Och det är inte säkert att de får sin vilja tillgodosedd. I det gamla systemet fick barnen automatiskt gå kvar i samma skola i de flesta stadsdelar, vilket gör att den förälder som missat det nya systemet plötsligt en dag får ett besked från kommunen att tioåringen nu sparkas ut från skolan och ska börja i en ny klass, i ett nytt område, flera kilometer därifrån. Men inte ens de som gjort ett aktivt val kan känna sig trygga. Om en skola får in fler elever än ansökningar finns en prioriteringslista. På plats ett står nyanlända som ansöker till skolor med få andra nyanlända. På plats två kommer syskonförtur, vilket gäller om årskurs 1-9 betraktas som samma skolenhet, men inte gäller om storasyster går i femman och lillebror ska börja första klass, och skolan är indelad i olika skolenheter. På plats tre i rangordningen kommer närhet till skolan, ”
”Ambitionen, mer valfrihet för fler och bättre integration, låter bra. Men det är som att utredarna och politikerna har glömt bort att barn behöver trygghet, inte bara valfrihet. Vad händer om föräldrar till ett förtvivlat barn som ryckts upp från sin trygga tillvaro förstår att politikerna lagt över integrationsmisslyckandet på barnen? Hur kul blir det för nyanlända föräldrar som kanske får utstå sneda blickar för att deras barn har fått en förtur som de inte bett om?”
https://www.gp.se/ledare/barn-får-lida-för-politikernas-dåliga-beslut-1.27984591?fbclid=IwAR2sVChEfXJ-Q_BcdqH3j4EpKzxGshm6zOkWcbAoXAd7e3W2gBhlyJIIIYQ

Paulo Roberto 🤮

Dagens stjärnor
Forskare som leder oss mot en bättre framtid. Särskilt forskare som kan bidra till att fler människor får chansen till bättre än sämre liv. Alla människor behöver uppleva känslor och känslosvängningar. Helst mest positiva känslor. Det finns både etisk och oetisk forskning som genom åren bekräftat att det är så. Det värsta vi människor kan råka ut för är att ingen bryr sig om oss, ingen lyssnar på oss och ingen positiv fysisk kontakt.
https://developingchild.harvard.edu/resources/inbrief-the-science-of-neglect-video/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar