söndag 3 maj 2020

Barnen som framtidsindikatorer

Barnen representerar vår framtid
Visst kan vi vara överens om att tillståndet bland våra barn utgör starka indikatorer på hur våra samhällens framtid blir? Det borde vara en självklarhet för de flesta. Istället för att ”göra FNs barnkonvention till svensk lag” borde vi ha ett liknande format för barnens relativa välmående, och målsättningar, som FNs 17 mål för hållbar utveckling. Hur utvecklas skolresultaten jämfört med oss själva tidigare år men framförallt i jämförelse med dem som är bäst i världen? Hur utvecklas övervikten och fetman bland våra barn jämfört med oss själva tidigare år men framförallt i jämförelse med dem som har bäst folkhälsa i världen? Hur utvecklas engagemang i föreningsliv bland våra unga jämfört med oss själva tidigare år men framförallt i jämförelse med andra som har ett starkt föreningsliv? Barnens välmående och näringslivets välmående är tveklöst de viktigaste framtidsindikatorer ett samhälle måste ha entydig koll på.
https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/
https://www.gp.se/debatt/sverige-är-inte-världens-bästa-land-för-barn-och-unga-1.14269473
https://skolvarlden.se/artiklar/lista-basta-och-samsta-skolkommunerna
https://chefochledarskap.se/vad-vi-kan-lara-av-varldens-basta-skola/

Tyvärr måste även brottslighet bli en av delindikatorerna för hur generationer av barn och ungdomar har det. Nedan finns reportage om hur illa utvecklingen är i Uppsala där grov brottslighet blir allt vanligare bland allt yngre. Det är självklart konsekvenser av en misslyckad politik. Jag är helt övertygad om att vi kan vända denna negativa utveckling. USA använder ”Land of the free home of the brave” för att stärka sin självbild. I Sverige kan vi kanske köra ”Land of the equals home of the skilled”. Eller ”Land where no kids are left behind”.

”Brottsligheten går ner i åldrarna och blir allt grövre. Under de senaste åren har bland annat rån mot barn ökat i Uppsala. Kommunens ungdomsjour – i samverkan med bland annat skola och polis – arbetar för att bryta utvecklingen. 
– Vi ser absolut den här trenden och måste ta det på allvar, vi måste reagera. Vi har därför accelererat vårt arbete ute på fältet. Det gäller att vara där det händer – innan det händer – och kunna arbeta förebyggande, säger Hilde Wiberg, chef på ungdomsjouren.”
”I fjol anmälde ett barn i veckan att de blivit rånade. Två år tidigare var det hälften så många. SVT Nyheter Uppsala kan i dag visa en karta över var och när barnen rånas i Uppsala.
– Det är är jättesvårt att reparera skadorna du råkar ut för, säger Jale Poljarevius vid Uppsalapolisen.”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/ungdomsjouren-grovre-kriminalitet-kryper-ner-i-aldrarna
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-ranas-barnen-i-uppsala-dubbelt-sa-manga-pa-tva-ar
Dagens besvikelse
Ylva Nilsson, Expressen. Visst har hon helt rätt att vi är ett mycket exportberoende land som ska vårda alla relationer med andra nationer klokt. Samtidigt fungerar alla ”lag” som till exempel EU-samarbetet att olika ”spelare” gillar varandra mer eller mindre. Jag har länge förordat ett nord och ett syd EU. Det finns många skäl till varför det hade blivit bättre än nu. Bland annat hade syd kunnat devalverat en egen valuta istället för att hjälpa effektivare och hårdare arbetande norrfolk med en svagare valuta än annars. Med tanke på svenska hushålls kraftiga belåning, och svenska kommuners allt uslare ekonomier, kan det ibland vara klädsamt att inte bara ”peka finger” åt sydländernas stora bekymmer att bygga upp kraftfulla ekonomier. EU samarbetet levererar inte en politik som erbjuder våra nya generationer Européer en mer konkurrenskraftig och attraktiv framtid. Går det? Ja, i min bok ”En stund på jorden” beskriver jag vad som krävs för att vända EU samarbetet till det positiva och värdeskapande samarbetet det kan bli.


Kan vi släppa den ytliga tron att svenska intressen bara sammanfaller med folk som vi tycker liknar oss? Först var det britterna som svensk EU-politik ständigt trampade i bakhasorna, nu är det tyskar och holländare. Vi måste bli smartare än så.”

Dagens stjärnor
Malcom Kyeyune, GP. Han är så härligt rak och tydlig i sina analyser och kritiska observationer. När medelklassen får det jobbigt kommer de inte prioritera andra. Att tro att en djup ekonomisk kris nu kan undvikas är både naivt och korkat. I synnerhet när medelklassens barn får en allt sämre utbildning kommer spänningarna mellan samhällsgrupper att öka. I ett samhälle med en krympande ekonomi växer intressekonflikterna mellan olika samhällsgrupper. Oavsett vissa politikers tugg om att ”vi får inte ställa grupp mot grupp”. Om Kyeyunes stundtals mycket kloka reflektioner får mer genomslag inom politiken blir våra barns framtid bättre än vad den väg vi nu vandrar på leder oss.

”Om dessa människor är kapabla att ändra åsikt på en vecka, och att inte ens låtsas om att de någonsin tyckt annorlunda, i vilka andra frågor är de kapabla till samma sorts kovändningar?”
https://www.gp.se/ledare/det-är-medelklassen-du-ska-vara-rädd-för-1.27449441?fbclid=IwAR0YU30hEVluGtiaUaZ_zmnZI2raYJBL_MeDuJFZcH2cz7clIk8YY4CzZww

Jonas Sjöstedt, avgående kommunistledare. Vi står långt ifrån varandra politiskt. Samtidigt gillar jag människor som är genuina och som trovärdigt verkar leva som de lär. Till skillnad från Löfven höll Sjöstedt ett politiskt första maj tal. Retoriken kring bidrag där han lyfte fram att nu ropar de rikaste och mest priviligierade efter bidrag. Samma människor som alltid tycker att ”sårade” människor i behov av bidrag inte ska få det. Men Sjöstedt lyfter fram att samma människor tycker att bidrag ska ösas ut till rika företag och företagare. Oavsett vad man tycker, håll med om att retoriken är skicklig. Sjöstedts kritik av Januariavtalet var också tjusigt förpackad. Precis som MP ska V hållas långt ifrån styrande inflytande. Deras politik leder oss mot fattigdom. Och vänsterpolitik innebär också ännu mer av politiskt elitistiskt tänkande.Trots det kan självklart ett farligt parti ha en skicklig retoriker som partiledare. Även Tobias Smedberg, Vänsterns ledare i Uppsala, är en skicklig retoriker. Sjöstedt har säkerligen stöd av talskrivare. Smedberg får nog bygga upp sina anföranden själv.

”Det är dags att sätta januariavtalet i permanent karantän, sa Jonas Sjöstedt i talet.”
https://www.vansterpartiet.se/jonas-sjostdets-tal-pa-forsta-maj/
https://www.expressen.se/tv/politik/v-haller-udda-majtag-i-world-of-warcraft-jag-ska-tala-dar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar