måndag 25 maj 2020

Brottslighet och hyresrätter

Jaga pengarna
Den effektivaste brottsbekämpningen kopplad till organiserad brottslighet är att jaga pengarna. Att göra det extremt svårt för grovt kriminella att leva i ”sus och dus” på kriminella intäkter. Det finns fortfarande mycket förbättringsmöjligheter kopplad till denna bekämpning.

Expressens ledare har rätt. Hyresregleringen måste i stora delar förändras. Faktum är att det ett antal gånger också förts fram av sådana som regeringen nu anser att man ska lyssna på, experter. Bland annat gjordes en mycket välgjord analys om hyresregleringens negativa effekter och förslag på förbättringar i regeringens Framtidskommission. Den släpptes år den 26 mars 2013. Samtidigt som hyresregleringen måste ändras är det parallellt, som Expressen skriver, viktigt att kraftigt satsa på många prisvärda boenden för mycket socioekonomiskt svaga personer. Vi har väntat länge nog! Sluta göd organiserad brottslighet! Lansera kraftiga statliga delfinansieringsprogram till kommuner (enbart till Allmännyttan) som bygger små attraktiva hyresbostäder till våra ekonomiskt svagaste.

”Handeln med svartkontrakt ger stora pengar. Det är en dröm för kriminella. ”Det råder ingen tvekan om att den organiserade brottsligheten styr. Allt som genererar den här sortens pengar lockar motiverade som vill skära guld med täljkniv”, säger Kristian Halldin, samordnare mot den organiserade brottsligheten på polisregion Stockholm, till Hem och  Hyra.”

”De svarta hyreskontrakten är inte bara en huvudvärk för huvudstaden, hälften av Malmös hyresvärdar uppgav i en enkät i Hem & Hyra att de upptäckt att lägenhetskontrakt sålts illegalt i det egna beståndet. Fenomenet har till och med nått bruksorter, som Krylbo. I ena änden finns de välbetalda som köper sig förbi kön för att få paradvåningar i innerstan. I andra änden av skalan finns de desperata, som köper hyreskontrakt för pengar som de inte har: nyanlända, ungdomar och personer med betalningsanmärkningar.”

”Själva grunden för såväl svartkontrakt som ockerhöga andrahandshyror är hyresregleringen. Hyreskontrakt betingar inte något värde på en riktig marknad. Hyresregleringen måste fasas ut. Att, som januaripartierna föreslår, bara släppa hyrorna fria i det nybyggda beståndet kommer inte att räcka. Men Sverige måste också skapa en social bostadssektor, som riktar sig till dem som inte har möjlighet att efterfråga en bostad på den öppna marknaden. Dagens ordning göder de kriminella.”
https://www.expressen.se/ledare/den-svarta-hyresmarknaden-en-guldgruva-for-brottslingar/
Dagens besvikelse
Regeringen. Johan Hakelius skriver en läsvärd krönika om svenskhet och hur den nu i Coronatider, genom Tegnell, ”biter oss i svansen”. Hakelius går dock lite snett i en annars mycket läsvärd krönika i Expressen. Folkhälsomyndigheten ska ensidigt kämpa maximalt för folkhälsan, inget annat. Hur Sverige ur alla aspekter väljer att hantera en pandemi är en regeringsfråga. Det är regeringen som ska ta ansvar för övergripande kompromisser mellan olika intressen, inga andra. Regeringen är usel på att tydligt kommunicera en strategi och redogöra för sina kompromisser och prioriteringar. Strandhäll var tydlig i SR/P1 lördagsintervjun, regeringen har ingen Coronastrategi!

”Man tycker att det borde ha gått fram ändå. I varje internationell värderingsundersökning har vi svenskar placerat oss så långt ut på skalan av självförverkligande och rationalitet, att vi hade skapat integrationsproblem på kommandobryggan på rymdskeppet Enterprise. Men ingen reaktion. Istället släpper de in oss i EU. Alliansfriheten, Olof Palme, de öppna gränserna, åsiktskorridoren. Trots att vi verkligen varit tydliga inbillar sig världen att svenskar ändå, i grund och botten, är som alla andra. Bara lite japanska.Tills nu. När Dick Harrison sammanställer den stora krönikan över Sveriges senare historia, kommer Anders Tegnell att stå i centrum. På tre månader har han gjort det som ett par generationer misslyckats med.”

”Det tog ett par mansåldrar, men nu är vi äntligen framme: till sist har världen begripit att vi inte är som andra. Tack för det, Folkhälsomyndigheten. Nietzsche var förresten född nära Lützen. En klar svensk koppling.”
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/till-sist-har-varlden-forstatt-det-ar-nat-sarskilt-med-oss/
https://sverigesradio.se/avsnitt/1499446

Dagens stjärna
Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Jag vill inte springa maratonlopp idag eller som eventuell 110 åring. Samtidigt är det fantastiskt hur snabb olika tekniska utvecklingar är och vilken enorm nytta ny teknik kan ha för våra liv. Självklart vill alla som kan botas till friska liv få hjälp av nanoteknologin. Ett intressant dilemma med att vi kan bota fler sjukdomar och allvarliga skador, samt ständigt kan restaurera våra kroppar, är att det kraftigt bidrar till att vi blir allt fler människor på jorden. Om vi tror att människans kraftiga miljö- och klimatpåverkan är ett hot mot mänskligheten är drömmen om att vi rimligt friska ska kunna bli runt 200 år gamla kanske mer av en mardröm än något positivt. Bara tanken att den rikaste och mäktigaste under 100-tals år kan domdera över många andra känns osmakligt. Vi får se när Putin lämnar ifrån sig makten....

”Mindre känt är hur nanoteknologin kan användas för att hålla oss unga och friska mycket längre i framtiden. När covid-19-pandemin har lagt sig, vill säga. Hos vuxna människor utgör stamceller ett reparationskit för att ersätta skadade celler. Stamcellerna är icke-specialiserade celler och kan bli lite vad som helst, till exempel ben-, muskel-, brosk-, hjärn- eller hjärtceller. Generna inuti stamcellerna bestämmer vilka celltyper de kan bli.”
”I nobelpristagaren Kazuo Ishiguros dystopiska roman "Never let me go" har mänskliga kloner skapats för att donera organ till andra människor. Med nanobiomaterialforskningens framsteg ser framtidsvisionärerna en möjlighet att slippa organdonationer, och istället utveckla nya material som vi injicerar i våra kroppar för att ge instruktioner om vad vi vill reparera. Nya muskler, nytt ben eller brosk, nytt hjärta, eller varför inte ny hjärna?!”
”Här i Uppsala har den framstående käkkirurgen Andreas Thor visat att det är möjligt att få nytt käkben att växa i patienter med dålig benkvalitet, efter installation av ett instruktivt material utvecklat av kollegor på Ångströmlaboratoriet. Möjligheten att skapa nytt brosk i mänsklig knäled med hjälp av instruktivt material som varken innehåller läkemedel eller celler utvärderas nu i en så kallad klinisk fas 3-studie.”
https://unt.se/asikt/kronikor/artikel/snart-ar-vi-alla-110-ariga-maratonlopare/1r0n23pj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar