torsdag 28 maj 2020

Skatteslöseri

God ekonomisk hushållning och stärkt lokalt varumärke
I måndags var det kommunfullmäktige i Uppsala kommun. Igår var det kommunstyrelse i samma kommun. Gång efter gång tycker kommunfullmäktiges presidium (ordförande och vice ordförande) att vissa lokalt intressanta frågor inte ska få ställas. Till exempel tycker de inte det är relevant för kommunen att veta hur kommunstyrelsens ordförande avser vara föräldraledig. När? Hur länge? Under vilka villkor? De tyckte inte heller att kommunen ska kunna lyfta ett ärende om att kommunen ska bli kvalitetsbeskyddare av utmärkelserna Årets Uppsalabo, Årets mest kreativa Uppsalabo och Årets marknadsförare av Uppsala. Det är en pinsam inställning och vittnar om en litenhet som jag tycker är ovärdig Uppsalas kommunfullmäktige. I ljuset av att kommunen årligen delar ut hedersmedaljer och årets lärare i olika kategorier är det löjligt att kommunenS ansvariga politiker agerar så respektlöst mot ett ideellt framgångsrikt initiativ som gör stor lokal nytta. Ja, ja jag hoppas Uppsalaborna röstar klokare i valen 2022.

Både Sveriges riksdag och Uppsala kommun har fattat beslut om extra ordinära insatser för att försöka stötta enskilda medborgare och näringslivet i Coronatider. I Uppsala har bland annat jag varit drivande för att upplåtelser av offentligt rum ska vara fritt i år för till exempel caféer, restauranger och butiker. Även annars dyr parkering i city är gratis. När kommunen är hyresvärd för företagare ska ordentliga hyresrabatter erbjudas. Samtliga dessa åtgärder är kostsamma men kan generellt hjälpa näringslivet i en svår situation. Det är mycket bra.

På kommunstyrelsemötet igår valde dock S, MP, L, V, KD, C och M att gå över en acceptabel linje. Nu vill de använda cirka 8 miljoner av våra skattepengar med syftet att stimulera för handlarna i Uppsala. Som metod väljer man att i strid med upphandlingsreglerna direktupphandla presentcheckar från Upsala Handelsförening. Varje aktuell tillsvidareanställd eller tillfälligt anställd ska få presentcheckar värda 500 kr. Enligt förslaget rör det sig om runt 17.000 människor. Fjäsket med röstare förstår vi alla. Men syftet är väl ändå att hjälpa småföretagare som kämpar för sin överlevnad i Coronakrisen, eller? Bland dem som de anställda kan handla hos finns ICA, Coop och Hemköp som sålt mer än någonsin den senaste tiden. Är det rätt användning av skattepengar. Även IKEA finns med som företag man kan shoppa på. Värdefulla företag men det är knappast de som ska få del av våra begränsade skattepengar i svåra tider som nu. Varför exkluderas till exempel fotvårds-, tandvårds-, skönhets- och massageföretag? Och kemtvättföretag? Och vad händer med alla pengar, presentcheckar, som eventuell inte används? Hur betalas de pengarna tillbaka till oss skattebetalare? Eller blir det då ett otillåtet bidrag till en förening? Nej, detta förslag representerar en dålig ekonomisk hushållning av pengar som skulle göra mycket bättre nytta inom till exempel äldreomsorgen och vården. Bäst för hela näringslivet, och oss alla är att vårt samhälle så snart som möjligt kan återgå till ”normalläge”. 8 miljoner kronor kan mycket bättre leda oss mot det ”normalläget” genom att köpa in munskydd och genomföra betydligt fler Coronatester än nu. Till exempel tester av personal på restauranger. Att snabba upp farten mot ”normalläge” är det som på riktigt kan hjälpa många av våra viktiga och hårt prövade företagare bäst. Tror du skattebetalande Uppsalabor som arbetar som undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som sliter hårt inom sjukvården, och kanske inte får behövlig semestrar, får en presentcheck på 500 kr? I Landstingets ”allmänna miljardkonkurs” gör väl inga sommarpresenter på 500 kr till alla regionanställa någon skillnad...(ironi).
https://sverigesradio.se/artikel/7482992
Dagens besvikelse
Dödshot mot tjänstemän som gör sitt bästa i en svår situation. Hur bra det är kommer garanterat att utvärderas. Alla dödshot är oacceptabla och ett mycket fegt beteende. Frustration över vilka strategier som väljs kopplat till Coronakrisen ska riktas mot regeringen och inga andra.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/dodshot-mot-anders-tegnell-och-hans-familj/

Dagens stjärna
Expressens ledare. Ja, det är hög tid för Sveriges regering att se till så att de länge utlovade Coronatesterna kommer igång och att omsorg och sjukvård får det som krävs för att dödstalen kopplade till Coronasmitta kraftigt minskar. Det bästa för svensk ekonomi är att just lösa omsorgens och vårdens problem nu.

”Sverige har fortsatt stor smittspridning och omvärlden är förfärad. Vi måste testa även de lindrigt sjuka, trycka tillbaka smittan och bli mer som andra.”

”Svensk sjukvård var ansträngd redan före epidemin. Om antalet smittade kan tryckas ner sparar vi på knappa resurser. Fler läkare och sköterskor kan få sin semester inom rimlig tid och den växande vårdskulden kan betas av snabbare.”
https://www.expressen.se/ledare/pressa-ner-smittan-sa-att-sverige-blir-rumsrent-igen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar