söndag 31 maj 2020

Usel implementation

Tänka fritt är stort att tänka rätt är större
På många sätt anser jag att den väg i krisen som Folkhälsomyndigheten förespråkat varit klok. Det har inte varit problemet för hur Coronakrisen drabbat Sverige. Problemet är avsaknad av politiskt ledarskap. Det som brustit är framförallt avsaknad av en övergripande strategi som fastslagits av regeringen och som borde ha arbetats fram av MSB. En pandemi påverkar som de flesta nu vet hela vårt samhälle och därför är det en övergripande samhällsattack mot pandemin som krävs. Det övergripande ansvaret har bara Sveriges regering. Avsaknaden av en sådan holistisk strategi samt en usel implementation av Folkhälsomyndighetens myndighetsstrategi. Folkhälsomyndigheten har tidigt lyft fram behovet av att ordentligt skydda våra äldsta och sköraste invånare. Regioner och kommuner har på många platser kraftigt misslyckats att implementera den strategin.

Nedan artikel i Sveriges Radio beskriver väl hur dåligt Sveriges ledningssystem inom sjukvården fungerar. Det sägs till och med att det inte finns något sådant system....


”Bråket om vem som bär ansvaret för att fler ska testas för coronaviruset fortsätter.
På onsdagseftermiddagen, efter att socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson besökt riksdagens socialutskott, hänger fortfarande frågan i luften.

– Det enda som har varit klart och tydligt är att det inte är tydligt vem som bär det här ansvaret, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson.”
”Regeringens mål om 100 000 tester i veckan i mitten av maj har långt ifrån nåtts.”

”Den grupp det har blivit oklarheter kring när det gäller testningen är grupp tre i prioriteringsordningen, det vill säga personer med andra samhällsviktiga funktioner utanför sjukvården. Att det är staten som ska stå för kostnaderna i samband med testerna har socialminister Lena Hallengren (S) varit tydlig med, men diskussionen har handlat om vem som ska se till att testerna utförs. Lena Hallengren menar att det är regionernas ansvar.
– De är inte bara ansvariga för att rusta IVA och se till att det finns vårdplatser och vårdpersonal och skyddsmateriel. De ska också se till att det finns testmöjligheter eftersom också smittskyddet är regionalt. Så regionerna har ett ansvar, säger hon.”
Samtidigt har flera regioner har inte alls uppfattat det så.

”Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, anser att det inte inte framgår i Folkhälsomyndighetens nationella strategi för ökad provtagning.
– Vi har inte vetat hur det har varit tänkt med grupp 3. Vi har sett i Folkhälsomyndighetens riktlinjer att de ska testas av andra än av regionernas sjukvård, säger Svenonius.”
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7482927

I Expressen sågar Anna Dahlberg och Ylva Nilsson med all rätt regeringen och Socialdemokraterna. De har både nationellt och lokalt blottat sin förlorade förmåga att leda. Löfven är ingen som sitter i förarsätet. Att hoppas på att han plötsligt ska bli det är hopplöst.

”Här hemma har verkligheten också hunnit ikapp. Regeringens satsning på 100 000 tester i veckan har havererat och den ena granskningen efter den andra visar på stora brister i strategin att skydda de äldre.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nej-sverige-var-inte-smartare-an-alla-andra/
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/lofven-skadar-sverige-med-sin-klantiga-taktik/
Dagens besvikelse
Ansvariga politiker inom äldreomsorg och sjukvård i Uppsala kommun och region Uppsala. De är ansvariga för den misslyckade hanteringen av Coronasmittan och bristerna som smittar många äldre och sköra samt personal i oacceptabel omfattning. Jag delar Jakob Heidbrinks,GP, förhoppningar om att kommuninvånarna inte glömmer bort vilka partier som bär huvudansvaret för misslyckandet. Heidbrink har rätt om att kommun- och regionpolitiken på många sätt är reglerad och handgriplig. Det är därför som handgripliga och arbetserfarna politiska ledare kan göra signifikant nytta för de invånare de ska tjäna. Det kan inte ”tyckarna”. Han har dock fel om att självstyret inte är stort. ”Bara” planmonopolet (om byggande) innebär fundamentala perspektiv för ett samhälles utveckling.

”Men det konkreta misslyckandet i äldrevården, de tomma beredskapslagren – det svarar kommun- och regionpolitiker för. Inte staten. Väljaren bör komma ihåg detta när den vid nästa val utan större eftertanke plockar fram samma röstsedel i kommun- och regionalvalet som i riksdagsvalet.”

”Misslyckandet i äldrevården, de tomma beredskapslagren – det svarar kommun- och regionpolitiker för. Inte staten. Väljaren bör komma ihåg detta när den vid nästa val.”


”Enligt lagen om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap ska nämligen kommuner och regioner ha ”god förmåga att hantera krissituationer i fred”. Det är alltså kommuner och regioner som ska säkerställa att landet fungerar i kristid. Inte staten. Staten har endast en underutvecklad samordnande funktion (vilket konstateras i en utredning från april i år.”
”Detsamma gäller äldreomsorgen. Enligt socialtjänstlagen åvilar den uppgiften kommunerna. Socialstyrelsen utfärdar föreskrifter på det medicinska området, men själva organisationen av äldreomsorgen är en rent kommunal angelägenhet. Det är kommunen som utformar allt från äldreboenden till hemtjänst. Det är kommunen som spar pengar genom att anställda lågutbildad och timanställd personal eller genom att upphandla omsorg till ett snålt pris. Med andra ord ligger ansvaret för beredskapen och för äldrevården på kommunerna och hos regionerna, inte hos regeringen och Folkhälsomyndigheten. Eller, riktigare: det juridiska ansvaret ligger där. Det politiska ansvaret är mera jämnt fördelat.”
”För det första är det decentraliserade ansvaret för krisberedskapen ett politiskt val. Det är riksdagen som stiftar lagar. Det är riksdagen som valt att lägga den nationella krisberedskapen på 290 olika kommunala aktörer (311 aktörer med regionerna). Någon vidare nationell samordning finns inte. Hur kunde någon kunde tro att detta skulle bli bra? För det andra är det kommunala självstyret i stor utsträckning en myt. På många sätt är kommunerna endast halvsjälvständiga utförande organ åt staten. Kommunerna är därför vana att vänta på Stockholm. När Stockholm är tyst och inte ger direktiv, krävs osedvanligt självständiga kommunalpolitiker för att något ska ske. Den statliga detaljregleringen har gjort kommunerna passiva, och det vet staten. Med andra ord borde de statliga myndigheterna ha utfärdat klara rekommendationer för hur kommunerna ska bete sig. Att så inte skedde i tillräcklig utsträckning är en skuld som hör hemma på statlig nivå.”
https://www.gp.se/ledare/glöm-inte-kommunernas-ansvar-för-coronahanteringen-på-valdagen-1.28619945

Dagens stjärna
Lotta Gröning. Ja... Ingen tar ansvar för misslyckandet att skydda våra äldsta och mest sårbara invånare i Coronakrisen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar